NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

I Internet ima svoga sveca

Svetitelji, slave i slavski kolači na stranicama Interneta

      U molitvi na sajtu koja je polazna stanica sajber avanturista koji žele da blagoslov Svevišnjeg prati njihove ekspedicije se kaže:"... Dok putujemo Internetom, usmerićemo svoje ruke i oči da ugodimo tebi Bože, i odnosićemo se sa milošću i strpljenjem prema svima sa kojima se sretnemo....Amin". Sajt se nalazi na adresi http://www.catholic.org/isidore/prayer.htm, gde pomenutu molitvu možete saslušati i u RealAudio formatu. Hrišćani zapadne, katoličke crkve odabrali su čak i svog specijalnog Internet-patrona: to je sveti Isidor od Sevilje. NJemu posvećena stranica (http://www.catholic.org/isidore) govori o životu i čudima ovog podvižnika, gde možete saznati odakle poverenje postmodernih generacija kompjuterskih klinaca u zaštitu koju on pruža. Inače, Katolička crkva, centralna i sistematična po sopstvenom ustrojstvu, i na Internetu demonstrira praktičnost i funkcionalnost. Na stranici http://www.americancatholic.org/Feutures/SaintofDay/default.asp, osvane svakodnevno priča o drugom svecu kome je posvećen dan. Na istoj adresi, za pretragu Interneta umesto klasičnih obeležja stoji natpis: "Sveti Antonije pomozi mi da pronađem..." i polje za upisivanje ključnih reči. Zaštitnička uloga svetitelja objašnjena je na adresi http://www.catholic-forum.com/saints/indexsnt.htm.
       Kada govorimo o prezentaciji Srpske pravoslavne crkve na Internetu, osim već legendarnog sajta manastira Dečani (http://www.decani.yunet.com) i izuzetnog sajta SPC (http://spc.org.yu) koji se radi u beogradskoj Patrijaršiji, a o kojima smo već pisali, jedna nova njeb adresa dobija sve više stalnih posetilaca. Pravoslavni duhovni centar vladike Nikolaja, koji se nalazi na adresi http://www.vnikolj.org.yu osim tekstova, slika, knjiga i živih diskusija o ovom pravoslavnom prosvetitelju, sadrži i kompletan "Ohridski prolog". Žitija su podeljena po mesecima i datumima slava posvećenih svetiteljima. Drevne istine o svetima koje slavimo u decembru nalaze se na Mreži pod segmentima novembra (http://www.vnikolj.org.zu/novembar.html) i decembra (http://www.vnikolj.org.zu/decembar.html). Prolog je pisan po starom kalendaru. Prema Imenoslovu, postoji 76 srpskih svetitelja. Među mučenicima, prepodobnima i ispovednicima nalazi se i 6 žena, 28 pripadnika sveštenstva i 21 svetac iz redova srpskog plemstva.
       Slava svetiteljima ukazuje se i davanjem njihovih imena mnogim ustanovama, univerzitetima, gradovima i dr. Advokatska komora Beograda slavi Svetog mučenika Justina Filozofa. Tako beogradski advokati o svetom borcu protiv neznanja i neobjektivnosti suda, podsećaju na svom sajtu http://www.advokatska-komora.co.zu/beograd/sv-justin.htm. Najveći broj Beograđana slavi u decembru svetog Nikolu čudotvorca. Na zvaničnom sajtu Srpske pravoslavne crkve nalazi se priča o svetitelju kome se najviše raduju deca (http://spc.org.zu/Letin/Slave/svetinikola.html). Novim vernicima će pomoći posni kuvar na stranici http://www.sv-luka.org/cook/indexsr.htm, s obzirom da je Sveti Nikola posna slava (ponuđen je i recept za posne pice).
       Misionarsko društvo Sveti Luka daje osvrt na praznik "Noći veštica" (Hallonjeen). Da se fizički život rađa iz smrti, pagansko je verovanje starih Kelta. Zato je noć između 31. oktobra i 1. novembra proslava početka zimskog perioda, koji po tami i hladnoći asocira na smrt. Rano ortodoksno hrišćanstvo kod Kelta pokušalo je ovaj praznik da prevede u proslavu "Svih Svetih" (All Hallonjs Eve). Tako je nastalo ime praznika koji se danas masovno slavi, pretežno kod katoličke populacije. Forma proslave ovog praznika zadržala je pohvalu silama mraka iz paganskog perioda. Zato sa stranice http://www.sv-luka.org/articles/halonjeen.htm, poručuju da analogne "maskare" u pravoslavlju, nisu deo naše tradicije. Pravoslavni hrišćani imaju slave (http://www.sn-ol.com/slave/rec.o.slavama/index.htm), uz svetlost sveća, posvećene borcima protiv zla. O važnosti Interneta za pravoslavnu tradiciju, govori tekst na stranici http://svetisava.eunet.yu/html/crkva_na_internetu.html.
      
       SNEŽANA PROTIĆ
      
      
Pahomije Srbin, prosvetitelj ruski

Najslavniji sastavljač žitija u Rusiji je Pahomije Logotet Srbin, koga i danas po književnoj učenosti, mudrosti i razumu stavljaju na vrh celokupne istorije Ruske pravoslavne crkve. On je tvorac i opštepodražavanog stila koji se od njega zove "rusko pisanje žitija". Radio je po narudžbinama ruskih velikih knezova i vladika. Pahomije Srbin, kao svetogorski monah prvi put je došao u Moskvu 1440. godine.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu