NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pusti snovi

Čačak

      U smiraj izbornog dana, samo su četiri crna zvučnika i njihov zlokobni muk sa prazne improvizovane bine ispred robne kuće unosili nemir među šetače na prostranom Gradskom trgu u Čačku. Naizgled opušteni, krišom su bacali pogled i odmahivali glavom pazeći da joj se ne približe suviše i zadrže pred njom. Glavom su odmahivala i dva mlada policajca pokušavajući da reporteru NIN-a daju bilo kakvo suvislo objašnjenje vezano za binu: "Znamo da je postavljena po nalogu čačanskog SPS-a, mada nam nije poznato da su tražili i dobili dozvolu za to. Navodno, tu bi večeras trebalo da peva Ceca Slavković u znak izborne pobede SPS-a i JUL-a. Ako dođe do incidenta, mi ćemo da najebemo, a nije nam do toga."
       Incidenta nije bilo, nije bilo ni pevanja Cece Slavković, kao ni izborne pobede leve koalicije. U Čačku je trijumfovala Demokratska opozicija Srbije predvođena Veljom Ilićem, predsednikom Skupštine opštine Čačak i liderom Nove Srbije. SPS i JUL nisu osvojili nijedno odborničko mesto u čačanskoj opštini, sva su pripala DOS-u, plus tri odbornika koji su bili kandidati grupe građana. Za savezni parlament odnos je dva prema jedan u korist DOS-a, a predsednički kandidat Vojislav Koštunica dobio je 2,5 puta više glasova od aktuelnog predsednika Slobodana Miloševića.
       Posle 20 časova, po zatvaranju biračkih mesta, na Gradski trg su u velikom broju počeli da pristižu građani Čačka ne sumnjajući u pobedu opozicije koja, u stvari, to u Čačku i nije jer ovom opštinom upravlja već četiri godine. Muzika i program Radio Čačka odjekivali su iz zvučnika sa Doma kulture, nadjačavajući ona četiri sa još uvek prazne improvizovane bine, kojoj, kao okuženoj, i dalje niko nije prilazio. Uz nju su, ozbiljni i smrknuti, kao počasna straža, stajala samo trojica poznatijih čačanskih socijalista. Muzika iz crnih zvučnika je ubrzo utihnula a trojica socijalističkih mohikanaca neprimetno su se izgubila.
       U izbornom štabu DOS-a, smeštenom u podrumu Doma kulture, napetost i iščekivanje. Prvi izveštaj pristiže iz Kačulice, sela na čijem primeru će se videti kako su glasala ostala sela. Zapisnik se čita naglas: Vojislav Koštunica 99 glasova, Slobodan Milošević 28, Vojislav Mihailović 4, Tomislav Nikolić 4 glasa. Aplauz, vriska i veselje. Svi sledeći su bili slični ovom zapisniku. Na nekima je prednost čak i 10 prema 1 u korist DOS-a i Koštunice.
       Milutin Gigi Jevđenijević, opozicionar i legenda Čačka, prognozirao je pobedu sa odnosom 80 prema 20 odsto. "Kakav je, Čačak je pokazao još 1992. godine kada su se građani spontano okupili i otpacima, jajima i pljuvanjem skoro najurili Slobodana Miloševića. Od tada je Čačak opozicioni i socijalisti u njemu nemaju nikakve šanse."
       U blizini i seljak sa šajkačom iz sela Katrge. Kaže: "Moji seljaci su iz inata glasali za Koštunicu i opoziciju. Dosta je bilo prodavanja magle. Ne prolazi to više."
       Huk i pesma širili su se gradom. Čuo se i kod sedišta SPS-a. Ispred zgrade nema okupljenih. Unutra samo rukovodstvo, nekoliko aktivista i gubitnička tišina. Komentare ne daju. LJubazno kažu - može sutra. Kada? Kad se probude.
       Sutradan radnici Elektrodistribucije uklanjali su malu binu što je nekolicina Čačana doživela kao simbolično uklanjanje poslednjih ostataka ovdašnjih socijalista. NJihov san će, bar u Čačku, poduže da potraje.
      
       SLOBODAN IKONIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu