NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Florida

      "Senatore Gor, priznaj pobedu Buša, priznao je čak i Milošević", bila je zapažena parola kada je ministarka unutrašnjih dela gđa Haris prošle nedelje objavila da njen stranački kolega DŽordž Buš Mlađi ima 537 glasova više od svog protivnika. Ne baš mnogo u odnosu na šest miliona glasača, ali prednost je prednost. Tako je Buš dobio 25 elektorskih glasova savezne države Floride. Sa ukupno 271 glasom ima jednog elektora više. Dovoljno da odnese pobedu. Međutim, demokrati su u prvom trenutku nagovestili sudski proces.
       Malo je onih koji znaju da se predsednici i potpredsednici SAD ne biraju neposrednim glasanjem birača, već ih biraju elektori po saveznim državama. Partija koja dobija većinu u nekoj saveznoj državi, dobija sve njene elektorske glasove. Kada je razlika u glasovima neposrednih birača velika, tada je već tokom izborne noći jasno ko je pobednik. Ne čekajući formalno glasanje elektora, poraženi kandidat obično priznaje pobedu suparnika. Tako se stiče utisak da se američki predsednik i potpredsednik biraju neposrednim glasanjem naroda.
       Elektori glasaju prvog ponedeljka posle druge srede u decembru svaki u svojoj državi. Zakon ne propisuje, ali do sada su u istoriji američkih izbora svi elektori, bez izuzetka, glasali za kandidata svoje partije.
       Florida je ispala važna, jer je pobeda republikanaca na tom poluostrvu bila tesna. I zato se brojalo, brojalo, do iznemoglosti i to "peške". A možete da pretpostavite šta znači peške (ručno) brojati u eri kompjutera. Odviknu se ljudi.
       Poluostrvu Floridi dao je ime španski moreplovac Huan Ponse de Leon. On je prvi Evropljanin koji je stupio na tlo ove lepe zemlje, u potrazi za legendarnim Izvorom mladosti. Bilo je to na Cveti 1513. godine. A Cveti se na španskom kaže Pascua Florida - Cvetni Uskrs. Mislio je da je Florida ostrvo, a ne kontinent. (Cveti su dan kada je Isus Hristos na magarcu ušao u Jerusalim. Pokretni je praznik koji pada nedelju dana pred Uskrs.)
       Ponse de Leon tada već guverner Floride, iskrcao se drugi put na njeno tlo 1521. godine. Tom prilikom ga je pogodila domorodačka strela. Izdahnuo je ubrzo na Kubi. Drugi po veličini portorikanski grad po njemu zove se Ponse.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu