NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sud i federacija

dr LJiljane Slavnić

      Na upravo završenom Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu beogradske izdavačke kuće "Partenon", pažnju stručne i političke javnosti izazvala je knjiga dr LJiljane Slavnić "Federalizam i ustavnosudska funkcija - slučaj Jugoslavije", pravna studija sa uporedno pravnim elementima
       - Ova knjiga govori o slučaju Jugoslavije sa stanovišta uloge i dejstva jedne od državnih funkcija - ustavnosudske - u razvoju i slomu tzv. druge Jugoslavije i opstanku tzv. treće Jugoslavije. Period od ustanovljavanja ustavnih sudova 1963. godine do današnjih dana posmatra se sa aspekta nekih osnovnih postulata federalne države i dejstva odluka ustavnih sudova, pre svega Saveznog ustavnog suda na federalne odnose i na nestabilnost savremene jugoslovenske federacije.
       U uslovima kad sila i politika pretiču pravo, koje jedva da može da prati događaje koji presudno utiču na državne institucije, nije bilo jednostavno sa naučnom objektivnošću razmatrati ni neka osnovna a kamoli aktuelna ustavnopravna pitanja slučaja Jugoslavije koji još nije zaključen. Rukopis je inače završen marta ove godine tako da nije obuhvatio julske ustavne promene i septembarske izbore kao i njihove rezultate, čime je možda izgubio sa stanovišta dnevnopolitičkih potreba.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu