NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Naš talenat u SAD

Aleksandar K. Stanić

      Aleksandar K. Stanić, dvadesetogodišnji Beograđanin, student je kombinovanog programa MSTP (Medical Scientist Training Program) - na trećoj godini je doktorskih studija programa iz molekularne imunologije i na drugoj godini Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pensilvaniji, SAD. Sa trinaest godina je upisao Matematičku gimnaziju u Beogradu, sa petnaest započeo studije medicine u Novom Sadu na engleskom jeziku, nakon čega je posle završenog institutskog dela studija prešao u SAD.
       "Radim na programu koji pretpostavlja da u imunom odgovoru za razliku od klasičnog postulata ranog i kasnog imunog odgovora, postoji još jedan raniji primarni imuni odgovor - 'alarmni sistem', koji upozorava i aktivira ćelije da postoji 'opasnost'", kaže talentovani Aleksandar za NIN. "Naime, 'klasični' rani imuni odgovor zahteva četiri do sedam dana za razvoj imunog odgovora, za razliku od 'alarmnog' imunog odgovora, koji se razvija za jedan do dva sata."
       Ova identifikacija, prema Aleksandrovim rečima, omogućava korišćenje "alarmnog" odgovora imunog sistema prilikom lečenja multiple skleroze, juvenilnog dijabetesa."Pored toga dobija se odličan 'alat' za dublju analizu načina za pravljenje novih vakcina za bolesti za koje do sada nema efektivnih vakcina, kao što su HIV i herpes."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu