NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Država protiv kiča

"Na današnjim televizijama nije zadovoljen ni minimum estetskih vrednosti. Recimo, Televizija Art ima civilizovane teme, ali su po televizičnosti ništa", kaže Zoran Petrović

      Ko je imao stare televizore, teško je mogao u njih da smesti sve TV stanice koje su se pojavile u veoma kratkom roku. Uglavnom pred izbore. Ali, jedna više ili manje, svejedno. Kad nema hleba, neka bude bar igara.
       Početkom septembra u Beogradu otvorena je još jedna TV stanica, koju gledaoci mogu pratiti na 29. kanalu. Osnivač je Živojica Mihajlović, poznatiji kao Žika Muštikla. Glavni i odgovorni urednik ove televizijske stanice je Zoran Petrović, čovek koji je svojevremeno uređivao program Radio Pingvina a kasnije i program Naksi radija.
       Trenutno, na programu Stankom televizije mogu se videti samo filmovi, jer je Televizija, uslovno rečeno, još u pripremi. Pored filmova, ovih dana biće prikazana emisija posvećena opštini Čukarica. Plan je, za sada, da svakoga dana ide petnaestominutni program za građanstvo o svakodnevnom životu: gde je i šta je jeftinije, da li će biti vode ili ne, ko neće imati struju, kakvo je stanje u prevozu.... "To bi trebalo da bude pravi mali informativni servis za građane", kaže Zoran Petrović.
       S obzirom na to da je program u eksperimentalnoj fazi rada i da nije moguće doći do svih neophodnih sredstava za stvaranje kvalitetnog programa, Petrović se za sada samo nada da će pored filmova i info-servisa, Televizija Stankom početi da se bavi i drugim temama. U planu su sportske, muzičke, naučne emisije, putopisi, dečiji programi, "Sve osim politike", kaže Petrović.
       "Ne dolaze u obzir vračare-tračare, kič i šund. Iako bi program u osnovi trbalo da bude komercijalan, do te mere nećemo ići. Nužno je da bar dvadeset procenata programa bude obrazovnog karaktera, a preostali deo može da bude komercijalan u onom lošijem smislu. Država mora da reaguje u krajnje kič slučajevima. Neki minimum kvaliteta mora biti zadovoljen. Na današnjim televizijama nije zadovoljen ni minimum estetskih vrednosti. Recimo, Televizija Art ima civilizovane teme, ali su po televizičnosti ništa", kaže Petrović.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu