NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Otporna televizija

U bespoštednoj bici sa režimom TV Čačak je izašao kao pobednik. Da je tako, pokazali su i tek objavljeni izbori

      Televizija Čačak je odigrala jednu od ključnih uloga u pravilnom obaveštavanju građana u Moravičkom okrugu pred izbore održane 24. septembra ove godine. Pokušaj da u tome budu ometeni, nije uspeo. Oduzimanje repetitora Televizije Čačak na ataru Gornjeg Milanovca pokazalo je svu nervozu vladajućeg režima kada su nezavisni mediji u pitanju. O ovom događaju, radu čačanske televizije i njenom uticaju kod građana, govori glavni urednik televizije Čačak Svetlana Kojanović.
       - Osnovni razlog za skidanje našeg repetitora je taj što su gledaoci na području Gornjeg Milanovca bili dobro informisani. Mi smo medij koji plasira drugačije informacije, a povodom dolaska Koštunice, vlast je uhvatila opšta panika jer je na ulice izašlo šest-sedam hiljada ljudi. Već posle nekoliko dana rešili smo taj problem, ponovo obezbedili repetitor i pokrili to područje, a to je rezultiralo ulaskom preko 70 odbornika opozicije u Skupštinu opštine Gornjeg Milanovca.
      
       Da li je protiv TV Čačak podneta krivična tužba zbog ilegalno postavljenog repetitora u Milanovcu?
       - Vlasnik poseda na kojem se nalazi repetitor bio je uhapšen i ubrzo pušten. Nije pokrenuta krivična prijava ni protiv njega, ni protiv nas. Verovatno su se čekali rezultati izbora, jer ne verujem da zvanični režim može bilo šta da oprosti.
       Mi smo TV stanica koja zvanično nije dobila dozvolu za rad i pored našeg zahteva 1998. godine za tu dozvolu, sa urednom dokumentacijom, kao i činjenice da redovno plaćamo zakup frekvencije. Znači, bilo je osnova za krivični postupak. Da su hteli, imali su dovoljno elemenata za to. Ali, s obzirom na to da se radi o Čačku, mislim da bi to bio incident visokog rizika. Svaki pokušaj ometanja ili isključenja podrazumeva okupljanje desetina hiljada Čačana što je dosadašnje iskustvo i potvrdilo.
      
       Zašto ste se odlučili da postavite repetitor kada za to nemate dozvolu?
       - Građani Gornjeg Milanovca i Čačka su već više decenija isprepleteni raznim vezama. Mi smo, na kraju krajeva, prve komšije. Naš signal sa predajnika u Čačku pokriva četvrtinu milanovačke opštine. Priča o tome da TV Čačak ima drugačiji program od onoga koji se vidi u Gornjem Milanovcu, širio se od čoveka do čoveka. Okupljali su se u kućama do kojih dopire naš signal, i od njih je krenula inicijativa da se naš signal vidi u celoj gornjomilanovačkoj opštini. Naravno, mi ne pretendujemo da budemo TV stanica koja će pokrivati pola Srbije, niti da svojim signalom ugrožavamo bilo koga drugog. Procenili smo da je naša moralna obaveza prema našim komšijama i da razbijemo informativni mrak na tom prostoru.
      
       Ako se Ministarstvo telekomunikacija ponaša tako bahato, izbegavajući da radi posao zbog kojeg i postoji i izda odgovarajuće dozvole za rad, koji je način nezavisnih medija da im doskoči?
       - Jedini način jeste da postoje čvrste veze, dobra saradnja i nesebična solidarnost između nezavisnih medija. Sada nas je toliko da možemo da razmišljamo o tome da smo zajedno jači.
      
       U Čačku postoji i konkurentska TV stanica "Spektrum" iz koje tvrde da se TV Čačak ne razlikuje od RTS-a, jer se i kod vas, navodno, čuje samo jedna strana.
       - TV "Spektrum" je pre tri meseca počeo da emituje vesti agencije Beta. Uporedo sa tim su svakodnevno emitovali Drugi dnevnik RTS-a, da bi se, potom, priključili bojkotu radikala, kada su to učinili i ostali mediji. TV Čačak je na žalost, i moju kao urednika i mojih kolega, od samog starta bojkotovan od strane vladajuće koalicije SPS-a i JUL-a. Ne sumnjam da posle toga TV Čačak ostavlja utisak jednostranog informisanja jer je to i bio cilj onih koji su nas bojkotovali. Međutim, od osnivanja do danas, kroz TV Čačak je prošlo nebrojeno gostiju koji su pripadali različitim političkim opcijama. Svi zaposleni u ovoj kući više od godinu dana vode bespoštednu borbu sa svim problemima koje imaju i ostali mediji. Teško možemo da prihvatimo da se na kraju bitke pojavi bilo koja druga TV i nezasluženo okači ordenje.
      
       Da li vam je smetala konkurencija?
       - Taman posla! TV Čačak je, na osnovu istraživanja raznih agencija, jedna od gledanijih TV stanica u Srbiji. Ne mislim da je to isključiva zasluga urednika, ili zaposlenih. TV Čačak je svoje gledaoce dobio servirane na dlanu, jer je Čačak bio najopozicioniji grad u Srbiji.
      
       Koliko ste vi uopšte nezavisni, pošto vas je osnovala Skupština opštine?
       - Mi smo, naravno, obavezni da pratimo rad opštinskih organa, odnosno, našeg osnivača, i te informacije su prilično zastupljene. Međutim, TV Čačak ima tu prednost da je urednik nestranačka ličnost i apsolutno autonomna u uređivanju programa. To je bio moj jedini uslov da prihvatim ovo mesto.
      
       SLOBODAN IKONIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu