NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

"Nismo nastale od Adamovog rebra!"

Feminističke lokacije na Internetu

      Koliko je ženi potreban muškarac - isto koliko i ribi bicikl!" Popularna uzrečica/borbeni poklič radikalnije struje feminističkog pokreta značajno je unakazila stereotipnu sliku ženskog pokreta koju običan svet već duže vreme gaji. Važeće, politički korektno shvatanje feminističku ideju svrstava u "ekstremnu, ali prihvatljivo opravdanu" kategoriju pokreta za oslobađanje od "prevaziđenog načina mišljenja u pojedinim društvima", klasirajući ga u istu polno-krstašku grupu sa homoseksualcima, a po intenzitetu opravdanosti zahteva, sa pokretima za politička prava i slobode i konačno, sektama. Blagodareći širini pojma, usko definisanje opšte programske orijentacije feministkinja "u globalu" je praktično nemoguće: radikalne, manje radikalne, anarholiberalne i seksističke struje pokreta po definiciji spaja samo prilično fluidan pojam "borbe za slobodu i prava", koji se u nezanemarljivom broju slučajeva svodi na blaže ili oštrije oblike ksenofobije prema muškom delu populacije. Upravo je ta ksenofobija glavni generator lošeg stereotipa: profilisana bez neophodne suptilnosti koja definiše lepši pol, učinila je medveđu uslugu pokretu, svrstavajući ga na društvenu marginu. Barem što se tiče ovih prostora.
       Internet, univerzalni resurs-provajder za bilo koji zamislivi pojam nudi obilje pro et contra sadržaja na temu feminizma, feministkinja i feminista. Zgodno mesto za početak je, recimo, http://www.feminist.com, nezvanično zborno mesto i jedan od najopremljenijih sajtova. Pored obilja informacija, pregleda aktuelnih dešavanja, akcija i organizacije skupova, naći ćete i linkove ka srodnim sadržajima (http://www.feminist.com/reso.htm), kao i mejling listu novosti iz sveta feminizma, na koju se možete (besplatno) pretplatiti (http://www.feminist.com/win.htm).
       "Veteran Feminist of America" svoje stranice drži na adresi http://www.fodreams.com/VFOA. Tu se možete informisati o legendama feminističkog pokreta, pročitati njihove kraće biografije, i naravno, nabasati na još mnogo korisnih linkova. Jedan od njih je i "South NJoman Group Australia" (http://www.geocities.com/CapitolHill/5014).
       Nezaobilazna stranica za svakog koga interesuje feministička literatura je http://www.amazonfembks.com. Preko ovog sajta možete naručiti gotovo sve što je ikada napisano o toj temi, a što niste mogli da nađete u lokalnim knjižarama.
       Ostale, manje-više tipske, mada sadržajno bogate sajtove možete pronaći na sledećim adresama: http://www.femina.com, http://www.webgrrls.com, http://www.spiderwomen.org, http://www.amazoncastle.com/feminism/feminism.html (Feminist Utopia), http://www.scils.rutgers.edu/special/kay/femsites.html (Vandergrift's Feminist NJebsites), http://38.144.33.166/home (National Organisation for Women), http://www.zip.com.au/~korman/feminism.html (Kate's Feminism Page), http://www.feminist.org/expo2000/expo2000.html (Feminist Expo 2000), http://www.girlsplace.com (orijentisan pre svega na politička prava žena).
       Proširena lista imena i biografija slavnih feministkinja dostupna je na http://www.amazoncastle.com/feminism/femfame.htm. Nama nisu toliko poznate, ali prema rečima autora, predstavljaju legende koje su udarile temelje pokretu kakav danas poznajemo. S tim u vezi vam može poslužiti i vrlo detaljan "timeline" šifražetskog pokreta u Americi, koji je preteča pokretanja javnih rasprava o globalnim (pre svega političkim) pravima žene (http://www.amazoncastle.com/feminism/sufftime.htm).
       Korisna stranica za povezivanje srodnih sadržaja je "Global Sisterhood Netnjork" (http://home.vicnet.net.au/~globalsn), sa mnoštvom linkova koje bi bilo korisno posetiti. Jedan od najzanimljivijih je "Rečnik feminističke terminologije i pojmova", dostupan na adresi http://www.faljs.org/faljs/feminism. Na istom sajtu ćete naći i detaljnu klasifikaciju svih potkategorija u okviru pokreta.
       Jedna od najpotresnijih stranica (ujedno i dobitnik nekoliko nagrada tipa "Best Site of the Day" je prezentacija "Revolucionarne asocijacije avganistanskih žena" (http://www2.ranja.org). Sve žene koje misle da je život pored tipičnog homo-balkanikusa pomalo (ili potpuno) neizdržljiv, treba da bace pogled na izveštaje, slike i intervjue iz zemlje pod talibanskom strahovladom, gde se žena sa lakiranim noktima kažnjava odsecanjem ruke. Ovde nije reč ni o kakvom pežorativno akcentovanom feminizmu: avganistanske žene žive život nedostojan ljudskog bića. Potpuno obespravljene, usmerene ka isključivo biološkoj ulozi produženja vrste i totalno isključene iz svih javnih tokova, žene Avganistana ne mogu da računaju na bilo čiju pomoć, osim na onu koja proistekne kao plod ograničenih akcija ovog tipa.
      
       "Mayan" je organizacija jevrejskih feministkinja, sa programom sličnim bilo kojoj srodnoj organizaciji na Zapadu. NJihove stranice možete naći na http://www.mayan.org/toc.html. Neke zapitanosti vezane za judaizam i feminističku ideju možete pročitati na http://www.findarticles.com/m0411/4_47/54600131/p1/article.html. Slično tematsko određivanje, samo o temi "Budizam i feministkinje" nalazi se na http://acws.ewha.ac.kr:8081/acws/9742.htm.
       Radikalniji oblici feminizma, sa izraženijom odbojnošću prema suprotnom polu su sve češća pojava. Značajnije Web lokacije o tome su http://www.tmcrew.org (Tactical Media Crenj - Italijanske radikalne feministkinje) i http://www.grrltalk.net/dykefeminism/lesfem2.html (Radical Feminism).
       Naravno, stranice prepune preterivanja takođe nisu retkost. "Zanimljivostima" tipa polugolih muškaraca u lancima i njihovih gospodarica u kožnim kompletima možete se diviti na http://www.femsupreme.com (Female Supremacy) i http://www.matriarch.com (pokret za revitalizaciju matrijarhata kao porodične organizacije).
       Nekoliko zanimljivosti za kraj. Izuzetno interesantan sajt ženskih pisaca naučne fantastike možete posetiti na http://www.feministsf.org/femsf/index.shtml, gde ćete pronaći kompletnu listu (prema rečima autora) ženskih SF pisaca od kada žanr postoji (http://www.feministsf.org/femsf/authors).
       Verovali ili ne, postoje i organizacije muškaraca čija je isključiva svrha podrška feminističkom pokretu. NJihove lokacije možete pronaći na http://www.feminist.com/pro.htm (Pro Feminist Mens Groups).
       Da stvar ne bude monotona, pobrinuli su se antifeministi. NJihove prezentacije možete naći na http://www.webcom.com/~yeolde/wlo. Pomalo su bezobrazni, ali potpuno u skladu sa slobodom govora (za koju se, na kraju krajeva, zalažu i feministkinje).
      
       MIODRAG KUZMANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu