NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Majstorski objektiva

Fotografija je slika, koja doduše nije naslikana četkom na platnu, već svetlošću

      Fotografija je stvar trenutka, kratkog iznenađenja, dokument događaja, a fotoaparat je samo sredstvo memorisanja tog ličnog iskustva
       S jedne strane, ona je slika podložna svim kriterijumima koji se postavljaju u likovnoj umetnosti, a sa druge strane, fotografija je postala samostalna umetnost sa sopstvenim, specifičnim kriterijumima.
       Međutim, za razliku od slikanja ili vajanja, fotografija je prošla mukotrpan put dok nije prihvaćena kao ravnopravna umetnost. Slike proizvedene fotografskim aparatom dugo su bile potcenjene, jer se smatralo da ljudska ruka ne interveniše direktno na njima prilikom kreiranja, već su proizvod fizike, mehaničkih i hemijskih procesa.
       Pojavila se u 19. veku, kada je građanska klasa bila u usponu i želela sliku o sebi, udaljenim predelima i svetu uopšte. Pronašao ju je Nieps, eksperimentišući s jednim štamparskim postupkom, a dalji razvoj štampe doveo je fotografiju do onog značaja koji ona ima u savremenoj civilizaciji.
       Tehnika fotografije je u svom usavršavanju prilazila običnom čoveku u onoj nameri od koje je pošla - da omogući onome ko nije slikar da pomoću jednog jednostavnog postupka mehaničkim putem dobije sliku, a da bi se postigla fotografija koja je iznad proseka, potrebno je da iza svih tih instrumenata stoji ličnost sa određenom idejom.
       Zahvaljujući Internetu, globalnoj galeriji bez zidova, uz malo strpljenja za surfovanje, možete naći mnoge izložbe impresivnih fotografija svoje omiljene teme - flore, faune, pejzaža, kosmosa, portreta itd.
      
       Da biste saznali šta je novo u svetu fotografije, posetite sajtove poznatih svetskih časopisa, kao što su Photo Journal na adresi http://www.photojournal.com, Photo District News na adresi http://www.pdn-pix.com, Photo Magazine na adresi http://www.photomagazine.com, kao i on-line verziju francuskog časopisa Photo, čiji se sajt nalazi na lokaciji http://www.photo.fr/home.phtml.
       Za dobrog fotografa podjednako su važni i talenat i kvalitetna fotografska oprema. Renomirani svetski proizvođači opreme imaju atraktivne prezentacije na Internetu - http://www.kodak.com, http://www.canon.com, http://www.minolta.com.
       Veliki broj umetnika zastupljen je na Mreži, a podeljeni su obično po oblastima fotografisanja. U svakom slučaju, nemoguće ih je sve predstaviti, ali neki od njih, zahvaljujući svojim idejama i specifičnim tehnikama, više privlače pažnju. Jedan od njih je Bajema, umetnik, koji portret uzima za dominantan motiv, a čiji je sajt predstavljen na adresi http://www.bajema.com.
       Portretima odraslih i dece, ali na jedan sasvim drugačiji način, bavi se i Amit Bar, čije fotografije možete da pogledate na sajtu čija je adresa http://www.amitbar.com/EN/gallery.html.
       Vremenom, umetnici su u ljudskom telu pronašli inspiraciju za mnoga svoja dela. Iako na naslovnim stranicama ovih sajtova obično stoji upozorenje da mlađi od 18 godina ne bi trebalo da ih "posećuju", isprepletena tela u igri svetlosti i senki predstavljaju novi jezik erotske fotografije. Svoje fantazije s Internet publikom podelili su Paul Mahder na sajtu čija je adresa http://www.wowphotos.com/mahder/home.asp, i Žan Pjer fon Baksa na sajtu http://www.users.skynet.be/baksa.
       Romantične fotografije "žena iz susedstva", lepotu njihovog tela, Dejan Dizdar izložio je na sajtu čija je adresa http://dizdard.tripod.com/Dejan_Dizdar.htm, kao i Kejt Alt na adresi http://www.keithalt.com.
       Fotografijom je počela da se otkriva bliska čovekova okolina, tako da sve ono što nas okružuje postaje deo umetnikove inspiracije. Okom objektiva Xon Dudak ovekovečio je neke detalje iz prirode, kao što su lišće, cveće, insekti, ptice itd. Lepotu ovih boja možete da pogledate na sajtu http://www.dudak.baka.com.
       Zahvaljujući Internetu, mnogima još jedinom prozoru u svet, i fotografijama na kojima su memorisani trenuci, mnogi od nas mogu da uživaju u predelima širom sveta. Xek Stivens je na stranici http://www.jackstephensimages.com/Merchant/index.html predstavio Grenland, a topliji krajevi, koji su nam u ove hladne dane mnogo interesantniji, prikazani su na sajtu Adama Batlera http://www.adambutler.com i Xima Kristensena http://www.uwphoto.net.
       Podvodni svet predstavlja izazov mnogim fotografima, kako zbog tehnike fotografisanja, tako i zbog izuzetnog bogatstva biljnim i životinjskim vrstama. Sajt, uz koji možete da se opustite i uživate u predivnim fotografijama ljupkih delfina i ostalih životinja vodenog carstva, nalazi se na adresi http://www2s.biglobe.ne.jp/~bdolphin/index2.htm. S podvodnim svetom upoznaće vas i Žil Garsia na adresi http://www.gil-garcia.com/right.html.
       Leri Sajzmor, na adresi http://www.larrysizemore.com, uz svaku fotografiju objašnjava svoju tehniku fotografisanja. Na fotografijama je uglavnom zastupljena priroda Amerike, a autor još pruža mogućnost naručivanja fotografije koja vam se dopadne. U lepotama prirode možete da uživate i gledajući fotografije Kristofera Didika na njegovoj prezentaciji http://www.dydyk.com/index_home.htm. Kapljice rose na jesenjem lišću, vodopadi, šume i ljupke prozore sa cvećem, ovekovečio je Slavomir Xičijatkovski, čije predivne fotografije intenzivnih boja možete pogledati na adresi http://www.worldvisionsphoto.com.
       Ako vas interesuje arhitektura, zanimljive kuće, vile i enterijeri, posetite sajt Alana Blejklija http://alan.blakely.com, kao i sajt sličnog sadržaja koji je postavio Tim Arvin na adresi http://www.timarvinphoto.com. Kvartove nekih gradova, u koje, čak i da imate priliku nikada ne bi zašli, fotografisao je Pelicari i stavio u svoj album, izložen na adresi http://www.pellizzari.net.
       Ako ste, pak, željni svetlosti, solitera, mostova, a nemate priliku da otputujete, onda barem posetite sajt Ričarda Berenholca, fotografa "Velike jabuke", čija arhitektura i panorama zadivljuju mnoge ljude. Bleštavilo ovog megalopolisa nalazi se na adresi http://www.photographynewyork.com.
       On-line fotografskih galerija na Mreži ima na stotine. One koje nikako ne bi trebalo preskočiti nalaze se na adresama: http://www.afterimagegallery.com, http://www.photocollect.com, http://www.cycloid-fathom.com, i http://www.photogs.com/bwworld/gallery.html.
       Ako želite da nabavite neuobičajen screen saver, toplo preporučujem sajt čija je adresa http://www.webshots.com, na kome možete da "skinete" program i kolekciju fotografija odlične rezolucije iz najrazličitijih oblasti života, a koje posebno dolaze do izražaja ako imate veliki ekran. Prepustite se čaroliji i uživajte u umetničkoj fotografiji.
      
       VLADANA RAŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu