NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Počinjemo od nule

Pokrivamo celu Srbiju, tako da smo emisioni džin, ali u proizvodno-tehničkom smislu smo patuljasti i po tome smo trenutno možda najmanja televizija

      Nenad Ristić, dugogodišnji novinar RTS-a i nekadašnji direktor, trenutno opet obavlja funkciju direktora ove kuće. Poslednjih deset godina proveo je u Redakciji obrazovnog programa i, kako kaže, nije se mešao u politiku kuće sve do poslednjih izbora. Otkaz je dobio u ponedeljak 2. oktobra ove godine, a vratio se u četvrtak 5. oktobra, kada je, kao šef uređivačkog tima Nove RTS, ponovo vratio na posao svoje kolege i sebe.
      
       O trenutnom stanju u RTS-u Nenad Ristić kaže:
       - Od moćne i jake kuće postali smo patuljasta televizija. Emisiono i dalje pokrivamo celu Srbiju, tako da smo emisioni džin, ali u proizvodno-tehničkom smislu smo patuljasti, po tome smo trenutno možda najmanja televizija. Program se ostvaruje zato što to rade iskusni ljudi. Zgrada u Košutnjaku, u kojoj smo sada, predviđena je za snimanje šou programa i igranog programa, tako da imamo samo dva mala studija. Nismo ni tehnički opremljeni, magnetoskopi iz Takovske su demontirani i odneti, nalazili smo delove u parku, na ulici... Kartoteka je izgorela tako da u ogromnoj dokumentaciji ne možemo da nađemo ono što nam treba, osim po sećanju.
      
       Šta se dešava sa bivšim čelnicima RTS-a?
       - Oni koji su činili jezgro informativnog programa sada su isključeni iz programa. Neki su doživeli šokove, istučeni su i uglavnom su uzeli bolovanja ili godišnje odmore. Sede u kući i nisu ugroženi. Nismo išli odmah na to da smanjujemo plate, podelili smo sada za septembar i najveće su dobili Milanović i Komrakov. Videćemo kako će biti kada se bude isplatio oktobar i kad dobiju novinarska primanja.
      
       Da li, pored materijalne štete prouzrokovane 5. oktobra, ima i drugih finansijskih poteškoća?
       - Što se tiče zgrade u Takovskoj, komisija osiguravajućeg društva procenila je štetu na 12 miliona dolara. Ali i mimo toga ima velikih problema, nije bilo lako sakupiti ni novac za plate. U velikim smo dugovima i sada pregovaramo da nam firme reprogramiraju dugove. S druge strane, i nama duguju. Za reklame u predizbornoj kampanji SPS treba da plati oko 90 miliona dinara, a radikali oko 40 miliona. Oni su se, naravno, manje reklamirali, jer je SPS imao i besplatne reklame kroz informativni program, po nalozima koje je potpisao Milanović. U SPS-u su raspoloženi da to plate, ali osim što to kažu, ništa drugo ne čine.
      
       Bilo je dosta primedaba na program Nove RTS. Šta je trenutno najveći problem?
       - Vidi se da program još nije uštiman. Sva tri kanala prenose isti program, što nije dobro, ima dosta praznina. Prve noći radili smo improvizovano ali bez greške, bili smo nadahnuti... Tek ujutru smo svatili da je haos, da nema muzike, serija, filmova, da smo u haosu i da moramo da pustimo prvo što imamo.
       Za nas je, ipak, najvažnije da se uređivačkoj politici vrati stari kredibilitet, da svet ne oseća da smo za jednu stranu. Druga strana nam to ne priznaje, nazivaju nas banditima, ali profesionalac sam i ne reagujem na politički govor, samo bih navodio vodu na njihovu vodenicu. Ušao sam u novu programsku koncepciju motivisan time da se televizija održi i da iz sve snage pomognem onu politiku koja vraća Jugoslaviju među narode. Kada se ponovo digne zastava na jarbolu Ujedinjenih nacija i naš predsednik stane za govornicu, smatraću da je moja misija završena. Podržavam zdravu politiku, a ne psihopatsku i autističnu koja se zasniva na principu "sami protiv svih".
      
       Primećeno je da su neki voditelji suviše otvoreno pokazivali tu podršku, naročito kada je gostovao predsednik Koštunica. Da li mislite da je publika želela baš takav pristup?
       - Trideset godina se bavim analizom ko šta može da radi i smatram da smo se prvih dana odlično snašli. Milorad Crkvenjakov i Bojan Bosiljčić bili su bez greške. Ali treba razumeti da su mnogi ljudi sada promenili fah i postali voditelji, pa se možda nisu najbolje spremili za taj prelaz.
       Osim toga, publika sada ima drugu vrstu osetljivosti. Narod oseća da je dobio novog vođu koji je kultivisan, odmeren, smiren, diktira novi stil, koji ljudima odgovara jer su umorni od buke i pretnje. Sve što je van te uljudnosti i smirenosti ne nailazi na prijem. Gledalište ne dozvoljava da se voditelj meškolji na stolici i da neučtivo postavlja pitanja ako preko puta ima čoveka koji mirno sedi i odmereno se ponaša.
      
       S druge strane, negodovalo se da su voditelji možda bili isuviše odmereni kada su gostovali predstavnici prethodne vlasti.
       - Imate ljude koji unapred ulaze u emisiju da preuzmu koncepciju emisije i izbace voditelja iz igre. Šta može voditelj, može da ga ujeda, pa da nastane galama, a može da izabere ćutanje, kao što je uradio naš voditelj.
       Ključno je imati otvorene telefone. Bilo je žestokih kritika zato što nije bilo uključenja gledalaca kada je gostovao Dačić. Ali ni on ni Šešelj nisu pristali na to, a meni je bilo važno da imam i drugu stranu. Oni koji dođu sa svojim uslovima neće da sasalušaju gledaoce, tvrde de se može manipulisati time i da štitimo vlast. A Đinđić, koji je na pobedničkoj strani, pristao je i odgovarao i na veoma neprijatna pitanja. Ko iz SPS-a i SRS-a hoće, neka izvoli da dođe na otvorene telefone i da pusti da ga slušaoci pitaju, a ne da drži ekspoze i političke analize koje deluju primamljivo, ali se ne ostvaruju. Ne može se više voditi politika preko televizije, to vreme je prošlo. Poverenje je prokockano i više ne pomaže vika, mora nešto više da se uradi.
      
       Zašto ste prekinuli prenos zasedanja Skupštine?
       - Doneli smo odluku da povučemo tehniku, trebaju nam kola za Sajam knjiga...
       Ne potcenjujem Skupštinu. Ako glasaju i svi hoće prenos, vratićemo. Prenosićemo onako kako Skupština odluči, ali je bespredmetno celo popodne gledati SRS, a onda se uveče kao gost pojavi Šešelj. Tako se televizija blokira i koristi kao vrsta pritiska na drugu stranu, a kad nema prenosa, onda im se ne govori u Skupštini. Neka Skupština uzme svoj kanal i neka prenosi sva zasedanja...
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu