NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Viceguverner

      Reči guverner i njegov zamenik viceguverner (latinski vice, umesto) toliko su zagrejali domaću scenu da moram ponovo da se njima pozabavim u ovoj kolumni. (Prvi put sam o guverneru pisao 17. jula 1992. godine jednim beznačajnim povodom.) Čudnim sticajima okolnosti, ovih dana nismo jedina zemlja koju potresa tema guvernera. Češki predsednik Vaclav Havel ima glavobolje sa svojim imenovanjem novog guvernera Narodne banke. NJegova žestoka braniteljka, prva dama Republike, Dagmar Veškrnova Havlova, poručila je preko svog kolege, ministra kulture Pavela Dostala, takođe glumca, da premijeru Milošu Zemanu neće pružiti ruke zato što uznemirava njenog supruga poricanjem da je postavio pravog čoveka na pravom mestu.
       Kod nas je vruće jer "mladi lav" mlade demokratije Mlađan Dinkić ne želi za svog zamenika bankara Vuka Ognjanovića, guvernera iz doba druge po veličini inflacije u istoriji čovečanstva. Vuk sebe drukčije vidi, a dosovci traže poštovanje koalicionog dogovora sa Crnogorcima u saveznoj državi. Ali Vuk je odustao...
       Guvernersko mesto ukadrirao je narod kao ključno za njihovu sudbinu otkako je dr Dragoslav Avramović u januaru 1994. preko noći, kao čarobnim štapićem, zaustavio superinflaciju.
       Podsetimo da reč guverner potiče od starih Rimljana koji su krmanoša zvali gubernator od glagola gubernare, krmaniti.
       Guvernerima se danas u svetu zovu razni zvaničnici, a najpoznatiji guverneri žive i rade u SAD sa dosta važnih nadležnosti.
       Guvernante (reč nastala u 16. veku u Francuskoj) etimološke su srodnice moćnih guvernera banaka, država i oblasti. One vladaju decom bogatih roditelja.
       Moćni ruski gubernatori su ruska varijanta reči guverner.
       Za englesku reč governor Veliki oksfordski rečnik navodi oko osam značenja počev od krmanoša (1330), pa preko "muških guvernanti" kraljevske dečurlije (16. vek), do delova raznih mašina koji se u nas obično prevode kao regulatori.
       Slavni Servantes je u "Don Kihotu" napisao da je "najbolji guverner (gobernador) onaj koji je slomio nogu i sedi kod kuće".
       IZVINJENJE: Draga Mardž Simpson, mora da Vam se vaša divna modra kosa još više digla na glavi, kad sam Vas u svom poslednjem napisu o vašoj uvaženoj porodici nazvao Megi. Ne morate biti mnogo povređeni, jer sam Vas zamenio sa takođe amblematičnom ličnošću američkih prostora - sa Megi, privlačnom "mačkom na usijanom limenom krovu" Tenesija Vilijemsa. Uostalom, tim imenom ste nazvali svoje najmlađe jednogodišnje mezimče.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu