NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Monarhija

      Naš predsednik Republike je za monarhiju. On je stručnjak za ustavno pravo. Znači, zna zašto je za ustavnu monarhiju. On je i predsednik Demokratske stranke Srbije. Znači, zna i šta je demokratija.
       Monarhija je starogrčka reč. Drugi deo pojma potiče od reči archos vladar, a znači vladavina. Toj porodici pripadaju pojmovi monarhija, vladavina jedne ličnosti (monos, sam), oligarhija, vladavina grupe ljudi (oligos, nekolicina) i anarhija, odsustvo vlade ili vladara (an, bez).
       Pod monarhijom se danas ne smatra vladavina bilo kog pojedinca, kako sugeriše poreklo reči. Monarhija je danas sinonim za državno uređenje na čijem čelu se nalazi nasledni vladar kralj, car i slično. Japan je najstarija carevina na svetu. Jedna dinastija praktično vlada koliko postoji Japan. U Evropi ima više kraljevina. A monarhija se vratila u Španiju. I šta joj fali! To je i nada srpskih monarhista. Kao i rumunskih, bugarskih, ruskih (?).
       Kao da se nije ostvarilo pesimističko proročanstvo egipatskog ekskralja Faruka (1920-1965): "Uskoro će na svetu biti samo pet kraljeva: kralj Engleske, kralj tref, kralj pik, kralj herc i kralj karo."
       Naravno, o ovoj staroj čovekovoj instituciji mnoge su mudre glave rekle nešto ozbiljno ili duhovito. Čujmo njihove reči:
       "Oni koji su nezadovoljni monarhijom, zovu je tiranijom; oni koji su nezadovoljni aristokratijom, zovu je oligarhijom; oni koji su nezadovoljni demokratijom, zovu je anarhijom." (Hobs)
       "Za kralja je smrt bolja nego detronacija ili izgnanstvo." (carica Teodora)
       "Kralj je izvor časti." (Bekon)
       "Što je za kralja reč, to je za običnog čoveka časna reč." (princeza Elizabeta)
       "Kralj nije predstavnik naroda, već njegov službenik." (Robespjer)
       "Mrtav kralj nije ništa manje čovek." (Kamij Demulen, glasajući za smrtnu kaznu Luja XVI)
       "Božansko pravo kralja je da vlada loše." (Aleksandar Poup)
       "Po krvi kralj, u srcu klovn." (Tenison)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu