NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zamor "neumornog"

Reaktor na engleskoj podmornici je napukao još 3. maja ove godine. Nije bilo štete ni spora - jer se sve dogodilo u vodama Španije -zahvaljujući postojanju poslednje kolonije u Evropi - Gibraltaru

      (Specijalno za NIN iz Madrida)
       Da jedna mala pukotina na nesolidno zavarenom metalu može da bude predmet višemesečne diplomatske prepiske između dve zemlje, do pre samo pola godine niko nije mogao ni da pretpostavi. Danas, međutim, o njoj se u Španiji govori i piše kao o opštoj temi ne samo dana već i čitave jeseni. Jer, pukotina možda i jeste obična, ali za mesto na kojem se pojavila to se nikako ne može reći- na sistemu za hlađenje reaktora engleske podmornice na nuklearni pogon. Na veliku sreću, do sada, kroz napukli var nije iscurelo ništa od razarajuće opasnog sadržaja reaktora ali su se izlili najpre protesti običnog sveta, potom, vidni nesporazumi između Španije i Engleske, dve prijateljske zemlje, članice istoga vojnog pakta, sve do anahronizma postojanja kolonije u modernoj Evropi.
       Priča o tome počinje 3. maja ove godine, kad oficiri engleske podmornice "Neumorni" primećuju nepravilnosti u radu reaktora, obaveštavaju svoju višu komandu o tome i prelaze na konvencionalni dizel pogon i iz voda Sicilije kreću put Sautheptona, svoje matične luke. Šesnaest dana kasnije, "Neumorni" uplovljava u luku Gibraltara. Na dan-dva, glasi saopštenje engleskih autoriteta, kako bi se pripremila odgovarajuća remorkerska vuča do engleskih voda. O svemu su obaveštene i španske vlasti i, razume se, gibraltarske.
      
       Luka 3
       No, zamor materijala "Neumornog" (prva zvanična ocena nastalog problema) toliki je da on dalje ne može a kako je transport isuviše skup i, čini se, opasan, to će podmornica ostati u Gibraltaru do daljega. Tu će biti i popravljena. To što se remont nuklearnih podmornica može obavljati samo u lukama sa oznakom "Z", što će reći, odgovarajuće opremljenih za prihvat i opravku, kakva luka u Gibraltaru nije, rešava se na vrlo jednostavan, engleski način - dok u Gibraltaru na kojem je "Neumorni" proglašava se lukom "Z".
       Španske vlasti dobijaju podrobnu informaciju o slučaju, obaveštavaju o svemu javnost a na pitanja opozicije odgovaraju da nema mesta uznemirenju, da ne preti nikakva opasnost, da je sve pod kontrolom i da je opravka bezopasne pukotine rutinska stvar i u toku. Sve na osnovu stalne saradnje sa engleskim kolegama. Prilika da se vanredni odnosi Engleske i Španije još jednom sa zadovoljstvom manifestuju.
       Vlada u Gibraltaru i njen prvi čovek Keruana, međutim, imali su o svemu drugačije mišljenje. Najpre su bili protiv uplovljavanja podmornice u luku a kada to nisu mogli da spreče, zatražili su kompletnu dokumetaciju o havariji i planovima za njeno saniranje. Kako ih ono što su dobili nije zadovoljilo, uz izjavu da "narod Gibraltara nije spreman da slepo zavisi od Ministarstva odbrane Velike Britanije", angažuju trojicu nezavisnih stručnjaka iz oblasti obezbeđenja od nuklearnih havarija i od njih traže hitan izveštaj. Ono što je od njih i dobila, vlada Gibraltara pušta u javnost čak i preko Interneta: "Neumorni" je u velikom kvaru i opasnost ne treba zanemarivati.
      
       Priroda havarije
       I možda bi na protestu Keruane i ostalo da kraljevska mornarica, krajem oktobra, ne donosi iznenađujuću odluku da čak dvanaest podmornica na nuklearni pogon, istog tipa kao i "Neumorni", povuče sa operativnih zadataka u luke. Razlog- sumnja da se kakva pukotina i na njima može pojaviti. Ozbiljna kontrola nikome ne može da šteti. Posebno posle izveštaja nezavisnih stručnjaka gibraltarske vlade.
       Diplomatska prepiska između Engleske i Španije ovim dobija na ubrzanju. Ministar inostranih poslova Španije Pike izražava svoje nezadovoljstvo zbog "nedovoljnih" informacija koje dobija od engleskog kolege Kuka. Žali se što nijedan španski stručnjak nije mogao da poseti savezničku podmornicu i da se tako lično uveri u prirodu havarije i preduzete mere bezbednosti. Sve to na sedam dana pre zvanične posete Blera Španiji.
       Susret dvojice predsednika vlada, Blera i Asnara, proteklog vikenda u Madridu, kao da je sve vratio na početak. NJihov jednoglasan zaključak je da "ne postoji ni minimalni rizik", da se sledeće nedelje sastanu ekipe stručnjaka iz obe zemlje i da Englezi ne kriju ništa o problemu "Neumornog" koji će u Gibraltaru ostati bar do narednog proleća. I da je sve bilo bolje "dok smo pevali Žutu podmornicu".
       Iako je predsednik vlade Španije u pravu kada govori o slavnoj pesmi Bitlsa, to neće smiriti proteste oko dve stotine hiljada ljudi koji žive na Gibraltaru i oko njega, Grinpis i svih koji traže da "Neumorni" odmah ode put Engleske. Jer, na "žutoj podmornici" nije bilo pukotina što se za ove današnje, napravljene navodno, radi očuvanja mira, sigurnosti i bezbednosti, ne može reći.
      
       BRANISLAV ĐORĐEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu