NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Otpor, i dalje
 

JOVAN RATKOVIĆ

U Srbiji ima više od pet hiljada bagera - više nego dovoljno za sve pokvarene političare u ovoj zemlji i oni to nikada ne treba da zaborave. Mi ćemo biti tu da ih na to neprestano podsećamo

      Prošlo je već nekoliko meseci od kada je Otpor obećao: Gotov je! a svega dvadesetak dana od kada smo se svi zajedno za to konačno i izborili. Toga još nije svestan jedino On (ne zaslužuje ni ime da mu pominjem) - jedan od najgorih a svakako najneuspešniji lider u istoriji srpskog naroda. Neki njegovi bliski saradnici se prave ludi pa se preko medija ovih dana kao nešto peru. Kao da nije važno što su ubijali, tukli, hapsili, krali, lagali proteklih trinaest godina. Ne zaboravimo, oni su i dalje među nama. Pokušavaju da zadrže bar nešto malo moći. Pokušavaju da nam zagorčaju svakodnevni život (dokle, pobogu?!) i tako nas ubede da oni, u stvari, i nisu tako loše vladali. Mnogi od njih će još jednom dokazati da nemaju ni trunke morala i kandidovati se na republičkim izborima za narodne poslanike. E, pa, narode, moraćemo svi da im 23. decembra na prvim slobodnim izborima pokažemo još jednom šta mislimo o njima. Tog dana treba da definitivno izaberemo normalan život i pošaljemo jednom zasvagda razne "socijaliste", julovce, radikale, "pašićevce" i ostale barabe u istoriju.
       Da se taj deo naše istorije više nikada ne bi ponovio, potrebno je što pre nastaviti reformu političkog sistema koja je započela 5. oktobra. Izgraditi demokratske institucije iz temelja i uspostaviti pravnu državu. Ukinuti stare, represivne zakone i usvojiti nove, demokratske. Pravda takođe mora biti zadovoljena - oni koji su se ogrešili o zakon, moraju za to da odgovaraju pred reformisanim sudovima.
       Uspeh reforme političkog sistema zavisiće od aktivnog učešća svakog građanina ove države u tom procesu - bez obzira na to koga je glasao na proteklim izborima. Za početak, svi mi treba da zahtevamo od političara da rade u korist Srbije, da poštuju demokratska načela i da polažu račune nama, svojim biračima. Zato se najnovija kampanja Otpora pod nazivom "Otpor - Bager" i sa sloganom "Samo vas posmatramo" ne odnosi samo na političare iz propale crveno-crne koalicije koji su radili protiv svog naroda već upozorava i lidere DOS-a za koje smo nedavno glasali da greške svojih prethodnika na vlasti ne smeju da ponove. U Srbiji ima više od pet hiljada bagera - više nego dovoljno za sve pokvarene političare u ovoj zemlji i oni to nikada ne treba da zaborave. Mi ćemo biti tu da ih na to neprestano podsećamo.
       Naravno, Otpor će učiniti sve da pomogne i revitalizaciju različitih segmenata društva koje je pređašnja vlast gotovo uništila. Uskoro ćemo javnosti predstaviti dvadesetak projekata u oblasti obrazovanja, nauke i kulture pod zajedničkim radnim nazivom "Da Srbija ozdravi". Projekti imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana Srbije a posebno mladih generacija koje je dugogodišnja međunarodna izolacija Srbije verovatno i najviše pogodila. Nadamo se da ćemo uz pomoć međunarodne zajednice, srpske dijaspore i drugih donatora vrlo brzo obnoviti razmenu i stipendiranje studenata i nastavno-naučnog osoblja, organizovati međunarodne konferencije u Srbiji, pokrenuti bogatu kulturnu razmenu sa inostranstvom, otvoriti omladinske centre, posebno u manjim gradovima i varošicama. Želimo da se mladi Srbije što pre ponovo osećaju kao građani sveta. Prethodni režim je u velikoj meri podstakao odlazak desetine hiljade obrazovanih, uglavnom mladih, ljudi u inostranstvo. Nova vlada treba što pre da pokuša da te ljude vrati u Srbiju.
       Otpor će predano raditi i na stvaranju nove generacije državnih činovnika i političara kojima će dobrobit nacije uvek biti iznad lične. Jedan od velikih projekata Otpora je formiranje fakulteta za državnu upravu i diplomatiju u Beogradu koji bi trebalo da obrazuje upravo takve kadrove.
       Na kraju bih želeo da istaknem koliko sam ja i sve moje kolege u Otporu zahvalni svim onim ljudima koji su imali dovoljno patriotizma i hrabrosti da nas podrže i pomognu i da u prethodne dve godine grizu sistem i žive Otpor sa nama. Moja generacija je veoma ponosna što joj je ostavljen izuzetno težak ali ujedno i beskrajno lep zadatak - da na ovim prostorima napravi jaku demokratsku državu gotovo iz pepela. Takav zadatak su u celokupnoj istoriji srpskog naroda imale možda još samo dve-tri generacije pre nas. Pozivam sve sposobne ljude da nam se na tom poslu pridruže. Da od Srbije što pre napravimo državu u kojoj zaista vredi živeti.
      
       (Autor je bio jedan od dvadesetak osnivača Otpora oktobra 1998. Trenutno radi u Timu za spoljne poslove Otpora. Najmlađi je član Upravnog odbora Srpskog informacionog centra u Londonu)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu