NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Korak unazad

NASLOV: M/j/ešoviti brak
AUTOR: Stevan Koprivica
REDITELJ: Milan Karadžić
POZORIŠTE: Atelje 212 i Srpsko pozorište u Mađarskoj

      Vladimir Stamenković
      
       Prihvaćeni još pre nekoliko godina kao uigran, dragocen pozorišni tandem, i Stevan Koprivica, koji odavno ima opravdanu reputaciju značajnog dramskog pisca, i Milan Karadžić, čiji je rediteljski renome u stalnom usponu, učinili su s predstavom "M(j)ešoviti brak" krupan korak unazad u odnosu na svoj dosadašnji rad.
       Oni su napravili izrazito komercijalnu predstavu koja je, po svemu što donosi, jedan od izdanaka bulevarskog pozorišta s kraja XIX veka. Do tog zaokreta je uglavnom došlo iz dva razloga: zato što su pozorišni stvaraoci prinuđeni da gledaju da bilo kako prežive, ali i zbog toga što moraju sve više da izlaze u susret ukusu publike koja malo čita, a mnogo gleda televiziju i bezvredne filmove, koja se ne udubljuje u probleme i od teatra jedino očekuje da joj pruža razonodu, da - dok simulira da verno prikazuje sumornu svakodnevicu u kojoj živimo - u stvari nudi bekstvo iz stvarnosti koja nas okružuje. U suštini, i Stevan Koprivica i Milan Karadžić su žrtve nezdravih prilika u našem kulturnom, umetničkom životu, koji nema na koga da se osloni, koji je bez mecene s odgovornošću i osećanjem za opšte dobro.
       U njihovoj predstavi je u jedva primetnom ironičnom osvetljenju opisana intimna drama jednog bračnog para, dvoje jugoslovenskih gastarbajtera u Švajcarskoj, vlasnika benzinske pumpe i kasirke u nekoj uglednoj radnji, muža koji je Crnogorac i žene čiji je zavičaj jedno selo u neposrednoj blizini Čačka. Te ljude zatičemo u neobičnim okolnostima, u apartmanu luksuznog hotela, gde proslavljaju dvadesetogodišnjicu braka, ali i pokušavaju da ožive svoju zamrlu seksualnost erotskim igrama na koje ih upućuje frivolna, lascivna atmosfera u današnjem zapadnom svetu. Međutim, iz te početne, potencijalno dramske situacije, u čijoj pozadini u junacima tinja i sukob između onog što ih integriše u stranu socijalnu sredinu i uspomena koje ih dubokim nitima još uvek vežu za izgubljenu otadžbinu, ne razvija se ozbiljna tragikomedija, već izrasta vodviljska lakrdija, začinjena na trenutke uspelim verbalnim dosetkama i situacionim obrtima, a naročito duhovitim aluzijama na aktuelne političke događaje u Jugoslaviji.
       Po formi kamerna, situirana u scenski prostor koji se lako može ma gde rekonstruisati, u kome dvoje odličnih glumaca, Dara DŽokić i Milutin Karadžić, u karikirane likove unose i dozu životne istine, uverljive promene u duševnim raspoloženjima, predstava "M(j)ešoviti brak" postaće, verovatno, traženi izvozni artikl, često će se igrati pred našom, na svoj način nesrećnom, braćom koja su već decenijama na privremenom radu u inostranstvu.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu