NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Gali u Beogradu

Bez obzira na to što RFI nije mogao odmah da dobije frekvenciju i što Arte nije mogao odmah da stupi na scenu, u potpunosti su podržali stav ministarstva. Rekli su samo: "One sekunde kada budete doneli propise, očekujte nas pred svojim vratima"

      Prošle nedelje Beograd su posetili predstavnici francuskih medija, radija RFI i televizija Arte i TV5, sa namerom da ostvare saradnju sa domaćim medijima. Radio RFI je stanica koja ima devetnaest redakcija na različitim jezicima, između ostalih i redakciju za srpskohrvatski (vodi je Stanko Cerović) i može se čuti svuda u svetu. Televizija Arte, francusko-nemačka koprodukcija (sarađivala je pre deset godina sa tadašnjom Jugoslovenskom radio televizijom) poznata je po visokim standardima u kvalitetu programa, po kulturnom programu sa političkim angažmanom i kvalitetnim filmovima, koje, za razliku od većine evropskih televizija, ne sinhronizuju. TV5 je međunarodna frankofona stanica, koja emituje francuske, belgijske, kanadske, arfričke programe, nedeljno ima šest sati informativnog programa, 20 filmskog i kvalitetan sportski program.
      
       Nađa Petrovski, ataše za štampu Francuske ambasade u Beogradu, o interesovanju francuskih medija za saradnju sa domaćim kaže:
       - Ovo je prva radna poseta predstavnika francuskih medija Jugoslaviji. Želeli smo da sprečimo ono što se desilo u nekim zemljama istočne Evrope: recimo, u Slovačkoj, gde je u trenucima prelaska iz jednog u drugi sistem, o tome ko će biti na tržištu, odlučio prvenstveno novac. Tako su nekvalitetni strani partneri kupili domaće stanice i sada je nastao problem, jer nijedna stanica nema kvalitetan program, uglavnom su komercijalne stanice berluskonijevskog tipa, koje baš nisu ono što bi publika želela.
       Kod nas takođe postoji i veliko interesovanje za francuski jezik, koji je veoma težak i teško ga je učiti bez audio-vizuelne podrške.
      
       Za kakvu vrstu saradnje su zainteresovani francuski mediji? Da li su došli sa konkretnim ponudama?
       - Predstavnica radija RFI došla je sa ambicioznom idejom da dobije frekvenciju kratkih talasa, na kojoj bi se 24 sata sedam dana u nedelji emitovale njihove emisije, kao i njihov muzički program. Oni neguju muziku frankofonskog područja, što bi za naše podneblje bilo interesantno, jer bi, osim anglosaksonske muzike koja se svuda vrti, postojala mogućnost izbora. Manje ambiciozan plan im je da kroz ugovore sa lokalnim stanicama obezbede emitovanje dela svog programa. Televizija Arte zainteresovana je da ovde osnuje stanicu sa domaćim partnerom, kao i da u Francuskoj emituju emisije domaće produkcije. TV5 interesuje mogućnost koprodukcionih poslova; dakle naručivanje emisija istraživačkog novinarstva, koje bi radili naši novinari.
      
       Koje medijske kuće su za njih bile najinteresantnije i da li su ostvareni neki dogovori o saradnji?
       - Posetili su dosta medijskih kuća: TV Art, Studio B, BK, VIN, Mrežu, Anem. Konkretni dogovori postignuti su sa nezavisnim produkcijama i lokalnim stanicama. RFI su podelili CD komplete, sa muzikom koja je pravljena za radio-emisije i sa propratnim programom koji daje informacije o muzičarima, žanrovima i svemu onome što može da koristi voditeljima.
       Televizije su ostvarile dobre kontakte sa nezavisnim produkcijama. Ono što rade VIN, Mreža i Anem, najbliže je njihovoj estetici i profesionalnim kriterijumima i verovatno bi zadovoljilo radoznalost evropske publike za naše podneblje, koja je naročito porasla od kako su se ovde desile promene. Sada je vreme da se ta radoznalost iskoristi. TV5 sklopila je ugovor sa pet beogradskih kablovskih televizija, koje će prenositi njihov program. Dogovoreno je, takođe, da, kada se zakonski sredi status kablovske televizije, ugovori budu obnovljeni.
      
       Da li su uspostavljeni kontakti sa ministarstvima za telekominikacije i za informisanje?
       - Primili su ih ministar za telekomunikacije Boris Tadić i sekretar za informisanje Slobodan Orlić. Boris Tadić je izrazio čvrst stav da će uvesti red u oblast telekomunikacija i revidirati sve postojeće dozvole za korišćenje frekvencija, što su sagovornici podržali, jer je i njima veoma stalo da odnosi zakonski budu čisti. Potvrdilo se da je naš izbor gostiju bio pravi, jer su svi oni svesni šta se desilo u drugim zamljama regiona i da su prve žrtve bili mediji i kvalitetan program. Bez obzira na to što RFI nije mogao odmah da dobije frekvenciju i što Arte nije mogao odmah da stupi na scenu, u potpunosti su podržali stav ministarstva. Rekli su samo:"One sekunde kada budete doneli propise, očekujte nas pred svojim vratima."
      
       Koliko ta vrsta poslovanja sa domaćim medijima može da bude isplativa za francuske medijske kuće?
       - Komercijalni razlozi sigurno jesu važni, ali ne mogu da budu sve. Arte je spreman da ovu zonu uključi u područje svog interesovanja i da se proširi svojim programima, kao i da uključi naš program u svoj, ne bežeći od toga da u početku neće biti profita.
      
       Postoje li, osim RFI, Arte i TV5 i druge stanice zainteresovane za nas?
       - Ima još nekoliko zainteresovanih. Uskoro bi Beograd trebalo da poseti predstavnik kuće CFI, koja je baza podataka francuske slike i zvuka. Postoji želja da ovde budu zastupljeniji francuski film, dokumentarni program, muzika i da se neguje evropska kultura. To nam je zajednički cilj.
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu