NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Preraspodela etera

Sve dozvole za rad radio i televizijskih stanica trebalo bi oduzeti i ponovo podeliti po novim pravilima igre, zaključak je skupa o preobražaju elektronskih medija u Jugoslaviji

      Savet Evrope predlaže da Radio-televiziju Srbije zameni radiodifuzni javni servis, pod nazivom Javni radio-televizijski servis Srbije (JRTSS). Servis bi prema planovima trebalo da ima dva televizijska i dva radio-kanala, koji bi uključivali i regionalne programe, kao i programe na jezicima manjina.
       Ovo je jedan od najinteresantnijih predloga koji se čuo u raspravi o transformaciji elektronskih medija u Jugoslaviji koju su organizovali ANEM i Savet Evrope.
       JRTSS bi trebalo da bude javno preduzeće sa uredništvom nezavisnim od političke atmosfere u zemlji. Na konferenciji se govorilo o različitim modelima upravljačke strukture buduće državne televizije. Rad uredništva JRTSS-a nadgledao bi nadzorni odbor (savet) ili neki drugi organ upravljanja uspostavljen zakonom. U savetu ne bi mogli da budu političari i državni funkcioneri, a on bi morao da predstavlja mišljenje društva kao celine. Savet bi birao generalnog direktora.
       Status javnih servisa imale bi i neke lokalne televizije koje su se po mišljenju učesnika rasprave upravo tako i ponašale u prethodnom periodu.
       Promeni statusa državne i lokalnih televizija prethodilo bi donošenje novih zakona o njihovom radu i finansiranju. Ti zakoni ne bi smeli da budu rađeni bez učešća ljudi iz nezavisnih medija, stav je predstavnika ANEM-a.
       Drugi problem koji je zaokupljao pažnju skupa bila je preraspodela frekvencija. Ali rad na dodeli frekvencija može doći na dnevni red tek nakon usvajanja potpunog i koherentnog plana za podelu etera. Za sada, ostaje jedna mogućnost da se nekim medijima oduzmu frekvencije da bi se drugima dale. Stav ANEM-a je da se reformom postojeće raspodele frekvencija ništa ne bi postiglo: svima treba da se omogući jednaka polazna pozicija.
       Odluke o dodeli dozvola za rad elektronskim medijima donosilo bi regulativno telo čiji bi rad bio pod nadzorom suda.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu