NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pred novim vremenom

A Miloševića su najviše pljuvali oni koji su s njim sarađivali još u vrijeme rata

      U Sarajevu je 14. oktobra Živko Radišić preuzeo ulogu predsedavajućeg u Predsedništvu BiH. Dan ranije je u Banjaluci razgovarao sa novinarom NIN-a. Naravno, početak razgovora se odnosio na promene u SRJ.
       - Nije sporno da su se u Jugoslaviji desile velike promjene koje će biti od dugoročnog značaja ne samo za region već i za šira evropska događanja.
      
       Bilo je uočljivo da susedi, izuzimajući RS, nisu sa svetom podelili oduševljenje oko promena u Beogradu?
       - Da, može se izvući takav zaključak. Ja mislim da okruženje Jugoslavije prolazi kroz izuzeto tešku fazu svog konsolidovanja. Neki imaju većih problema i od Jugoslavije. Posleratna BiH, na primjer. Rekao bih, ipak, i da u tom zazoru ima i velike nade. Ipak, ima.
      
       Koje političke snage gube odlaskom Miloševića? Pitanje upućujemo vama jer se često prigovara vašoj bliskosti sa SPS-om.
       - Mi smo oduvijek bili svjesni da politička događanja u SRJ imaju nemalog uticaja na procese u BiH. Znali smo i da će rezultati naših izbora značajno zavisiti od rezultata izbora u SRJ. Manipuliše se našim vezama sa Beogradom. SPRS nikad nije bila ničija ekspozitura. Mi sarađujemo sa brojnim partijama u Evropi, a naravno i u Srbiji. Ali uvijek kad nije bilo drugih argumenata nama su podmetali Beograd. Recimo, mi bismo ukazivali na korupciju i kriminal, a oni bi nama spočitavali Beograd. Ili, još "opasnije" - Dedinje. A radili su to oni koji su zaista dugo sarađivali sa Miloševićem. A sada smo svjedoci da su na Miloševića najviše pljuvali oni koji su s njim sarađivali još u toku rata.
      
       Premijer RS najavljuje uspostavljanje specijalnih veza sa SRJ. Je li to samo predizborna kampanja?
       - To je obmana javnosti. Nije to ideja koja je rođena sada. Sada oni koji su doprinijeli blokadama naprasno žure da uspostave veze. Odmah po izboru u Predsjedništvo BiH, krajem 1998. u neposrednim razgovorima sa Tuđmanom, Izetbegovićem i Miloševićem pokušao sam da uspostavimo diplomatske veze. Nastao je poznati problem oko povlačenja tužbe preddejtonske Bosne protiv SRJ u Hagu. Sada je trenutak za normalizaciju odnosa. U tome RS, naravno, ima pravo na dodatne specijalne veze. Prije tri godine takav sporazum je potpisan, ali nije ratifikovan, i još gore uslovljavan je personalnim rešenjima. Mislim da je sada tome došao kraj. Ne mogu se tako važni odnosi personalno uslovljavati. Lično ću se za to založiti kao predsjedavajući u Predsjedništvu BiH.
      
       Očekujete li inicijativu iz Beograda?
       - Inicijativa već postoji s naše strane. Samo još treba naći način da se ta tužba povuče. Inače, to je tužba protiv srpskog naroda i ona osporava sadašnju BiH, osporava postojanje RS. Iza takve tužbe ne može stajati ovakva BiH, iza nje nikad neće stati srpski narod, niti RS.
      
       Da li odlazak Miloševića i Izetbegovića pojednostavljuje odnose?
       - Da. Lični animoziteti će biti svedeni na minimum. Nove političke snage će tome prići znatno odlučnije.
      
       Koji konkretni koraci slede?
       - Dogovoreno je da ambasador u Beogradu bude Hrvat. Ranije je već bio imenovan Mile Akmačić. On je sad ambasador u Makedoniji i mi tražimo novu ličnost.
      
       Pozvani ste u Dejton na petogodišnjicu potpisivanja sporazuma. Program sastanka sugeriše reviziju sporazuma, a na spisku učesnika nema Jugoslavije a ni Rusije?
       - Mi jesmo svjedoci da radikalne snage u BiH zagovaraju promjene sporazuma u pravcu ukidanja entiteta. I međunarodna zajednica se sve jasnije opredjeljuje za jačanja centralnih organa. U pripremi proslave petogodišnjice sporazuma stvara se politička klima da se ta pitanja otvore. Ja se još uvijek nadam da do radikalizacije neće doći.
      
       Hoćete li ići na proslavu?
       - Treba ići u Dejton. Treba braniti svoja prava. Dejton je, ipak, koncept koji omogućuje prosperitetan razvoj BiH.
      
       Da li bi na taj skup trebalo pozvati i novog predsednika SRJ?
       - Podrazumijeva se da budu pozvani svjedoci i potpisnici, a to znači i SRJ.
      
       SLOBODAN RELJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu