NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Lični test

Kako je predsednik Savezne vlade Zoran Žižić svojevremeno demantovao glasine o sebi

      Predsednika Savezne vlade Zorana Žižića video sam triput. Prvi put na aerodromu u Podgorici, drugi put u kafani, za susednim stolom, i prekjuče, u avionu.
       Razmenili smo sledeće reči:
       - Dobar dan!
       - Dobar dan!
       Predsednik vlade deluje stabilno. U crkvi se krsti. Kad hoće da govori, napiše govor. Imovinu je prijavio.
       Pripisuju mu da je rekao:
       - Slobo je odsvirao svoje, nema više rata!
       Iako sa Socijalističkom narodnom partijom Crne Gore predstavlja tek deo tamošnjeg biračkog tela, drži do sebe i tvrdo pregovara. Svi kažu da je pošten, nema mrlje na savesti, mada je učestvovao u pisanju Žabljačkog ustava. U predizbornoj kampanji desilo mu se - prema narodnoj umotvorini - da ode u Bjelopavliće i uzvikne: Braćo Piperi. A oni Bjelopavlići! Ili obrnuto...
       Jednom je dao krv i urin na analizu. Poslanik Narodne stranke u Skupštini Crne Gore Čedo Vračar tražio je da se u Skupštinu uvede alkotest, aludirajući na Žižića zato što je Žižić teško napao Narodnu stranku zbog ponašanja uoči lokalnih izbora u Podgorici i Herceg Novom. Žižić je sam otišao lekaru. Nalaz: nije dokazano prisustvo etanola! U potpisu, toksikolog...
       Tako je pitanje alkohola skinuto s dnevnog reda.
       Drugi put, Žižića su hteli da uhapse zato što je narušavao javni red u Crnoj Gori. Kao jedan od organizatora demonstracija protiv Đukanovićevog režima, optužen je da je pokušao "destabilizovati bezbednosnu situaciju u Republici". Žižić je na optužbu odgovorio:
       - To može da se dešava samo u policijskoj državi kakva je Crna Gora.
       U skladu s tim, podneo je ostavku na mesto potpredsednika crnogorske skupštine iz najodlučnijeg protesta prema crnogorskoj vlasti - kako je naglasio u oštrom obrazloženju - koja gazi i uništava temeljna ljudska prava i slobode građana, razgrađuje zajedničku državu i sve više služi interesima pojedinaca i očuvanju njihove moći, nasuprot opštem dobru države i svih građana.
       I poručio je pristalicama Momira Bulatovića, u koje je i sam spadao:
       - Dosta smo bili kulturni. Moramo se ponašati silno i bahato!
       Ova izjava odudara od njegovog ukupnog ponašanja.
       Bilo mu je žao Miloševića kad je Milošević pao, a Koštunicu je pohvalio:
       - On je čovjek kome je Jugoslavija na srcu, legalista koji se nikad neće ogriješiti o Ustav i zakone. Siguran sam da srbijanska opozicija nije imala boljeg čovjeka od njega.
       Zatim, nešto tiše:
       - Jeste li primjetili da cijeli svijet priznaje Koštunicu, a samo ga ne priznaje Milo!
       Tvrdu odlučnost Zoran Žižić je ispoljio i u najnovijem slučaju s Mlađanom Dinkićem.
       - Ili će Vuk Ognjanović biti zamenik guvernera, ili će guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić podneti ostavku - tim rečima je odgovorio na Dinkićev stav da mu daju nekog drugog iz SNP-a i Crne Gore. Pregrejano ambiciozni guverner, u olako obećanoj brzini, optužio je kandidata za zamenika da je učestvovao u legendarnoj inflaciji od desetak nula, i srpsko-crnogorski ključ slikovito je kritikovao: mogli bi, po tom principu, da mu nametnu i Dafinu Milanović za zamenika!
       Čvor je presekao Ognjanović: povukao se, Dinkić je ostao guverner, Žižiću je laknulo.
       Nije dugo potrajalo, a Zoran Žižić i Predrag Bulatović iz SNP-a u novonastaloj situaciji posle septembarskih izbora, okrenuli su leđa tradicionalnom političkom partneru, Miloševićevoj Socijalističkoj partiji Srbije:
       - Nismo mogli da dozvolimo da budemo sastavni dio one struje koja će morati sama sebe da demantuje priznajući izbornu krađu.
       Kažu da mu je karakterna crta lojalnost.
       Zoran Žižić, rođen 1951. u Podgorici, diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu, gde je bio asistent za obligaciono pravo. U političkoj karijeri imao je visoke funkcije: potpredsednik Vlade Crne Gore, poslanik u Veću republika Savezne skupštine, potpredsednik Skupštine Crne Gore, potpredsednik Demokratske partije socijalista u vreme zajedništva Momira i Mila, potpredsednik Bulatovićeve SNP, i, posle svega, predsednik savezne vlade.
       S tog položaja poručuje:
       - Mislim da je vrijeme pred nama šansa za harmonizaciju odnosa između Srbije i Crne Gore, kao i unutar obe republike. Uradićemo sve da se to obezbijedi i da SRJ bude jaka.
       S druge strane, Milo za to neće ni da čuje.
       Žižić opominje:
       - Srpska opozicija treba da se sjeti kako ju je Đukanović ostavio na cjedilu zbog svoje samoživosti. Da je išao na izbore, Parlament bi sasvim drugačije izgledao. Napravio je katastrofalnu grešku...
       A u jednom intervjuu otkrio je da je Svetozar Marović, predsednik Skupštine Crne Gore, imao želju da se kandiduje za predsednika SRJ, ali nije smeo od Mila.
       Zato Marović sada ćuti.
       Žižić je oženjen, ima dvoje dece.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu