NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Izbori u magli

Veliko uzbuđenje zbog predstojećih izbora u Fudbalskom savezu Jugoslavije nije nastalo zbog "prestižne funkcije", nego zbog - kase. Jer, fudbal je u ovom trenutku naša najprofitabilnija roba u svetu

      Fudbal je deo društva i mora se ponašati kao i njegova okolina. Promene su prisutne i mi ih ne želimo ignorisati. Trpeli smo nedaće prošlog vremena, nismo mogli čak ni da se takmičimo, a verujem da smo bar nekada obradovali narod. Dolazi novo doba i mi ga u stopu pratimo", na brifingu za novinare saopštio je Miljan Miljanić, predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije. Zatim je predsednik FSJ, manirom iskusnog fudbofila naglasio: "Izdao sam naređenje i dao uputstva da se uđe u izbornu proceduru." Onda je M. M. krenuo, put svoje postojbine Crne Gore da se lično obrati čelnicima fudbalskog saveza ove republike, koji zbog svojih razloga žele da se otrgnu iz "zagrljaja" FSJ!
       Snagom decenijskog autoriteta u jugoslovenskom fudbalu Miljan Miljanić će, tokom ovog vikenda, pokušati da "podeljenu" Crnu Goru urazumi da joj nema života bez FSJ i da tako isto misle i njeni igrački junaci Dejo Savićević i Predrag Mijatović. I dok dr Novak Jovanović, predsednik FS Crne Gore, glasovito poručuje: "Novi predsednik FSJ mora da bude iz crnogorskih redova ili ga neće biti", legendarni Dejo Savićević poziva sunarodnike na razumna razmišljanja: "Meni je Miljan Miljanić, uprkos velikoj razlici u godinama, pravi prijatelj, a posle sve ostalo: učitelj, trener, savetnik u svemu. Zato sam, kada je Miljanić uz mene, uvek siguran. Bezgranično mu verujem."
      
       Južna pruga
       Nisu svi bezgranično uz Miljana Miljanića. Pre svih, "fudbalski mislioci" sa juga države. Prvi su se u izbornoj kampanji oglasili iz Niša. Kažu da imaju svoju bazu - prvoligaški klub "Radnički" i još 64 kluba u raznim rangovima fudbalskog takmičenja. Formirali su Odbor za sport i Grupu F 17. Jedan od važnih ljudi u grupi je Dragan Pantelić (19 utakmica u dresu reprezentacije Jugoslavije), predsednik i trener niškog prvoligaša. "Nisam protiv Miljanića već protiv njegovih ađutanata. Veliko zlo u našem fudbalu je Nemanja Stanković, predsednik FS Srbije", istakao je Pantelić. Niška grupa ne predlaže svog kandidata, ali zna šta neće - Nemanju Stankovića, inače, rođenog Nišliju! Niška grupa za fudbalske promene nazvana F 17 obratila se javnosti sa svojim stavovima za unapređenja fudbala.
      
       Korakom kornjače
       "Želimo fudbalski sport bez politike i da fudbal pripadne klubovima, zajednicama klubova i udruženjima na čijem čelu će biti novi sportski radnici bez 'putera' na glavi." Nišlije traže lige primerene zahtevu našeg fudbala, ekonomskoj moći zemlje i geografskim mogućnostima. Sve bi to uticalo, po mišljenju F 17, da stadioni budu puniji i događaji budu pod lupom javnosti koja bi mnogo više pažnje posvećivala domaćoj sceni, da sportski forumi ne prave ustupke "veličinama" već da svi klubovi imaju isti tretman, da se zahvali svim sportskim radnicima i penzionerima, a da na njihova mesta dođu mlađi, željni da probleme u fudbalu, umesto odlaganja, odmah rešavaju...
       Prvobitna izborna procedura za 32. po redu predsednika FSJ (osnovan 13. aprila 1919) bila je predviđena po ubrzanom toku, ukorak sa političkim 23. decembra. A onda je sve krenulo korakom kornjače. Dobar poznavalac naših fudbalskih prilika i prilika u FSJ (želeo je da ostane anoniman) tvrdi da je sve to tako, jer izbor za predsednika "kuće fudbala" na Terazijama 35 nije zbog prestižne funkcije, već zbog kase. "Dobro je poznato da je naš fudbal u ovom trenutku najprofitabilnija roba u svetu koji nas odskoro i zvanično priznaje", kaže naš sagovornik.
       Na jugu se nisu opredelili, na severu je "mrtva trka" dva vojvođanska biznismena, jednog - privatnog, Tomislava Karadžića i drugog - državnog, Radeta Svilara, direktora "Apatinske pivare". Karadžiću protivnici zameraju da je kao sadašnji potpredsednik FSJ direktno vezan za odlazećeg Miljana Miljanića, pa stoga nema šta da traži u izbornoj trci. Dalje, da nema uporište ni kod svog kluba "Spartaka", čiji je bio "večiti" predsednik, da obećanjima obmanjuje fudbalsku javnost Vojvodine.
       Protivnici Svilara ističu da je iz nekakve tame "izronio" u fudbalski svet, da ne razlikuje loptu kao geometrijsko telo, od tela romboidnog oblika, nazivaju ga "Jelenče", po zaštitnom znaku poznatog apatinskog piva...
      
       Mudra šutnja
       U centralnoj Srbiji (Beograd) gde ima najviše klubova prvoligaša, zasada mudro ćute, ako se ne računa "Udruženje za zaštitu i prosperitet jugoslovenskog fudbala" koje na sve (ne)moguće načine želi da postane fudbalska vlast. Uticajni "Crvena zvezda" i "Partizan" u prvom planu imaju osvajanje nacionalnog šampionata, pa tek onda na red dolazi izbor prvog čoveka FSJ. Svojevremeno, bez njegovog ličnog pristanka, jednoglasje fudbalskog sveta predlagalo je za predsednika FSJ Dragana DŽajića, sadašnjeg predsednika najtrofejnijeg jugoslovenskog kluba "Crvena zvezda". Sam DŽajić je ovakav predlog odbacio bez dužeg komentara. Iz "Partizana" se nisu oglašavali, ali je u večitom duhu kluba iz Humske 1 postojala želja za čelnim čovekom u FSJ iz njegovih redova. Ujednom trenutku mislilo se da je to Ivan Ćurković, sadašnji predsednik Upravnog odbora kluba, ali se (ne)očekivano, mišljenje okrenulo u suprotnom smeru.
       U ovoj izbornoj kampanji vanstranačka organizacija "Otpor" neće imati ni promil uticaja na jugoslovenski fudbal. Doduše, "otporaši" su posle neuspeha fudbalske reprezentacije Jugoslavije na junskom šampionatu Evrope u Belgiji i Holandiji poručili Miljanu Miljaniću da se mane "ćoravih poslova". U isto vreme učinio je to i Komitet za sport i omladinu JUL-a. Da ne bi došlo do "neprirodne simbioze", utihnuli su zahtevi za ubrzani odlazak Miljana Miljanića. Možda je zato izbor novog predsednika FSJ u magli...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu