NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Grešku treba izbeći

("Lekari ubijaju", NIN br. 2590)

      Ovako naslovljen članak prof. Vesne Dadić-Živojinović, mada je reč o američkim lekarima, deluje zastrašujuće. Američki lekari znaju šta ih čeka ako nastupe komplikacije ili, kako ih u članku nazivaju - greške, pa su za slučaj tzv. malpractice osigurani. Sada će, pak, u cilju edukacije drugih lično prijavljivati svoje greške!
       I kod nas nešto slično se priprema. To je "zagarantovana bezbednost" (NIN 2593) tj. osiguranje od "mehaničke povrede od strane lekara" za "nesrećnog pacijenta koji je svojom zlom srećom dospeo u ruke lekaru čiju stručnost treba pre svega preživeti"!! (Dijana Ivanović)
       Pre nekoliko godina prihvatili su lekari Specijalne ortopedsko-hirurške bolnice "Banjica" (sada Institut) da greške i komplikacije iz domena svoje specijalnosti, koje mogu da nastupe u toku lečenja (čak i bez uticaja lekara i pomoćnog osoblja), analitički obrade i prikažu u vidu priručnika, ukazujući na moguće uzroke i okolnosti sa ciljem da se preduzmu odgovarajuće preventivne mere, odnosno odgovarajuće lečenje ako je do komplikacije došlo. Jer, poznato je da je ishod lečenja neizvestan do potpunog izlečenja.
       Obratili su se za materijalnu pomoć mnogim ustanovama i organizacijama pa i zavodu za osiguranje, ali je nisu dobili.
       Nadajmo se da će se ubuduće umesto osiguranja za slučaj greške, više vrednovati znanje kako da do greške ne dođe.
      
       DR SVETOZAR R. CVETKOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu