NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Internet univerzum

Svemir je tvoja prečica

      Fondacija X PRIZE nagradiće sa 10 miliona dolara tim ili pojedinca koji napravi svemirski brod. Letelica ne mora da liči na slične iz "Ratova zvezda". Sasvim je dovoljno da ima mogućnost bezbednog transporta tri putnika, dva puta u roku od dve nedelje ka univerzumu i nazad. Vodeće svetske avio organizacije i organizacije za svemirska istraživanja stoje iza Fondacije i ove neuobičajene nagradne igre. Prošlo je više od 30 godina od kako je ljudska noga kročila na tle drugog nebeskog tela. Kao konkurent vladinim istraživačkim centrima, nagradna trka do univerzuma ima za cilj da animira privatni sektor u ovoj oblasti. Stoga je i jedan od uslova učešća u igri sopstveno finansiranje realizacije letelice.
       Našim sugrađanima koji ne mogu dobiti vizu za većinu zemalja na našoj planeti, svemir može postati prečica. Mnogi talentovani avio-inženjeri i dizajneri imaće priliku da u svojoj zemlji realizuju ideje iz snova. Takođe, pruža im se mogućnost da se otisnu (bez vize) stazom Gagarina, Glena pa i malog Patfajndera. Treba požuriti, jer je u igri već 19 stručnih timova, pet različitih nacionalnosti.
       Učešće u nagradnoj igri može se bezbedno prijaviti još danas na Internetu, na adresi http://www.xprize.org. Ovde se nalaze sve informacije o takmičenju kao i pravila i uslovi. Ponuđeni su i predlozi performansi mogućih vrsta letelica. Specijalna kreditna kartica za potrebe takmičenja, iz familije VISA, može se otvoriti na istoj stranici.
       Fondacija očekuje da će produkt ove nagradne igre biti i uvođenje svemirskih letelica u rang ostalih prevoznih sredstava. To je osnova da se otpočne s turizmom budućnosti, putovanjem u nepoznanice univerzuma. Ponuda ovakvih aranžmana već postoji na Internetu. Zbog nepoverenja u spejs šatl, obično se predlažu putovanja drugim tipovima letelica. Avanturistička turistička agencija iz Sijetla, na primer, nudi sedmodnevni trening za astronaute. Uspešni polaznici će krunisati trud sa dva do tri sata plovidbe orbitom i dva minuta izlaska u polje van dometa Zemljine gravitacije. Svemirska krstarica koja će odneti do sada 250 prijavljenih avanturista na nezaboravno putovanje predstavljena je na adresi http://www.discovery.com/stories/science/entrepreneurs/tourist.html. Rad letelice i prateća objašnjenja data su i u obliku Real Video i Quick Time zapisa. Ceo paket košta 98 000 dolara a prvi letovi su zakazani za početak sledeće godine.
       Budući svemirski putnici kao i putnici mašte, saznaće praktično sve o univerzumu, šetajući globalnom Mrežom. Odgovori na pitanja kojima se nauka bavi vekovima, sada su dostupni monitoru svakog kućnog računara. Belgijski sveštenik Lemetr je 1927. godine prvi izneo ideju o postanku svemira eksplozijom praatoma. Edvin Habl je kasnijim eksperimentima potvrdio postavku sveštenika. Teorija Big Benga, po kojoj je vasiona stara između 10 i 20 milijardi godina objašnjena je na http://littott.mstc,nasa.gov/academz/universe/b_bang.html. Na istoj stranici je prelepa animirana slika koja pokazuje kako se plazma (koja čini najveći deo svemira) prostire kroz jonosferu Zemljinog atmosferskog omotača. Za razliku od ostatka univerzuma, stanje čestica koje karakteriše plazmu, retko se sreće na površini planete Zemlje.
       Najupornija dilema koja muči čoveka tiče se mogućih drugih oblika života izvan okvira Zemlje. Sumnje, ali i realne mogućnosti istraživanja, uperene su ka susedu Marsu. Nakon povratka NASA-e istraživanju crvene planete i misije teledirigovanog vozila, Patfajndera, usledio je niz projekata. Interaktivna šetnja Patfajnderom po površini Marsa, sa mogućnošću uvećavanja slike, može se isprobati sa http://CNN.com/TECH/9711/04/pathfinder.panorama.qtvr.mov. Pristup iscrpnim podacima poslednjih misija nalazi se na adresi http://www.nasa.gov/gallery/video/index.html. Trenutno se može pogledati više od 57 000 slika susedne planete. Pored adaptiranih tema za vaš Windows, tehnoloških detalja kao i kutka sa vasionskim pričama za decu, istaknuti su poslednji podaci o mogućnosti postojanja vode na Marsu. Satelit Mars global survejer, koji snima Mars iz njegove orbite, poslao je slike na kojima su tragovi tečne materije. Galerija je urađena u programskom jeziku Java, tako da ne zahteva dodatni softver, a nalazi se na http://www.space.com/imagegallery/gallery/index1.php3. Na istoj stranici su linkovi drugih adaptiranih galerija, sa snimcima vasione.
       Naučnici koji analiziraju snimke tragova vode na Marsu, tvrde da oni ne ukazuju samo na postojanje oblika života u prošlosti, već i u sadašnjosti! Ova izjava, kao i ostali komentari NASA stručnjaka zabeleženi su u video formatu na http://www.nasa.gov/newsinfo/webcasts.htm. Video galerija o poslednjim tehnologijama svemirskih letelica, solarnog sistema i Zemlje je na adresi http://www.nasa.gov/gallery/video/index.html. Tu je i link za NASA Internet televiziju, koja se uz dovoljno dobru vezu s Mrežom može uživo gledati.
       Kada vam se zavrti u glavi od podataka, slika i uzbuđenja od mogućeg susreta s vanzemaljcima, odmor potražite na veseloj stranici http://www.space.com/aau. Ovde je u toku glasanje na temu vanzemaljaca među nama. Ponuđeni primeri su većinom ličnosti iz sveta šou biznisa: Pamela Anderson, Kristofer Voken, Donald Tramp, pa i kraljica majka. Uz svako "sumnjivo lice" pročitaćete razloge za sumnju kao i rezultate glasanja. Britni Spirs, idol devojčica, osumnjičena je jer je jednom prilikom izjavila: "Želim da odrastem kao pravi čovek".
      
       Na putovanju kroz vasionu, mora se voditi računa o mestima gde su umrle zvezde. Sablasne crne rupe neprestano uvlače u svoje dubine sve što im se približi. U centru našeg Mlečnog puta, koji sadrži oko 100 milijardi galaksija i bar toliko zvezda u svakoj, registrovan je jedan supermasivni primerak crne rupe. Veličine od oko 2,6 miliona Sunca, nalazi se oko 24,000 svetlosnih godina od nas. Naučnici sa UCLA univerziteta tvrde da trenutno oko crnog giganta kruže tri zvezde brzinom od 250 hiljada milja na čas. Kratak kurs o ovoj i drugim tamnim dubinama svemira, proći ćete kroz priču na strani http://spaceflightnow./news/n0009/23milkyhole.
       Dnevne vesti iz vasione mogu se naći na stranicama svetskih informativnih kuća. Ipak, najsigurnije je otići na početnu stranicu sajta NASA-e, http://www.nasa.gov, gde je poslednjih dana najaktuelnije blisko sučeljavanje letelice Sumejker i asteroida Eros. Posle osam meseci kruženja oko asteroida, letelica se spustila u orbitu na samo tri milje od površine ovog nebeskog tela. Ako želite da vam novosti iz NASA-e stižu direktno putem elektronske pošte, prijavite se preko adrese today^nasa.gov.
       Sajtovi svih svemirskih misija Nase linkovani su na stranici http://spacescience.nasa.gov/missions/index.htm. Svakoj misiji posvećen je sajt sa istorijatom, trenutnom situacijom i perspektivama projekata. Popularna JPL laboratorija na stranici http://www.jpl.nasa.gov prikazuje svoje programe, među kojima se nalazi misija "Duboko u svemiru" (http://nmp.jpl.nasa.gov/ds1). Ovaj program podrazumeva radio komunikaciju s letelicama koje su na ivici ili su izašle iz Sunčevog sistema. U planu su i novi projekti koji će se uputiti u nepoznanice naše galaksije.
       Demokratija na Internetu se nije završila našim naporima da se zaustavi bombardovanje. Američkim kongresmenima sada stižu pisma sa apelima i peticijama da NASA nastavi sa misijom za istraživanje Plutona. Radoznali ljubitelji svemira su se organizovali i na sajtu http://www.newforcecomics.com/pluto. Sa sloganom "Zajedno možemo promeniti" (možda su nešto i od nas naučili), objašnjavaju razloge za svoju akciju. Pobuna na odluku NASA-e da zaustavi misiju "Pluto kiper ekspres" i odloži ispitivanja za 2020, nije slučajna. Pluton se nalazi u položaju najbližem Suncu, tako da se pojavila atmosfera oko planete. Trenutak je idealan da se prouči sastav i stanje na misterioznoj planeti. Ako se čeka 2020. godina, ta atmosfera će se zamrznuti, a pojaviće se ponovo tek 2230. Na sajtu se nalaze i informacije o stepenu uspeha akcije.
       Uživo s vasionskog Hable teleskopa, naziv je još jednog živog programa koji se može pratiti preko Interneta. Osim prelepih slika Sunca, sunčevih vetrova i ostalih zanimljivosti vezanih za našu zvezdu omogućeno nam je da pratimo i druge perspektive teleskopa. U okviru programa gostuju "planetarni advokati" koji komentarišu snimke, na adresi http://quest.arc.nasa.gov/hst/video.html. Transkrib emisija koje niste mogli da ispratite nalazi se u arhivi sajta.
       Veselih stranica koje se bave naučnom fantastikom na Internetu ima bezbroj. Pomenućemo samo vesti na http://www.space.com/sciencefiction, gde se trenutno nalazi najava premijere filma "Crvena planeta"(http://www.redplanetmovie.com). Glavnu ulogu tumači Val Kilmer.
       Tokom krstarenja po neiscrpnoj enciklopediji svetskog znanja, vredi proveriti da li je dostignut svemirski IQ. U tome će sigurno pomoći kviz "Koliki vam je svemirski IQ?" na stranici http://www.space.com/entertainment/spacequiy/index.php3.
       Posle Internet treninga, ostaje nam samo da hrabrima poželimo osvajanje nagrade i srećan put!
      
       SNEŽANA PROTIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu