NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Predsednik u Hilandaru

Izveštač NIN-a u pratnji Predsednika Koštunice na slavi u najpoznatijem srpskom manastiru

      Na slavu manastira Hilandara u Svetoj gori, Vavedenje presvete Bogorodice, predsednik SRJ dr Vojislav Koštunica stigao je s predsednikom savezne vlade Zoranom Žižićem i povećom pratnjom. Iako je poseta bila nezvanična, privukla je izuzetnu pažnju grčkih medija. Posle mnogih decenija, naglašeno je, iz Jugoslavije je stigao i jedan predsednik vernik.
       Koštunica i Žižić najpre su posetili Kareju, administrativni centar Svete gore, autonomne monaške zajednice u severnoj Grčkoj, zatim manastir Vatoped, u kome su, do obnove Hilandara, boravili Sveti Simeon i Sveti Sava; najzad, u noći, stigli su i u sam Hilandar. Putovali su avionom, helikopterom, terenskim vozilima i brodom. Gostiju i hodočasnika bilo je sedam stotina, i svi su, s bratstvom Carske lavre, srdačno dočekali i pozdravili predsednika SRJ. Zvonila su sva zvona, uz horsko pojanje, bilo je svečano i pomalo patetično, s dosta osećanja, što je slavi svojstveno.
       Predsednik Koštunica i predsednik savezne vlade Žižić bili su na ponoćnom bdenju, onda su se kratko odmorili i došli su pred zoru na liturgiju, gde je dr Koštunica očitao Očenaš. Na ranom slavskom ručku, 4. decembra u devet ujutro, služili su ribu i vino.
      
       O nasleđu
       Na Perivoju presvete Bogorodice, kako još zovu Svetu goru atonsku, decembar je sunčan i noći su blage. Sve se računa po vizantijskom vremenu. Većina vernika iz Srbije noć je provela pod vedrim nebom.
       Ovde, na Svetoj gori, Koštuničine reči o imperativu duhovne obnove imaju simbolično značenje - u svetovnom značenju to je poziv na opštu obnovu, za nacionalni opstanak i napredak. Predsednik ceni da takva vezanost za duhovno nasleđe i tradiciju ne nailazi svuda i uvek na razumevanje. A upravo za dva Koštuničina meseca, primećuju istraživači, izražen je pad nacionalističke orijentacije, stabilizovan je umeren proevropski stav i zapaženo je znatno niže antiameričko opredeljenje.
       Takva tendencija nije bila pod ateističkim predsednikom Miloševićem. U Hilandaru pokazuju gde je, svojevremeno, Milošević sleteo helikopterom. Sleteo je u baštu i svi monasi su se razbežali. Nije legenda: deterdžentom su brisali tragove takvog gosta!
       Sve vreme u punoj koncentraciji, uprkos naporima, predsednik Koštunica je u zdravicama naglašavao državotvorni, duhovni i podvižnički put Svetoga Save, rekao je da je došao da prikupi novu snagu, u upozoravao je na iskušenja pred kojima je srpski narod. Moramo da obnovimo državu i da je pravno utemeljimo, rekao je Koštunica; državu dosad praktično nismo imali, bila je to partijska država, služila je dobiti uske grupe ljudi, a i sada se neki parcijalni interesi stavljaju ispred opštih. Upravo zato je nužna i duhovna obnova; narodi koji je ne izvedu, prihvatajući sve iznutra i spolja, mogu da nestanu.
       U izjavi grčkim medijima dr Koštunica se zadržao na pitanju Kosova i Metohije; svako menjanje granica na Balkanu, rekao je, vodilo bi u nove sukobe i ratove. Za uspeh u rešavanju spornih problema na Kosovu i Metohiji neophodan je aktivan angažman međunarodne zajednice, pre svega Evrope, i međunarodnih organizacija. U svakom slučaju, Jugoslavija se zalaže za stabilan mir i saradnju u regionu. Tom stavu pridružio se i Koštuničin domaćin u Solunu, ministar za severne grčke pokrajine Makedoniju i Trakiju Hristos Paskalidis, optimističkom vešću da je polovina grčkog plana za rekonstrukciju u regionu - iznad milijardu maraka - namenjena projektima u SRJ.
      
       O minama
       Najtiražniji grčki dnevni list "Ta nea" doneo je razgovor s predsednikom SRJ, u kome dr Koštunica naglašava podršku Grčke Jugoslaviji i ističe da su dve tradicionalno prijateljske zemlje sada u prilici da unaprede svoju saradnju i izgrade odnose koji će biti uzor drugim zemljama. U osvrtu na situaciju u zemlji, predsednik SRJ rekao je da su pred vlašću mnoga minska polja i da su neke od tih mina postavljene u prošlosti, kao, na primer, Kosovo, a snažna mina je i ekonomska i socijalna situacija koja je posledica sankcija međunarodne zajednice i bombardovanja Jugoslavije. I još jednom je dodao da je najvažnije da se, posle predstojećih izbora, u Jugoslaviji uspostavi čvrsta pravna država i vladavina zakona, gde neće biti mogućnosti da odlučujuća bude volja nekih izolovanih osoba.
       Na Svetoj gori, gde ženama nije dozvoljen pristup, u davna vremena boravili su mnogi srpski vladari. Car Dušan je bio s caricom Jelenom. Nije došao sa ženom iz velikaške obesti nego se sklonio od kuge koja je u to vreme vladala na Balkanu. U Hilandaru je boravio i kralj Aleksandar Obrenović, a naročito svečano dočekan je Petar Prvi Karađorđević. Tu se, u starosti, zakaluđerio i skončao poslednji Čarnojević.
       Bratstvo manastira Hilandara danas ima oko trideset monaha. Svi pomno prate zbivanja u zemlji i raduju se promenama. Otud oduševljeni doček Koštunici i njegovoj pratnji.
       U povratku kući, u Solunu, predsednici Koštunica i Žižić posetili su Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku i položili venac. Opet su, do Soluna, putovali terenskim vozilima, brodom i helikopterom.
      
       MILIVOJE GLIŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu