NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mešetari na ledu

Ne mnogo priznati sport kod nas, umetničko klizanje, potrošio je od donacije Međunarodne klizačke federacije (ISU) više novca nego, na primer, sportovi poput fudbala, košarke, odbojke...

      Pogledom na kratku biografiju SKKSJ (Savez klizačkih i koturaljkaških sportova Jugoslavije) saznali smo da je ova sportska organizacija osnovana još 1952. u bivšoj SFRJ. Sve do 1994. Savez sa teritorije SR Jugoslavije bio je pod patronatom Saveza u LJubljani, kada je preregistrovan samo u Savez klizačkih sportova Jugoslavije (SKSJ), sa sedištem u Beogradu - zatim priznat i od međunarodnog borda "International Skating Union" (ISU). Na žalost, tokom svih godina postojanja, ovaj atraktivni sport, takođe član velike porodice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), nije se mogao pohvaliti značajnim uspehom svojih takmičara, osim u trošenju novca!
       Zbog nedomaćinskog poslovanja u smiraj prošle godine SKSJ i njegov tadašnji predsednik Predrag Mojsilović stigli su pred Privredni sud u Beogradu, gde su kažnjeni po Zakonu o deviznom poslovanju...
      
       Skup sport
       - Tačno je da je Savez potrošio mnogo novca u periodu od osamostaljenja 1994. do danas, ali neupućeni treba da znaju da je umetničko klizanje veoma skup sport! Takođe, da su potrebni posebni uslovi za njegov razvoj da bi se u nekom vremenu osvojila medalja na svetskom i evropskom šampionatu ili olimpijskim igrama. Zbog loših uslova, kada se zna da staro klizalište na Tašmajdanu odavno nije u upotrebi, a zatvorenu ledenu dvoranu u hali "Pionir" većim delom koriste hokejaški klubovi, onda dolazimo do podatka da je za nas malo ko čuo - kaže Ubavka Novaković, od prošlog novembra predsednik SKSJ i jedini međunarodni jugoslovenski (vrhovni) sudija u umetničkom klizanju.
       Sada već bivši SKKSJ dve godine je bio pod patronatom saveza iz Slovenije, a zna se da su, na primer, svi ostali sportski savezi u bivšoj SFRJ uspeli da se "razdruže" sa onima čije su republike postale države. Da li je tu postojao problem s novcem? O tome predsednica Ubavka Novaković kaže:
       - Naravno da je zbog toga bilo dosta mutnih radnji. Novac koji je Međunarodna klizačka federacija (ISU) slala na ime našeg saveza, na volšeban način je nestajao. Bio je to novac za razvoj ovoga sporta u našoj zemlji. Nadzorna komisija, tada SKKSJ, u novembru 1999. pregledom u finansijsku dokumentaciju utvrdila je da je ISU odobrila našem savezu četiri hiljade nemačkih maraka, 81 442,35 švajcarskih franaka i 115 565,45 američkih dolara. Na osnovu priložene dokumentacije, u skladu sa programom i zadacima SKKSJ, prihodi su bili veći od rashoda za 75 567 američkih dolara.
       Presuda Privrednog suda u Beogradu od 25. novembra 1999. godine glasi da je Savez (SKSJ) kažnjen sa 10 000 dinara, a njen predsednik Predrag Mojsilović sa 1 000 dinara. U to vreme predsednik Mojsilović bio je i generalni sekretar Klizačkog kluba "Palilula" sa ove opštine. Uvidom u dokumentaciju može se zaključiti da je predsednik od 1990. po "kluču", na Skupštini postao predsednik SKKSJ u bivšoj SFRJ, a da je sve do 1994. nastavio kontinuitet u već bivšoj državi.
      
       Poseban račun
       - Godinama nakon svog izbora gospodin Mojsilović nije želeo da održi Skupštinu našeg Saveza u SRJ, igrajući "pingpong" igru. Govorio je da je sve to zbog ekonomskog embarga prema našoj zemlji. Jednostavno, nije želeo da naš savez postane samostalan. Novac je stizao od međunarodnog borda (ISU), a samo je mala grupa ljudi, čija su, inače, deca bila članovi klubova "Palilula" i "Spartak" iz Subotice, koristila ta sredstva. Presuda Privrednog suda je jasna, ali u isto vreme smešna, objašnjava predsednica Ubavka Novaković.
       Presuda i kazna Privrednog suda u Beogradu, koju je izrekla sudija Emilija Šolak, odnosila se na Zakon o deviznom poslovanju jer kaže se, Savez (SKKSJ) u periodu od 16. aprila 1994. do 1. februara 1998. nije raspolagao posebnim računom i odobrenjem Narodne banke Jugoslavije za držanje efektivnog stranog novca u svojoj blagajni u iznosu od 34 067,31 nemačkih maraka, 2 490,00 američkih dolara i 1 584 švajcarskih franaka. Kako se onda trošio novac koji je Međunarodna klizačka federacija slala našem savezu uz postojanje ekonomskog embarga?
       - I pored ove presude Privrednog suda u Beogradu, tako nešto zaista ne mogu da objasnim. Ono što znam, jeste da su naši takmičari Ksenija Jašenski i klizački par Ivana Đurin sa partnerom Andrejom Maksimovom, na šampionat sveta u Oberstdorfu putovali o trošku mame Đurin. Tačno je i to da je Savezno ministarstvo za sport i omladinu na konto našeg saveza tada uplatio 29 000 dinara, a da je zbog pomenutog deviznog "prekršaja" kažnjeno sa 16 000 dinara, tvrdi Ubavka Novaković.
       Prema rečima predsednice Novaković, "haos" u Savezu klizačkog sporta Jugoslavije nastavlja se i danas. "Sve se radi po istom principu. Upravni odbor SKSJ čine generalni sekretar Rade Marković (nije iz SDB-a), istaknuti član JUL-a, Biljana Nikolić, predsednik Nadzornog odbora i Zoran Stanisavljević, predsednik kluba "Palilula", blizak prijatelj bivšeg saveznog ministra za sport Zorana Bingulca, danas ambasador u Južnoj Africi.
       "Sve ovo što sam smogla snage da kažem, mene lično plaši", kaže za NIN predsednica SKSJ Ubavka Novaković.
       A logično bi bilo da se plaše oni koji su se nezakonito ponašali i prisvajali novac namenjen za razvoj sporta. Ima li u tome i krivične odgovornosti?
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu