NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ruzvelt, De Gol, Draža i - Đoka

("Ispovest generala Đoke Jovanića", NIN br. 2597)

      U feljtonu M. Šarca ima mnoštvo koještarija, rekao bih, gotovo uvredljivih za čitaoce NIN-a, koji po obaveštenosti sigurno ne spadaju u "večernjačku" publiku što guta sve. Ako se već počivši general ispovedao u doba kad čoveku memorija uveliko podvaljuje ili, još gore, kad čovek podvaljuje memoriji, bila je profesionalna obaveza autora da doda neophodne komentare i fusnote. Ovako kao da se neko sprda sa čitaocima, general ili autor, svejedno, rezultat je isti. Navešću samo dva primera. Povodom sudskog procesa generalu Dragoljubu Mihailoviću, Jovanić kaže:
       "Dok se Tito lomio šta da čini, Ruzvelt mu se javio telefonom i rekao mu 'Maknite Dražu'!"
       Tako saznajemo da se Josip Broz, onako dobrodušan kakvog su ga spoznali svi koji su mu se usprotivili, nalazio u "velikoj dilemi" hoće li ili neće ubiti svog najvećeg ratnog i idejnog neprijatelja. Tu njegovu "veliku dilemu" razrešio je okrutni Amerikanac i telefonom zapečatio sudbinu generala Mihailovića. Doduše, malo je morbidno što Franklin Ruzvelt to čini iz groba, pošto se upokojio 12. aprila 1945, a general Mihailović je zarobljen 13. marta 1946. i osuđen 15. jula iste godine. A da ne bi slučajno nastala zabuna u pogledu imena tadašnjeg američkog predsednika (pobrkali i general i feljtonista!): Ruzveltov naslednik Hari Truman odlikovao je posmrtno generala Mihailovića (29. marta 1948) najvišim američkim ordenom - Legijom za zasluge glavnog komandanta (Legion of merit chief commander), pa je malo verovatno da je on mogao izreći to Jovanićevo "Maknite Dražu!" A već o buncanju da je 1946. godine od Staljina "prijetila opasnost da dovede Dražu na vlast" - da ne govorim.
       "De Gol je - ispoveda se dalje general - poznavao Dražu Mihailovića, bili su u istoj školi Ecole de guere (valjda: guerre). Tako je De Gol cijelo vrijeme bio na strani Draže."
       Dragoljub Mihailović (rođen 1893) i Šarl de Gol (rođen 1890) nikad se nisu ni sreli, a nekmoli se školovali zajedno. Čak ni prilikom svog šestomesečnog boravka u Francuskoj 1930. Mihailović nije imao dodira sa De Golom, koji se od 1929. do 1931. nalazio na službi u francuskoj vojnoj komandi u Bejrutu. To je Jovanić, kao šef kontraobaveštajne službe, morao znati, a ako nije znao, onda nije bio dobar obaveštajac. Izmeštanje De Golovog držanja prema generalu Mihailoviću iz principijelne sfere u ličnu, otrcana je trač-priča komunističke propagande. Umeli su oni i bolje.
       Onako kako nam je ovde prezentirana, ova "ispovest" degradira i samog generala Jovanića. Kako da mu verujemo i u ostalo što priča?
      
       UGLJEŠA KRSTIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu