NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Obala Slonovače

      U doba nesvrstanih afričke zemlje gledale su Jugoslaviju kao primer za ugled. Ko bi rekao da će se to ponoviti na kraju naših tužnih devedesetih godina! To "obaloslonovačko" ugledanje na nas u svetskoj štampi čak je dobilo i posebno ime - "efekat Beograd".
       Evo o čemu je reč...
       Ovog oktobra u bivšoj francuskoj koloniji Obali Slonovače, članici UN već četrdeset godina, raspisani su predsednički izbori. Dotadašnji diktator general Robert Gej dobio je 32,72 posto glasova, a opozicioni kandidat Loran Gbagbo 59,36 posto glasova. Šta radi "Milošević" Obale Slonovače? Pokušava da falsifikuje izbore. I traži drugi krug. Šta rade stanovnici Obale Slonovače? Po sopstvenoj izjavi, inspirisani slučajem Jugoslavije, dižu se listom na noge i zbacuju falsifikatora Geja. I to nazivaju "efektom Beograd". Dovde je sled događaja sličan.
       Zatim počinju razlike. General Gej beži helikopterom iz zemlje. Ali javlja se bivši premijer Alasan Uatar koji traži raspisivanje novih izbora, jer ga je bivši predsednik sprečio da učestvuje na izborima.
       Dolazi do sukoba pristalica novoizabranog predsednika koji je u međuvremenu položio zakletvu, i bivšeg premijera. Sukobi traju...
       ...traju u ovoj lepoj zemlji na zapadu afričkog kontinenta. Zemlja je to banana, kafe i kakaoa, zemlja vrele vlage i obilnih kiša, zemlja animizma, šezdesetak raznih plemena i francuskog jezika u školi i literaturi. Zemlja je to gradova i sela neobičnih imena - Agnebilakru, Bijankuma, Bonduku, Buandugu, Dikadugu, Kokolopozo, NJakaramandugu, Jamasukru...
       Istorija imena glavnog grada Obale Slonovače Abiđan je zanimljiva. Kada su se na obalu iskrcali prvi francuski kolonisti, upitali su prisutne domorotkinje kako se zove naselje u koje su stigli. One su pogrešno razumele pitanje i odgovorile: "Čan mbi đan", što znači: "Vraćamo se sa sečenja lišća". Na osnovu tog nesporazuma Francuzi su dali ime budućem glavnom gradu Obale Slonovače.
       Valjda što su sukobi među plemenima tokom povesti Obale Slonovače bili česti i krvavi, njihov pesnik Šarl Nokan (rođen 1936) ispisao je ove stihove u svojoj pesmi "Žestok je bio vetar" iz zbirke "Afričko prisustvo":
       Najzanosnija je igra koja spaja razne ljude.
       Najlepša je pesma koja se peva svima.
       Reči upućene diljem sveta imaju najdublji smisao.
       Život samotnika ima samo senku kao ukras.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu