NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
K'o zvečka

Kako je Mirko Marjanović pokušao pomoću zimnice da popravi rejting

      Po nalogu Vlade Srbije ispražnjene su robne rezerve, tako da se narod Srbije u predizbornoj kampanji hranio s popustom. Popusta više nema, saopštava vlada Mirka Marjanovića, zato što je po proglašenju rezultata izbora za predsednika Savezne Republike Jugoslavije nastalo bezakonje i bezvlašće. Slobodnije rečeno, problem je što je došao Koštunica, a otišao Milošević.
       Isti problem muči i Mila Đukanovića; odlaskom Slobodana Miloševića izgubio je dostojnog partnera, više nije patentirani reformista, borac za demokratiju i tome slično - izgubio je ram za svoju sliku. Nema ga na evropskim dvorovima, što se odrazilo na njegovu psihu, a onda ga je udario auto...
       Mirka Marjanovića ništa nije udarilo, ali se takođe drži ukočeno pred povećanjem cena energenata, hleba i jestivog ulja. Kaže da je ostvaren rast industrijske proizvodnje za 22 odsto, a izvoza za 16 odsto, ali ne vredi govoriti, hoće da ga smene, uprkos ideji Baneta Ivkovića da je Marjanović i ministar policije. Niko ne sluša i kad nalozi dolaze s najvišeg mesta.
       Uprkos toj ideji, o policiji, Marjanovića su smenili i u matičnoj firmi "Progres". Tim povodom, štrajkački odbor zamolio je radnike da na posao ne dolaze sa štanglama i motkama! Nije im u opisu radnog mesta.
       Marjanović potom povlači iznuđen potez: Vlada Republike Srbije naložila je - kaže vlada u saopštenju - da se maksimalno intenzivira rad svih inspekcijskih organa: finansijske policije, tržišne i poljoprivredne inspekcije, zdravstvene inspekcije i drugih inspekcijskih organa, čime treba da se obezbedi puno poštovanje propisa i sprečavanje zloupotreba.
       Avaj! Baš te inspekcije otkrivaju da je Jugoslovenska levica od države zakupila na Vračaru, u Beogradu, 320 kvadrata poslovnog prostora za 600 dinara! Preti opasnost da se takvi primeri umnože. Vlada je pogrešila u redosledu poteza: trebalo je prvo uništiti papire, pa onda pozvati inspekciju. Na liniji uklanjanja tragova je i ponoćni upad gospođe Borke Vučić u Beogradsku banku. Kroz prozor!
       Ukratko, promene su, kaže vlada Mirka Marjanovića, prekinule dosadašnja pozitivna privredna kretanja. Milutin Mrkonjić je onemogućen, mladi bračni parovi (iz vojske i policije) praviće decu pod vedrim nebom... Nema ni knjiga dr Mire Marković, koje su predstavljale kulturni most sa svetom, sada prevode Andrića i Crnjanskog. Zorica Brunclik je promukla.
       Kažu da je Mirko Marjanović mrzeo Crnogorce i "zvezdaše". Mislio je da ostane u "Partizanu" bez ograničenja mandata, sve dok ima talentovanih fudbalera i dok Zapad hoće da ih kupi.
       Kad je Marjanovićev "Progres" dobio vilu na Senjaku, neki slikari, bliski režimu, išli su da uzimaju meru za ulja na platnu. Slikali su po meri.
       Predsednik Marjanović ostao je odan Predsedniku, i bio je Potpredsednik, sada su mu u SPS-u dodali Milana Milutinovića, a odnekud se javlja i Vučelić.
       Marjanović je voleo pamet i slične počasti, pa je Milutin Mrkonjić, da ne bi zaostao, znao i javno da mu kaže: Šta možemo, predsedniče, kad si pametan! Marjanović se darežljivo smeškao...
       Što se darežljivosti tiče, radnicima "Progresa" linearno je povećao plate - da ga ne bi smenili - i dodao im još po 3 000 dinara za zimnicu. Radnicima je to bilo malo. Kažu: Marjanović je autokrata i nema veze s biznisom. O tome kako je rasturao imovinu "Progresa" znaće se uskoro, kada pokrenemo tužbu. Od biznis kluba zatvorenog tipa u Direkciji, Miki je napravio privatnu kafanu u koju su dolazili razni Šainovići, gosteći se na račun "Progresa". U kabinet na trećem spratu niko od zaposlenih nije mogao da zaviri.
       Izvesni gospodin Lazarević dodaje:
       - Marjanović je poslednji Miloševićev bastion, ali pući će kao zvečka, jer mu nema spasa!
       Jednom sam bio u Vladi Srbije, čuo sam kako Šešelj začikava Marjanovića:
       - Gde su ti ministri, Mirko?
       Šešeljevi ministri su stajali mirno, Mirkovi su kasnili.
       Bilo je to vreme idile na relaciji Marjanović - Šešelj. Sada Šešelj tvrdi da je Marjanovićev ministar policije (podneo ostavku) Vlajko Stojiljković, umesto da goni švercere, švercovao cigarete sa Hadži Draganom Antićem. (Priča se da se odbegli direktor "Politike" Hadži Dragan Antić skriva kod vladike Filareta u Mileševi.) I da Vlajko Stojiljković nije dorastao ulozi prvog policajca. Čak su mu, Vlajku, i u legendarnom Požarevcu uskratili poverenje: nije više šef Partije za Braničevski okrug!
       Stvari su ubrzano krenule nizbrdo, da ih ni Mirko Marjanović, uprkos Mrkonjićevim komplimentima, ne može kontrolisati. Načelnik Generalštaba VJ Nebojša Pavković upozorava da neki delovi MUP-a i snaga državne bezbednosti trenutno nisu pod kontrolom organa koji su za to nadležni i "mogu poprimiti karakteristike nelegalnih oružanih formacija". Takva mogućnost, veli Pavković, počinje da zabrinjava pripadnike VJ, pogotovo što je evidentno nastojanje različih političkih grupacija i pojedinaca da ih potčine sopstvenoj volji i tako stanju anarhije dodaju još jednu dimenziju.
       Nije sasvim jasno ko je taj pojedinac iz Pavkovićevog teksta, Marjanović ili DOS? Ili Borka Vučić koja u ponoć upada u banku s naoružanim pojedincima!?
       Parola "Puk'o je kao zvečka" ipak ne pristaje uz "Armanijeva" odela koja Marjanović nosi, čak i ako je stvarno puk'o. Prikladnije bi bilo "Gotov je". Surovo je, ali je za nijansu blaže.
       Mirko Marjanović je školovao glas, lepo peva.
      


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu