NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Na domaćem nebu

knez Aleksandar Karađorđević

      Rečima "Pomoz' bog, junaci" knez Aleksandar Karađorđević pre nekoliko dana je pozdravio okupljene pilote na aerodromu u Batajnici. Ubrzo se sa potpukovnikom LJubišom Jokićem, komadantom 172. avijacijske brigade iz Podgorice, obreo u školsko-borbenom avionu "G4 super galeb" i obavio četrdesetominutni let iznad Topole, Pančeva i Novog Sada. Na svečanosti koja je usledila komandant vazduhoplovstva general-pukovnik Spasoje Smiljanić promovisao je kneza u počasnog člana RV i PVO Vojske Jugoslavije.
       Pošto je primio letački znak, knjižicu i opremu, vidno uzbuđen, knez Aleksandar nije uspeo da izgovori sve što mu je u tom trenutku bilo na srcu, pa se njegov govor sveo na: "Nadam se da ću ponovo leteti sa vama."
       Inače, knez Aleksandar se 1942. priključio Britanskom kraljevskim vazduhoplovnim snagama (RAF) i svojim podvizima istakao se u nekim od najžešćih bitaka Drugog svetskog rata, a po uspostavljanju mira izvršavao zadatke u "vazdušnom mostu" koji je u početku hladnog rata povezivao Berlin sa zemljama zapadnih saveznika i radio kao pilot kompanije "Britiš ervejz".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu