NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prijateljsko ubeđivanje

Vođa Udruženja za zaštitu i prosperitet jugoslovenskog fudbala Velibor Vasović, koji se ranije FSJ obraćao sa tribina JUL-a i programa RTS-a, organizovao nenajavljen sastanak sa Brankom Bulatovićem

      Pravnik i bivši fudbaler Velibor Vasović, vođa Udruženja za zaštitu i prosperitet jugoslovenskog fudbala, zajedno sa istomišljenicima Veljkom Aleksićem (predavač na Višoj trenerskoj školi u Beogradu), Nikolom Simićem i Ratkom Dmitrovićem (novinari iz Beograda) i još desetoricom ljudi, bez poziva, minulog utorka obreo se u prostorijama Fudbalskog saveza Jugoslavije sa željom da izvrši smenu rukovodstva?! Izabran je "povoljan" trenutak, jer tačno u podne u prostorijama FSJ održava se redovan brifing za novinare, pa je to bila zgodna prilika i za javno predstavljanje, onako "demokratsko", da ne liči na nekakav upad... Desetorica nepoznatih, iz pratnje čelnika Udruženja lepo su se smestila od ulaznih vrata na Terazijama 35 do prostorije "kuće fudbala".
       Bio je ovo prvi direktan kontakt predstavnika Fudbalskog saveza Jugoslavije Branka Bulatovića, generalnog sekretara, i Velibora Vasovića, vođe Udruženja za zaštitu i prosperitet jugoslovenskog fudbala. U svim prethodnim obraćanjima i kampanjama protiv FSJ, Vasović i njegovi saradnici činili su to sa svojih sastanaka za novinare u Kolarčevoj 4, a ove godine, isključivo, sa tribina JUL-a i preko Radio-televizije Srbije.
       Da bi razgovor bio "ravnopravan", ubrzo je na sastanak u Savez stigao i Dragoslav - Zeka Božović, istaknuti predstavnik DOS-a i nekadašnji jugoslovenski reprezentativac u karateu. Svojim dolaskom Božović je jasno stavio do znanja predstavnicima Udruženja da nemaju podršku DOS-a, koji se dan ranije založio za legalne promene u FSJ na svim nivoima! "Prijateljsko ubeđivanje", naravno, iza zatvorenih vrata trajalo je više od dva sata, posle čega su vidno zajapureni predstavnici Udruženja, ne želeći da se obrate okupljenim novinarima, napustili prostorije Saveza.
       "Izbori u Fudbalskom savezu Jugoslavije sigurno će biti održani pre februara sledeće godine, kada svima ističe četvorogodišnji mandat. I pre razgovora sa predstavnicima DOS-a to je bio rezultat dva razgovora vođa FSJ. Za koji dan zasedaće Odbor za hitna pitanja zbog konkretnog dogovora o ubrzanju izbora na svim nivoima", saopštio je Branko Bulatović.
       Generalni sekretar FSJ nije želeo da komentariše susret sa Vasovićem i za NIN je rekao: "Razgovor sa Vasovićem i njegovim saradnicima bio je korektan i civilizovan."
       Govoreći o prethodnim istupima Velibora Vasovića i njegovih saradnika iz Udruženja za zaštitu i prosperitet jugoslovenskog fudbala, Bulatović je još kazao: "Žestoko su nas kritikovali što reprezentativci ne pevaju himnu, tražili su od nas da iz tima udaljimo Predraga Mijatovića i Dejana Savićevića zato što su podržavali crnogorsku vlast i predsednika Mila Đukanovića. Sada su to, izgleda, zaboravili, kao što su zaboravili da se Miljan Miljanić, predsednik FSJ, poslednjih osam godina nijednom nije pojavio na RTS-u. Nismo mi baš bili miljenici režima iako smo sa nekim ljudima iz vlasti održavali bliske kontakte, jer su oni, uprkos svemu, bili iskreni poklonici fudbala...
       Čuvena rečenica Velibora Vasovića (rođen 30. novembra 1939) prilikom osnivanja Udruženja za zaštitu i prosperitet jugoslovenskog fudbala glasila je: "Vreme je da mi mladi preuzmemo rukovođenje Fudbalskim savezom Jugoslavije."
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu