NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Aleja neslavnih

O najpoznatijim diktatorima XX veka na Internetu se naširoko piše

      Autokrata, diktator, nedemokrata... Mnogo je sinonima za nepopularni, kontranarodni i specifični psihološki profil državnika, ali nijedan sam po sebi nije dovoljan da ovaj fluidni pojam definiše u potpunosti. Tipično obeležje negativne konotacije svih ovih odrednica je anahronost ličnosti na koju se odnosi, čija se dela i vladavina negativno ocenjuju u odnosu na eru i okruženje u kojemu su se desila: nazvati norveškog kralja nedemokratom (što je definicija kraljevskog statusa po sebi) bilo bi krajnje pogrešno, kao i lepljenje isključivo atributa "diktator" Adolfu Hitleru (pored toga što je raspolagao Nemačkom, bio je i vanserijski zločinac). Oštra odrednica "tiranin" je pomoćno rešenje za klasifikaciju likova koje imamo na umu, a koja pored deskripcije modusa potpuno svojevoljnog principa vladavine sadrži i pojam zločina kao gradivnog elementa te vladavine. Ovaj pojam objedinjuje tri pojma s početka teksta.
       Istorija XX veka je prepuna državnika koji u potpunosti imaju dovoljan broj uslova za svrstavanje u kategoriju "tiranin". Ne ulazeći u razloge njihove pojave na istorijskoj sceni, ograničićemo se na predstavljanje nekolicine najpopularnijih predstavnika ove subkategorije anahronih vladara. Pored konsultacije kućnih biblioteka, ono što se o njima može pronaći na Internetu sasvim sigurno će zadovoljiti svačiju radoznalost.
       Najpoznatiji predstavnik aleje neslavnih je Josif Visarionovič Staljin, čiju biografiju i profil možete pronaći na http://www.cnn.com/SPECIALS/cold.war/kbank/profiles/stalin i http://members.aol.com/redtsar/index.html. Broj Web stranica posvećenih. Yugašviliju je ogroman, uključujući i veliki broj pozitivno orijentisanih sajtova raznih neokomunista, marksista i večnih revolucionara, od kojih se obimnošću sadržaja izdvaja http://cpsu.webjump.com/stalin.html (pored kolekcije slika, govora i detaljne istorije ovde možete pronaći i njegova sabrana dela u formi pogodnoj za download). Kao kuriozitet izdvajamo izbor Staljina za ličnost 1942. godine po izboru američkog časopisa Time (http://www.time.com/time/special/moy/1942.html).
       Kad smo već kod partijskih drugova iz dijaspore, zanimljive informacije, istoriju penjanja i opstanka na vlasti Staljinove duhovne braće možete naći na sledećim adresama: http://www.cnn.com/SPECIALS/cold.war/kbank/profiles/kim (Kim Il Sung) i http://www.cnn.com/SPECIALS/cold.war/kbank/profiles/castro (Fidel Kastro).
      
       Naš neposredni komšiluk, Rumunija, imala je nesreću da trpi gotovo poluvekovnu vladavinu bračnog para Čaušesku (mi smo imali više sreće sa zatvorom koji je trajao samo 10 godina). Detaljna biografija Nikolaea i Elene Čaušesku je dostupna posetom http://www.ceausescu.com/ ceausescu_chronology.htm. Još jedna zanimljiva stranica o toj temi je i "Web pregled komunističkih vampira" (http://www.communistvampires.com/Ceausescu.htm).
       Bez Adolfa Hitlera i Benita (Dobrice) Musolinija ovakva lista bila bi sve, samo ne potpuna. Internet muzej posvećen Hitlerovim zločinima možete pronaći na http://www.hitler.org, u okviru kojeg se nalazi i kolekcija vatrenih govora u Rajhstagu (http://www.hitler.org/speeches) i linkova na srodne stranice (http://www.hitler.org/links). Internet izdanje Vizentalovog muzeja možete obići posetom http://motlc.wiesenthal.com/pages/ t030/t03010.html, gde ćete pored ostalog moći da bacite pogled na detaljnu biografiju nemačkog kancelara, vojskovođe, molera i kaplara.
       Italijan niskog rasta i snažne vilice nije toliko popularan među istorijskim analitičarima na Internetu. Jedan od retkih bibliografskih izvora o Musoliniju vrednih pažnje nalazi se na http://gi.grolier.com/ wwii/wwii_mussolini.html.
       Preselimo se na trenutak u Aziju. Naš veliki "prijatelj" sa istoka Sadam Husein, čiji je šef policije bio na čelu grupe inostranih posmatrača minulih izbora u SRJ, glavni je junak velikog broja Web stranica sa prefiksom ili sufiksom "tiranin". Gotovo sve što vas zanima o njemu možete pronaći posetom http://www.rjgeib.com/thoughts/burke/hussein.html.
       Zanimljivi podaci o slavnom Avganistancu Nadžibulahu, dostupni su na http://webusers.anet-stl.com/%7Ecivil/dvafghanistan.html. Međutim, alfa i omega celog društva potiče sa Dalekog istoka: u pitanju je japanski car Mikado Hirohito (drži rekord XX veka u dužini vladavine), za koga istorija još nije odvagala da li je bio obična marioneta u rukama japanskog krupnog kapitala ili autohtoni politički činilac (potpuno ili delimično odgovoran za Drugi svetski rat na Pacifiku). Više detalja o njemu možete pronaći na sledećim adresama: http://www.vikingphoenix.com/public/rongstad/bio-obit/obithito.htm, http://www.fwkc.com/encyclopedia/low/articles/h/h011000987f.html . Dotičnu hemisferu vredi zaokružiti posetom Filipinima i Ferdinandu Markosu (čija je supruga poznata po najvećoj svetskoj kolekciji cipela) i odlaskom na http://www.fwkc.com/encyclopedia/low/articles/m/m016000700f.html.
       Afrika je zbog svoje privredne i kulturne zaostalosti oduvek bila plodno tlo za pojavu vladara koji nisu obraćali previše pažnje na trivijalnosti tipa "volja naroda", "demokratske procedure", "izbori" i slično. Mladi pukovnik libijske vojske Moamer el Gadafi došao je na vlast klasičnim vojnim udarom (1973), i već nekih 27 godina suvereno vlada ovom severnoafričkom državom. Ono što bi vas moglo interesovati o njemu možete pročitati na http://members. nbci.com/_XMCM/1spy/Qaddafi.html i http://members.aol.com/LibyaPage/gadhafi.htm.
       Red bi bio da spomenemo i Mobutua Sese Seka, o kome su informacije dostupne na http://www.thirdworldtraveler.com/US_ThirdWorld/ Tyrant_TF.html, kao i gospodina Pinočea, koji je poslednjih godina podigao prilično prašine problemima vezanim za nadležnost suđenja. Preporučujemo posetu http://www.oikos.org/ecology/pinochet.htm, http://www.publica.com/pinochet.html i http://www.trentu.ca/~mneumann/pinochet.html (detaljna dokumentacija o zločinima).
       Nekoliko zanimljivosti za kraj. Internet domen http://www.dictators.com je na prodaju. U toku je aukcija za koju nema baš previše interesenata.
       Stranica sa gomilom slika-portreta najslavnijih diktatora XX veka nalazi se na http://members2.easyspace.com/west_view/dictatr.html. U viđenom društvu se, pored Adolfa Hitlera, Fidela Kastra i ajatolaha Homeinija, nalazi i nasmejano lice Slobodana Miloševića. Verovatno iz vremena kada mu je bilo do smeha.
      
       MIODRAG KUZMANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu