NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nova stara "Politika"

Darko Ribnikar

      Dosadašnji dopisnik "Politike" iz Njujorka Darko Ribnikar za NIN kaže:
       - Kao pouzdan kompas na putu u demokratsku budućnost "Politici" će poslužiti uvodnik objavljen pre skoro sto godina u njenom prvom broju, jer se u njemu jasno određuju zadaci nezavisne štampe. Dakle, "Politika" će se potruditi da ponovo postane nezavisna, a da bi to postigla - odbranivši se efikasno i mudro od mogućih političkih pritisaka na njenu uređivačku politiku bilo sa koje strane - moraće da posluje kao uspešno preduzeće sa solidnim profitom. U ovom času, međutim, "Politika" je pritisnuta dugovima, matični list je tek počeo uspešan povratak u svet profesionalne žurnalistike a u celoj državi posle revolucionarnog potresa tek se sleže i smiruje uzdrhtalo i razdraženo tlo. Nama u redakciji, i u celoj kući, predstoji obavljanje mučnog ali neophodnog posla - samokritičko analiziranje uređivačke i poslovodne politike prethodne rukovodeće ekipe. Ugled nacionalne institucije - a "Politika" to jeste - ozbiljno je okrnjen, nemamo pravo da se ponašamo kao da se ništa nije desilo ili da je za sve samo neko drugi kriv.
       Teško je, dakle, pretendovati na punu nezavisnost i punu objektivnost u osiromašenom, do juče demoralisanom društvu kome, s razbuđenim nadama ali i strastima, tek predstoji savladavanje mnoštva različitih i divovskih prepreka - od koje su neke skrivene duboko u svakom od nas - na putu ka demokratskoj budućnosti. Svoj doprinos u savladavanju tih prepreka "Politika" će dati objektivnim informisanjem i angažovanjem za prave vrednosti - to jest, znalačkim, odgovornim novinarstvom usklađenim sa zahtevima dvadeset prvog veka.
       Da bi ponovo postala ugledni, rado citirani evropski list, "Politika" će morati prvo da povrati ugled pouzdanog glasila srpskog naroda i Srbije.
       Uveren sam da će tako orijentisanu i opredeljenu "Politiku" podržati svi zaposleni, njeni sadašnji i budući akcionari kao i cela demokratska Srbija.
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu