NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sporni aranžman

Dok Željko Mitrović i firma "Mitsui" tvrde da su sklopili dobar posao, mnogi glasno osporavaju pravo dojučerašnjim režimskim medijima da zaključuju aranžmane sa strancima

      Upravo u trenutku kada su iz redova nezavisnih novinara počeli da stižu zahtevi za reviziju poslovanja stanica koje su bile bliske vlasti i upozorenja da bi eventualni strani investitori mogli biti u neprilici ukoliko novac ulože pre nego što se izvrše revizije, napravljena je prva transkacija te vrste u "novoj" Srbiji: austrijsko-nemačka kompanija "Mitsui" postala je manjinski vlasnik kompanije "Pink".
       Predstavnik kompanije "Mitsui", koja je već poznata po investicijama u ovom regionu (suvlasnik je "Blica") izjavio je da je ta kompanija pažljivo birala gde će ulagati i da je izbor pao na "Pink" zbog njegove visoke tržišne i medijske pozicije.
       "U poslednje dve godine imali smo desetak ponuda, ali je politička klima ovde bila tvrda za prihvatanje stranih investitora. 'Mitsui' nam je u ovoj fazi izgledao najprihvatljiviji i oni će i u sledećim koracima imati prednost", kaže Željko Mitrović, vlasnik kompanije "Pink". "Transformišemo se u multinacionalnu kompaniju i očekujemo još brži razvoj u svakom smislu - tehničkom, kadrovskom i programskom. Političke promene osetile su se u pozitivnom smislu, svi drugi programi su jednolični i ostali smo jedina televizija koja se bavi zabavnim programom. Gledanost nam je u poslednjih dvadeset dana porasla."
       I dok "Pink" najavljuje nove projekte, razvoj satelitskog programa i stvaranje medijskog holdinga, Nezavisno udruženje novinara (NUNS) zatražilo je od nove vlasti da stavi moratorijum na ulaganja u dosadašnje režimske medije koji su stvoreni kapitalom neznanog porekla, a status (frekvencije i ostalo) ostvarili takođe na nejasan način i optužilo je Željka Mitrovića za "klasično pranje novca". Slično saopštenje izdala je i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) podsetivši da treba ispitati da li su mediji plaćali porez, da li su na zakonit način pribavili dozvole za emitovanje, da li su plaćali naknade za frekvencije, carinu i porez za opremu...
       "Više puta sam predlagao da se izvrši revizija poslovanja i da se počne od "Pinka", da se konačno utvrdi da je u pitanju pravi kapital, bez ikakve spoljne ili unutrašnje pomoći i da se stavi tačka na beskonačne intrige i politizaciju čiji su motiv zloba, zavist i sujeta", kaže Željko Mitrović. "Teško je poverovati da bi ozbiljni strani investitori ulagali u kompaniju koju nisu dobro proverili. Da bi uopšte došlo do ovog ugovora morali smo biti predmet revizije, tako da mi smešno izgledaju zahtevi ANEM-a."
       Televizija "Pink" ima desetogodišnju dozvolu dobijenu 1997. godine i, prema rečima vlasnika, uredno je plaćala sve dažbine. Vlasnici nezavisnih medija, međutim, imaju dosta komentara o kriterijumima dodeljivanja dozvola i očekuju da bi preispitivanje odluka prethodnih nadležnih ministarstava moglo da dovede u pitanje položaj mnogih do sada privilegovanih stanica, kakva je bila i RTV "Pink".
       Prema rečima Branislava Živkovića, pravnog savetnika ANEM-a, svaka strana firma koja ulaže u ovdašnje medije pre nego što se izvrši revizija preuzima na sebe rizik. "Taj rizik je, pretpostavljam, ukalkulisan i oni sigurno imaju svoje razloge zašto ulaze u takve poslove. Pravno gledajući treba imati u vidu regulative Evropske unije, koje su još na snazi, a koje zabranjuju poslovnu saradnju sa firmama bliskim režimu Slobodana Miloševića. Stav ANEM-a je da postoji društveni interes da se ta vrsta pritiska primeni i zato ćemo se obratiti Evropskoj uniji."
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu