NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Flitovanje u toku

      Da nije bilo glavnog i odgovornog urednika TV Palma, ostala bih pri ideji da pisanje o informativno-političkom programu u Beogradu prelazi granice dobrog ukusa. Ali kada se gospodin Miki Vujović u emisiji pod imenom "Dijalog" pojavio držeći monolog i objasnio kako bi možda najbolje bilo prihvatiti drugi krug predsedničkih izbora, utisci su bili van moje kontrole. U trenutku pomešaše se jeza i humor.
       Nesputane li animalnosti i političke banalnosti.
       Kako emisija odmiče, to Miki sve značajne gleda u kameru i iznosi epohalan zaključak. "Ili SPS krade ili DOS laže", te da ne bi bilo nedoumica predlaže "da se ceo spor iznese pred Ustavni sud". Bog je novinarima dao dobar želudac (da mogu da popiju i da svare dosta toga) te ja nastavih da gledam pomenutu emisiju uz primenu tehnike ravnodušnosti. Kao, ma boli me uvo što je gorepomenuti advokat-novinar ranije zastupao SPS pa sada SRS, pa opet SPS. Daj da odgledam do kraja.
       Kao prosečan primerak one tzv. manje patriotske struje novinara navikla sam i na psovke i na pretnje, ali da me Miki Vujović "priziva k poznaniju prava", i to autoritativno upirući prstom u kameru. Što je mnogo, mnogo je. Trepćem s nevericom. Ovo mu dođe kao perfidnija varijanta Palminih (čitaj radikalskih) pornića. Razmišljala sam može li se od ovoga dobiti mentalna sida. Ako te svi .... u zdrav mozak, a prezervativi za glavu ne postoje.
       Posle Mikijevog "do viđenja" (čemu je, da ne zaboravim, prethodilo objašnjenje kako je Palma postala televizija širokih svetonazora te su sve političke strane dobrodošle da tamo proćaskaju, da se emisija Dijalog ne bi opet vodila u formi monologa, puštena je špica s prepoznatljivom muzikom iz filma "Kosa". Koliko se sećam, radikali su se do sada deklarisali kao deca zarđalih kašika a ne cveća. Tako da ovu muzičku perverziju na kraju nisam baš najbolje razumela, osim ako Centralna otadžbinska uprava nije rešila da menja ploču.
       U godini političke revolucije neki su očito preskočili medijsku evoluciju. Nije dovoljno samo ukloniti podijum na kome su doskora đuskale gologuze turbofolkašice i pledirati na ozbiljan informativno-politički program. Došlo mi je da promenim kanal na RTS. Tamo bar postoji neki ustaljen običaj. Pojavi se spiker i onda ide red laži, red vrlo angažovanih komentara, i tako redom.
       Bez osvetničkog sindroma zbog proteklih godina, zalažem se za to da počne redovna dezinsekcija i deratizacija televizijskog prostora. Svaka čast Mikiju, ali možda bi ipak malo više praška trebalo posuti na državnu televiziju, pa onda redom. A na vratima (kao svojevremeno na ulazu u kafanu "Znak pitanja") napisati: ZATVORENO - FLITOVANJE U TOKU!
      
       JASMINA SEFEROVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu