NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dnevnik događaja

      
       Sofi Marso u Beogradu
       Ovogodišnji sedmi Festival autorskog filma "Pogled u svet" (23. novembar - 1. decembar), bez sumnje, obeležiće dolazak francuske filmske glumice Sofi Marso u pratnji supruga režisera Andreja Zulavskog. Za sada je neizvesno ko će otvoriti Festival, jer kako kažu organizatori, pregovori su u toku. Izvesno je da će ga poslednje festivalske večeri zatvoriti Sofi Marso.
      
       Gde je poziv za Bijenale?
       Naši susedi su još pre dva meseca dobili zvanične pozive za milenijumsko venecijansko Bijenale leta 2001. godine. U Centru za savremenu umetnost pouzdano znaju da su takvi pozivi stigli u Zagreb, LJubljanu, Budimpeštu... Kod nas takvim se pozivom nije podičilo ni Ministarstvo za kulturu, niti Zavod za međunarodnu naučnu, prosvetnu i kulturnu saradnju. Da li je završio u nekoj od fioka prethodne vlasti - nije poznato. Po oceni stručnjaka, poslednji zapaženi nastup na venecijanskom Bijenalu Jugoslavija je imala 1990. kad se (po izboru Zorana Gavrića) predstavila delima Fila Filipovića. Posle političkih promena 5. oktobra i neuobičajene popularnosti koju je Srbija zadobila, stručna i kulturna javnost očekuje svojevrstan "bum" na venecijanskom Bijenalu 2001. Međutim, do ovog trenutka se niko nije oglasio tim povodom, a u ovom trenutku je od izuzetne važnosti šta će (i ko) predstavljati našu zemlju na ovoj međunarodnoj smotri. Stoga je najpre potrebno otkriti gde je poziv za Veneciju, a potom da se zna ko će i na koji način presuđivati u ovom slučaju.
      
      
       Dugaliću "Zoran Radmilović"
       Postoji nagrada koja je glumcima draža od drugih samo zato jer nosi ime neprevaziđenog Zorana Radmilovića. Ove godine, na 45. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, žiri TV Novosti (Zorica Banjac, Aleksandar Milosavljević i Zorica Pašić) dodelio je ovo priznanje glumcu Nebojši Dugaliću za ulogu Karađoza u predstavi "Prokleta avlija" Ive Andrića, u dramatizaciji i režiji Nebojše Bradića. Nagrada mu je uručena 15. novembra u Ateljeu 212, a Dugalić tim povodom otkriva: "Postoji jedna čudesna koincidencija: Zoran Radmilović, čiju sam nagradu dobio, igrao je Karađoza na televiziji, u dramatizaciji Milenka Maričića. Sam Karađoz u predstavi izgovara rečenicu: 'Sve ima veze sa svim.' Mislim da ta koincidencija nije slučajna. Nisam poznavao Zorana Radmilovića, nisam ga, nažalost, ni gledao na sceni. U onim neobaveznim razgovorima kad glumci pričaju o glumcima, oni koji su imali prilike da vide i Radmilovića i mnoge velike, sada pokojne glumce, obično pomenu kako na nebu ovog časa postoji sjajna podela za ovaj ili onaj komad, misleći na sve njih gore. I, kao da u tim rečima 'pokojni kolega' nema osećanja smrti. Naprotiv, ja mislim da je sećanje puna afirmacija njihove životnosti, bez obzira na fizičku smrt koja ne prekida nit među nama."
      
      
       "Zlatno runo" u Kruševcu
       Treća knjiga Borislava Pekića "Zlatno runo" ugledaće 1. decembra svetlost pozornice u Kruševcu kao predstava u režiji Nebojše Bradića. Na dramatizaciji istorije cincarske trgovačke porodice NJago radili su reditelj Nebojša Bradić, Maša Jeremić i na kraju Željko Jovanović koji za NIN kaže: "Centralno mesto ovog komada je odnos dvojice glavnih junaka, šminkera Simeona NJaga i dvorskog lekara Kira Kajsunizadea, i njihovog osnovnog problema koji treba da reše za jednu noć. Pošto je Sulejman Veličanstveni upravo umro, trebalo je naći način kako da njegovo "iz opticaja povučeno lice" izgleda kao da je živo. Odnosno, prekomponovati postojeću metaforu u skladu sa nesvesnim zahtevom savremenog trenutka u kome se pitanja moći umetnosti (jedna ravan), istorije (druga), odnosa realnog i imaginarnog (treća) i zahteva za doslednost u svom umetničkom opredeljenju (četvrta) postavljaju na drugi način."
       U ovoj predstavi glavne uloge igraju Nebojša Glogovac, Vojin Ćetković, Nikola Đuričko i Nebojša Dugalić. Producent je G17 plus.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu