NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Otporni štrajk

Otporaši i zaposleni u Radiju Bela Palanka ostaće na istoj strani sve dok se ne postavi pitanje ko mora napolje

      Talas revolucije dovaljao se i do Bele Palanke gde su, uzdignutih pesnica, otporaši osvojili (oslobodili?) opštinsku radio stanicu i preimenovali je u Radio Otpor.
       Počelo je prošlog petka, 17. novembra, na sednici Skupštine opštine Bela Palanka, koja je trebalo da bude konstitutivna, ali je prekinuta pre nego što je išta konstituisano. Opštinski parlament je, inače, sastavljen od 35 odbornika Socijalističke partije Srbije i Jugoslovenske levice i šest njihovih kolega iz Demokratske opozicije Srbije.
       Nezadovoljni zbog prekida, građani i otporaši koji su prisustvovali sednici napustili su salu i ušli u prostorije Radija Bela Palanka koje se nalaze u istoj zgradi. Istog trenutka zaposleni u Radiju stupili su u štrajk.
       "Morali smo nešto da preduzmemo pošto je izveštavanje Radija bilo krajnje neobjektivno, građani prosto nisu znali šta se dešava", kaže za NIN dvadesetjednogodišnji student mašinstva Igor Ignjatović, aktivista "Otpora" iz Bele Palanke i jedan od onih koji trenutno uređuju program Radija čije je ve-de ime Radio Otpor. "Naši aktivisti sada prave program", dodaje Igor.
       A zaposleni štrajkuju na nekoliko metara udaljenosti od onih koji su zauzeli njihova mesta. Koliko je štrajk bio isprovociran upadom otporaša? "Bio je", kaže Boris Đurđević iz sindikata zaposlenih u Radiju. Ali, kako objašnjava, nije ovo štrajk protiv novopridošlih kolega (ušle su s pokličom "Ovo je revolucija!") već su im, i jednima i drugima, eto paradoksa, ciljevi gotovo identični: smena dosadašnjeg glavnog urednika Bojana Veličkovića i promena uređivačke politike.
       Razlikuju se otporaši i zaposleni u Radiju samo u jednome, a to je zahtev potonjih da im se omoguće regularni uslovi za rad. Drugim rečima, da iz njega izađu oni što su upali prošlog petka.
       Dotle pak Radio Otpor emituje program 24 sata dnevno, što svoj, što preuzet od Radija B 92 i Radio Pirota. Igor Ignjatović ipak kaže da će ovih dana prestati da emituju program tokom noći, "pošto više ne postoji opasnost da socijalisti pokušaju da upadnu u Radio". Program je, opisuje Igor, političko-zabavnog karaktera, gostuju u njemu predstavnici stranaka iz DOS-a, a i radikali su pokazali interesovanje da dođu i kažu šta imaju. To će se, kaže naš sagovornik, uskoro i dogoditi budući da od petka uveče počinje emisija "Otvoreni studio".
       Šta dalje? "Moraće Upravni odbor Radija (sastavljen od predstavnika SPS-a) da pristane na naše zahteve", uveren je Boris Đurđević iz sindikata, pri tom misleći i na onaj zahtev za uklanjanje otporaša. Međutim, "nema šanse da se pomerimo odavde", kaže Igor Ignjatović iz "Otpora". "Već smo jednom upadali u Radio, posle čega su nam obećana dva sata programa dnevno, ali su nas izradili i od toga nije ispalo ništa."
       Sadašnja nelegalna situacija postaće još nelegalnija kada se konstituiše opštinska skupština, za njom i novi upravni odbor Radija, i, šta će tada aktivisti "Otpora"? "Mislim da ćemo dobiti mesto u UO, ali još nismo definitivno odlučili šta ćemo. Naš trenutni stav je da ne popuštamo", kaže Igor Ignjatović.
       Hoće li svoj stav promeniti, videćemo kad za to dođe vreme, a u međuvremenu ne bi bilo loše imati na umu da je odnos snaga u Skupštini Bele Palanke ipak 35 prema 6 u korist koalicije SPS-JUL.
      
       NIKOLA VRZIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu