NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Crnogorci odlučuju

Izbori za prvog čoveka jugoslovenskog fudbala neće biti nimalo laki i varaju se svi oni koji ih ne dovode u vezu sa političkim izborima!

      Novog predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije trebalo bi iz svojih redova da izabere Fudbalski savez Crne Gore, dok bi generalni sekretar bio iz FS Srbije. Da li će tako biti, teško je dati konačan odgovor.
       Posle onih važnijih izbora, za narod (23. decembra), dobićemo i novog predsednika fudbala. Prvog čoveka Fudbalskog saveza Jugoslavije (FSJ) u čuvenoj "kući fudbala" na Terazijama 35. Neće to biti Miljan Miljanić, onaj isti, večito osporavan i hvaljen do apsurda, jer "odradio" je dva četvorogodišnja mandata, zatim čovek je zvanično penzioner, a funkcija predsednika FSJ je na čisto amaterskoj osnovi...
       Izbori za prvog čoveka jugoslovenskog fudbala neće biti nimalo laki i varaju se svi oni koji ih ne dovode u vezu sa onim prvim, na početku izrečenim, političkim izborima! Nedelju dana posle "uobličavanja" demokratske vlasti u Srbiji vođe "Udruženja za zaštitu i prosperitet jugoslovenskog fudbala" su bukvalno upale u prostorije FSJ sa željom da po hitnom postupku (bez bagera) isteraju "vladajuću garnituru", predsednika Miljana Miljanića i generalnog sekretara Branka Bulatovića. Prvog nisu našli, jer retko navraća poslednjih godinu dana (zbog bolesti) u svoju kancelariju, a sa drugim su se u dvočasovnom razgovoru džentlmenski ispričali, bez konačnog dogovora. I sve bi bilo krajnje komično da do bola nije istinito. Na kraju došlo je i do "bliskog susreta" sa predstavnikom DOS-a, u čije su ime, po sopstvenom kazivanju, vođe ove "fantomske organizacije" i banule u prostorije FSJ!
      
       Crnogorski oro
       Odbor za hitna pitanja FSJ je minulog petka gotovo pet sati razmatrao aktuelnu situaciju u jugoslovenskom fudbalu. Na dnevnom redu bili su fudbalski izbori, prekinute utakmice, loše suđenje, ponašanje predstavnika klubova na utakmicama, odnosi sa Fudbalskim savezom Crne Gore (!), program reprezentacije u narednom periodu (kvalifikacione utakmice za šampionat sveta 2002. u Japanu i Južnoj Koreji), škola fudbala... Šta se sve događalo iza "zatvorenih vrata", dotični odbor nije mogao da shodno svom imenu, i ažurira.
       Generalni sekretar FSJ Branko Bulatović je, u prepoznatljivom tonu, na redovnom brifingu saopštio: "Demokratske promene u državi odražavaju se na sve oblasti života pa i na fudbal. Nažalost, pojedinci su pokušali da ove promene zloupotrebe i iskoriste na neprimeran, vulgaran i primitivan način. U fudbalskoj organizaciji su u toku redovni izbori i promene su normalne, logične i nužne. Ali, izbori moraju biti demokratski i pošteni. Na teritoriji Srbije održano je oko 350 izbornih skupština, a na nekim je bilo i opstrukcije. Ponovo se maše nekim papirima. Pojedinci su nezadovoljni pa žele da izborna procedura krene iz početka. Neki fudbalski radnici služe se nekorektnim metodama pritiska i ubeđivanja. Na izbore ne bi trebalo da utiču državne, političke ili stranačke organizacije..."
       Fudbalski savez Crne Gore, međutim, nije istog mišljenja kao generalni sekretar FSJ i želi "čiste" račune. Predsednik ovog Saveza dr Novak Jovanović za NIN kaže: "Fudbal će podeliti sudbinu države. Ako ostanemo zajedno, onda ćemo imati i jedinstveno takmičenje i organizaciju. U suprotnom, sledi neminovan razlaz! Hoćemo ravnopravnu zastupljenost, uvid u finansijsko poslovanje i određeni procenat od zarađenog novca kada je reprezentacija u pitanju (svetski i evropski šampionat); takođe hoćemo veći broj međunarodnih sudija. Na kraju, redosled je da predsednik FSJ bude iz Crne Gore." (!)
       Predsednik FSCG dr Novak Jovanović nije želeo da komentariše da su sadašnji predsednik FSJ Miljan Miljanić i njegova "desna ruka" Branko Bulatović takođe Crnogorci. Doduše, ovaj prvi rođen je u Bitolju pre sedamdeset godina... Takođe i da je u interesu crnogorskog fudbala na "mala vrata" ove godine formirana jedna Druga savezna liga u Crnoj Gori sa samo dvanaest klubova!
       "Međusobni odnosi Fudbalskih saveza Srbije i Crne Gore su važni i delikatni i treba poštovati fudbalske kriterijume i realnost. Naravno, trajno uređenje ovih odnosa mnogo će zavisiti od predstojećih razgovora na nivou državnih organa, u vezi sa karakterom buduće zajedničke države. Bez panike posmatramo razvoj političke situacije. Neke stvari pokušavaju da se 'urede' mimo postojećeg Statuta. Tamo gde nije ugroženo postojanje FSJ, treba prihvatiti zahtev FS Crne Gore", kaže za NIN Branko Bulatović, generalni sekretar FSJ.
       Dva republička fudbalska saveza, Srbije i Crne Gore, dosad su imala "džentlmenski sporazum" o tome ko predlaže kandidata za predsednika FSJ. Naime, ako je predsednik iz jedne republike, onda će generalni sekretar biti izabran iz druge federalne jedinice. Aktuelni predsednik Miljan Miljanić, prilikom svog prvog izbora, bio je kandidat Fudbalskog saveza Srbije! Ako bi na snazi ostalo ovo "pravilo", onda bi se novi predsednik birao iz redova FS Crne Gore, dok bi generalni sekretar bio iz FS Srbije.
      
       Srpsko kolo
       "Mi to poštujemo. Međutim, do sednice Skupštine FSJ biće izabrano novo rukovodstvo FSS i zato ne želimo već sada da se dogovaramo sa Crnogorcima o tome. Tako bismo prejudicirali stvari, a ne želimo da se mešamo u delovanje novoizabrane strukture", kaže Nikola Jocković, generalni sekretar FS Srbije i jedan od onih kome fudbalska javnost, takođe, želi da što pre vidi leđa.
       Po Statutu FSJ, predsednik organizacije je ujedno i mandatar za sastav nove "fudbalske vlade". Tu dolazi do malo većih problema, jer će biti mnogo zainteresovanih za mesto u odabranom fudbalskom društvu, pogotovu za mesto generalnog sekretara. Dalje, reč je i o sastavu Izvršnog odbora FSJ, koji je najznačajniji organ u budućem delovanju i odlučivanju. Za sada nije preciziran broj ljudi koji u njega ulaze, ali donekle jeste sastav te grupacije. Pored predstavnika klubova, u njemu se moraju naći i članovi ostalih struktura - treneri, sudije, igrači... Osim toga, mora se voditi računa i o teritorijalnoj zastupljenosti, što samo otežava posao.
       Izbori za novog predsednika FSJ, generalnog sekretara i članove Izvršnog odbora treba da budu završeni do kraja ove godine, bar tako tvrde u Fudbalskom savezu Jugoslavije i FS Srbije iako svima mandat ističe krajem januara iduće godine. U Fudbalskom savezu Crne Gore zbog toga mudro ćute, čekaju... ili se igraju one dečije "Čoveče, ne ljuti se".
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu