NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zaboravljena nedoslednost

("Jedna zemlja, dve centralne banke", NIN br. 2601)

      Preporučujem novinarima koji pišu o specifičnim temama da se prethodno podrobnije upoznaju sa ličnostima sa kojima se konsultuju i od kojih traže stručna mišljenja. U navedenom prilogu vaš novinar za dr Đorđa Đukića navodi da je reč o poznatom monetarnom stručnjaku, da nije imao "privrednog" zaleđa prilikom imenovanja u Savet guvernera NBJ i da je bio često u disharmoniji sa ostalim članovima tog saveta. Međutim, istina je sasvim drugačija.
       Pomenuti gospodin bi i danas, najverovatnije, predavao ekonomiju za početnike na Stočarskom fakultetu u Čačku da nije dobio snažan vetar u leđa svoje SPS partije, pa je u tadašnjoj Skupštini SRJ, kao poslanik, postao predsednik Monetarnog odbora, kao glasnogovornik ekonomske politike svoje partije, koja nas je dovela tu gde se nalazimo. I bez "privrednog" zaleđa, ovaj gospodin je ubrzo imenovan u Savet guvernera po osnovu "političkog" zaleđa, koje je i za ostale članove bilo najvažnije. Mora se naglasiti da je taj savet, a u njemu kao glavna "stručna" perjanica Đ. Đukić, jahao na krilima rekordne inflacije u svetskim razmerama, i uz dr Oskara Kovača, jedne druge ekonomske perjanice SPS-a, tvrdio da je to jedini način ekonomskog opstanka. Čitaoci će se setiti burne sednice Skupštine SRJ, kada je smenjivan guverner Avramović, da je isti taj Đukić pročitao saopštenje Saveta guvernera, koji je održan nezakonito i bez prisustva guvernera, u kome je izneto mnogo neistina, i na to reakcije guvernera upućene Đukiću: lažeš, lažeš...
       Što se tiče epiteta "poznati monetarni stručnjak" datog Đukiću od strane vašeg novinara, istine radi treba reći da se u dugogodišnjoj istoriji Ekonomskog fakulteta u Beogradu nije desilo da je neko dobio zvanje redovnog profesora, kao što je slučaj sa Đ. Đukićem, a da nije posedovao ni elementarne reference, a pre svega knjigu iz predmeta koji predaje. Osnovna literatura koju preporučuje studentima su knjige dva druga autora, a da ne bi ostao i bez svog udela, preporučuje i svoju jedinu knjigu o centralnoj banci. Nije nikakva tajna da je u navedeno zvanje izabran uz pomoć "partijskog" zaleđa i uz pomoć svog partijskog druga O. Kovača. "Partijsko" zaleđe je i te kako pomoglo Đ. Đukiću da dobije stan preko savezne vlade, iako nikada nije bio u radnom odnosu u toj vladi, što je obelodanjeno ovih dana.
       Na kraju, apelujem da uvaženi novinari moraju imati u vidu stručne i moralne kvalitete sagovornika, njihovo delovanje u prošlosti, pogotovu kada se izjašnjavaju o pravcima razvoja našeg društva. Đorđe Đukić i njemu slični nameću se kao najpametniji i dele lekcije u svim sistemima.
      
       DR ZORAN PETROVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu