NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Uradi sam

Razgovor sa koministarkom za informacije (Biserkom Matić) i potpredsednikom vlade (Nebojšom Čovićem) trajao je čak petnaestak minuta, a izveštaj o samoj sednici nije prezentiran, niti se čulo mišljenje onih koji odluku vlade podržavaju (Dnevnik 2, 19. 11)

      Razgovor sa koministarkom za informacije (Biserkom Matić) i potpredsednikom vlade (Nebojšom Čovićem) trajao je čak petnaestak minuta, a izveštaj o samoj sednici nije prezentiran, niti se čulo mišljenje onih koji odluku vlade podržavaju
       Politički monitoring, u realizaciji Medija centra i Strateškog marketinga, obuhvata praćenje četiri "nacionalne" televizijske stanice sa teritorije Srbije (RTS, Studio B, TV Politika i BK Telekom), TV Crna Gora, DŽU info, vesti na Radio Beogradu 1 i Dnevnika Radija B-92. U skladu sa novom strukturom informativnih emisija na RTS-u i Radio Beogradu, monitoring obuhvata i praćenje Izborne hronike na ovim stanicama.
       U periodu od 17. do 23. novembra na nacionalnim TV stanicama najčešće su se pojavljivali ili navodili:
       - Republička vlada i ministarstva (272 puta, odnosno 2 sata i 38 minuta)
       - Savezna vlada (253 puta, odnosno sat i 50 minuta)
       - DOS (219 puta, odnosno sat i 31 minut)
       - Vojislav Koštunica (209 puta, odnosno sat i 14 minuta)
       - MUP Srbije (113 puta, odnosno 51 minut)
       - SPS (111 puta, odnosno 44 minuta)
       Republička vlada i ministarstva imaju, ipak, manji broj pojavljivanja u odnosu na prethodnu nedelju, što je primećeno i kad je reč o Vojislavu Koštunici, MUP-u Srbije i SPO-u. Veći broj pojavljivanja u odnosu na prethodnu nedelju uočen je kad je u pitanju Zoran Đinđić, OTPOR i Milo Đukanović.
       Aktivnosti republičke i savezne vlade prikazivale su se češće na RTS-u nego na ostalim TV stanicama, dok se DOS i Vojislav Koštunica nešto češće pojavljuju na TV Studio B.
       Na TV Crna Gora najčešće se pojavljuju crnogorska vlada, ministarstva i Milo Đukanović, a savezne institucije retko.
       Primećuje se da se Vojislav Koštunica sada pojavljuje uglavnom u neutralnom kontekstu, za razliku od prethodne nedelje kad je kontekst pojavljivanja bio umereno pozitivan. Aktivnosti republičke vlade i DOS-a takođe su predstavljene uglavnom u neutralnom kontekstu.
       Savezna vlada, čije su aktivnosti bile predstavljane neutralno, sada su, na svim TV stanicama, predstavljene umereno pozitivno.
       Malo "poboljšanje" primećeno je kod MUP-a Srbije koji se, za razliku od prethodnog negativnog, sada pojavljuje u umereno negativnom kontekstu.
       Najpozitivniji kontekst pojavljivanja uočen je kod Otpora, a najnegativniji kod Slobodana Miloševića.
       Kada je reč o radiju, ANEM posvećuje više vremena DOS-u i aktivnostima Vojislava Koštunice, a Radio Beograd aktivnostima savezne vlade i Gorana Svilanovića. MUP Srbije je na Radio Beogradu predstavljen u neutralnom kontekstu, a na ANEM-u u umereno negativnom.
       U danu donošenja odluke Vlade Srbije da RTS uređuje i vodi tročlani partijski tim, neslaganje televizijskih poslenika sa potezom vlade prelilo se u televizijski program. To je suzilo sliku koju je trebalo prezentirati gledaocima.
       Razgovor sa koministarkom za informacije (Biserkom Matić) i potpredsednikom vlade (Nebojšom Čovićem) trajao je čak petnaestak minuta, a izveštaj o samoj sednici nije prezentiran, niti se čulo mišljenje onih koji odluku vlade podržavaju (Dnevnik 2, 19.11).Već sutra ravnoteža je uspostavljena. Premijer je izrazio uverenje da je ideja o tročlanom rukovodstvu sasvim u redu i pozvao na toleranciju i međusobno poštovanje (20.11).
       RTS je uveo redovnu emisiju Izborna hronika, koju emituje svakog dana posle udarnog Dnevnika. U njoj objavljuje stranačka saopštenja i plasira rubrike koje su pojedine stranke pripremile, po principu "uradi sam".
       Tako je rasterećenijem i sada preglednijem Dnevniku omogućeno da se opširnije pozabavi takozvanim životnim temama - snabdevanjem i cenom mleka (20.11), posledicama odluke o uvozu polovnih automobila (21.11), situacijom u pojedinim preduzećima (22.11).
       Dnevnik je, dakako, bio lakši i prijemčiviji, ali je ostao bez - vesti.
       Tako, istupanje četiri ugledna člana bivše vladajuće partije nije zabeleženo (18.11) a nije ga bilo ni u Izbornoj hronici, jer to pomenutoj partiji ne odgovara; izostao je gotovo ultimativni zahtev verovatnog mandatara buduće republičke vlade da se članovi vlade već sada imenuju, zatim brojne ocene o problemima u DOS-u, te vest da je bivši predsednik države jedini kandidat za predsednika svoje partije (21.11). Sve te vesti zabeležene su, s druge strane, na Studiju B (Vesti u 7, 21.11) koji nije opterećen Izbornom hronikom.
       Uviđajući da mnoštvo vesti koje valja saopštiti i skučene mogućnosti da se one brižljivo vizuelizuju, prete da Dnevnik učine monotonim i teškim za prijem, urednici se trude da ta ograničenja nekako prevaziđu. Urednik Dnevnika (RTS 22.11) to čini najavama koje dosetkom, duhovitom opaskom ili edukativnom notom treba da opuste gladaoca i omoguće mu predah, a temi obezbede širi kontekst. Tako je, sumirajući tridesetodnevno funkcionisanje tripartitne republičke vlade, podsetio na preteču tog modela-rimski trijumvirat.
       Urednik Vesti u 7 (Studio B 21.11) dva bloka informacija iznebuha preseca anketom, čija tema - živite li bolje nego pre - nema organsku vezu ni sa prethodnim, ni sa potonjim sadržajem. U istom programu (23.11) dinamika je trebalo da bude postignuta što većim brojem izjava uglednika o albanskim oružanim napadima. Potez vredan pažnje, imao je i slabiju stranu - grubo kraćenje izjava.
       Zabeležen je i jedan ambiciozni, ali informativnoj emisiji neprimeren, pokušaj korišćenja takozvane igrane strukture u okviru priloga emitovanog u Dnevniku (RTS,20.11). Kao uvod za temu - preko hiljadu nerešenih slučajeva u Privrednom sudu - poslužio je tobožnji dokumentarni razgovor dva mladića o "nedozvoljenim" poslovima i operacijama. Umesto dokumentarnog argumentovanja teme, utisak je bio potpuno oprečan - neubedljiv i gotovo komičan.
       I dok se u Dnevniku striktno i čak preterano revnosno primenjuju načela bar formalne objektivnosti, Izborna hronika ta opterećenja nema. Dugi intervju, snimljen na obali reke sa potpredsednikom jedne, do juče u vlasti participirajuće stranke, vodila je urednica zloglasnih dnevnika bivše RTS (Izborna hronika 22.11). Pomenutoj urednici iz profesionalnih, moralnih, pa i bezbednosnih razloga, nije dostupan Dnevnik, ali je, izgleda, dobrodošla u Izbornu hroniku.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu