NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Operacija 'Ćuran'

Branka Prpa

      Strogo poverljivi dokument Državne bezbednosti Beograda o tajnom praćenju beogradskog novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa", a koji su objavili beogradski mediji, baca potpuno novo svetlo na dešavanja pre njegovog ubistva, kao i na ulogu DB. Operacija se, prema tom dokumentu, odvijala pod radnim nazivom "Ćuran".
       Branka Prpa, istoričar, koja je bila sa Ćuruvijom u trenutku ubistva, (11. april 1999. godine), o autentičnosti dokumenta kaže:
       "Trenutno sam u statusu svedoka, tako da ne mogu da ulazim u autentičnost dokumenta. Jedino mogu da potvrdim da je na nivou faktografije sve što je napisano tačno. Reč je o zastrašujućim mehanizmima nakazne države koja je Državnu bezbednost pretvorila u političku policiju."
       Na ranije održanoj konferenciji za novinare Prpa je rekla da ovaj izveštaj sadrži detalje koji su samo njoj poznati, i koje nije nigde iznosila.
       Povodom poverljivog dokumenta DB-a, koji je još uvek na proveri, javio se i brat pokojnog Slavka, Jovo Ćuruvija, i zatražio zaštitu Branke Prpe, kao jedinog svedoka ubistva Slavka Ćuruvije.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu