NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bojno polje

      Šef američke vojne tajne službe, Nacionalne agencije za bezbednost (NSA), general-pukovnik Majkl Hejden, izjavio je da bi sajberspejs mogao da postane bojno polje kao i svako drugo na kojem bi moglo da dolazi do napada i odbrane.
       "Informacije su sada mesto sukoba", ocenio je on na jednoj konferenciji o kompjuterskoj bezbednosti u Baltimoru, i dodao da je to "mesto na kojem se mora obezbediti američka bezbednost, kao i na moru, u vazduhu i svemiru". Hejden je naveo i poteze koji se povlače kako bi se definisale "legalne strukture u koje se moraju uklopiti" pre nego što ofanzivne "informacione operacije", odnosno sajber napadi, budu uvršćeni u arsenal koji američki komandanti mogu koristiti protiv neprijatelja.
       NSA je odeljenje ministarstva odbrane SAD koje ima za zadatak da presreće komunikacije u svetu.
       Svet informacija je "dobio dimenziju u kojoj moramo voditi operacije kako bi osigurali američku bezbednost", rekao je Hejden i dodao da je NSA dobila dozvolu da se pripremi za napad ili da ide u defanzivu u sajberspejsu. "Ali, kako američka vlada razmišlja o tome šta bi trebalo ili želi da uradi, ona postavlja i vrlo interesantno pitanje o tome kako svi treba da radimo u kontekstu naše demokratije", rekao je Hejden. Pre godinu dana, general Henri Šelton, načelnik Združenog generalštaba oružanih snaga SAD, odbacio je mogućnost da je njegova zemlja prošle godine, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije, pokušala da izvede elektronske napade na jugoslovensku kompjutersku mrežu. "Naše mogućnosti smo koristili u vrlo ograničenom stepenu", rekao je tada Šelton novinarima. Hejden je rekao da je ključni izazov za NSA danas da štiti američke telekomunikacije u svetu gde bi neprijatelji mogli biti "sajberteroristi, zlonamerni ili čak nezlonamerni hakeri".
       "Sve može naneti veliku štetu" mrežnom sistemu koji povezuje industrijski svet, rekao je on na konferenciji. Hejden je rekao da NSA, vojna agencija za pravljenje i razbijanje tajnih šifri, namerava da razvije partnerstvo sa industrijom kako bi se povećala bezbednost na Mreži. "Obavili smo pionirski posao u zaštiti elektronske trgovine" kao i u razvijanju načina na koje kompjuteri mogu da ustanove nečiji identitet podjednako dobro kao što se to radi sa otiscima prstiju ili prepoznavanjem glasa, dodao je on. Na kraju, NSA mora da postane "garant bezbednosti" američkih telekomunikacija i kompjuterske industrije, kao što su vazdušne snage "vojni garant" avionske industrije, ocenio je Hejden.
       "Na koji bi drugi način naše društvo moglo da razvije instrumente koji su nam potrebni da uradimo ono što naša agencija treba da uradi", upitao je on. NSA pravi šifre za zaštitu integriteta američkog informacionog sistema i traga za slabostima u neprijateljskim sistemima i kodovima.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu