NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Socijalistička mreža

Registraciju Radija S u Ministarstvu informacija potpisali su 20. oktobra iako je "taj predmet stavljen ad akta 1998. godine"

      Radio i televizijske stanice sa znakom "S" pominju se od 1994. godine, kada je u Beogradu otvoren Radio S, koji je zbog direktora Zorana Anđelkovića Bakija i glavnog i odgovornog urednika Spomenke Jović, odmah dobio etiketu SPS-ovskog medija, iako ga ova partija formalno nije osnovala. Osnivač je Holding kompanija Genes S, na čijem je Anđelković čelu i koja se od prošle godine zove S grup.
       Osim u Beogradu, S grup se pominje kao osnivač još sedam radio-stanica i dve TV stanice po Srbiji, sa obaveznim S u nazivu - u Smederevu, Varvarinu (rodnom mestu generalnog direktora), Valjevu, Nišu, Ćićevcu, Brezovici i Goraždevcu. Televizije se nalaze u Varvarinu i od prošle godine u Kosovskoj Mitrovici.
       U Ministarstvu za informisanje, međutim, nema dokaza o upisu Radija ili televizije S sve do 20 oktobra ove godine, kada je u registar upisan Radio S kao Genes S, i Spomenka Jović kao glavni i odgovorni urednik, tvrdi Biserka Matić, ministar za informisanje.
       "Predmet koji je postojao pod tim imenom stavljen je ad acta 98 godine, zbog nepotpune dokumentacije, a neko iz Ministarstva ga je sada upisao u registar, bez konsultacije sa mnom. Nisam obaveštena ni u slučaju registracije dnevnog lista '24 časa', za koji je zahtev 8. novembra podnela Julijana Milosavljević, kao ovlašćeno lice, a kao osnivač se navodi S grup. Zahtev je potpisao Miljkan Karličić, jedan od troje pomoćnika ministra informacija Ivice Dačića. On je to pravo dobio kao pomoćnik Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informacije u vladi Srbije, ali nije ovlašćen od novog trojnog ministarstva, pa smatram da je prekršio ovlašćenja. Kada bih se služila njegovim metodama, tražila bih da se to rešenje povuče."
       Miljkan Karličić kaže da su proteklih godina mnoga glasila radila bez urednih dozvola. "To što radio i TV stanice nisu uredno registrovane i što se tražila dodatna dokumentacija, samo govori o tome da su svi jednako bili tretirani."
       Karličić objašnjava: "Ministarstvo za informisanje Vlade RS samo evidentira ili upisuje glasila u registar, a ne daje i ne može da uskrati registraciju ukoliko glasilo poseduje urednu dokumentaciju i dozvolu koju za difuzna glasila izdaje Savezno ministarstvo telekomunikacija. Po aktuelnom zakonu ukoliko u roku od 15 dana glasilo ne bude upisano u registar javnih glasila smatra se da je registrovano, što je vrlo liberalna odredba."
       U međuvremenu su osnovane i druge S televizije po Srbiji, tako da se počelo govoriti o RTV mreži S, iza koje stoje najviši organi SPS-a. U javnosti su se pojavili podaci o milionskim svotama u nemačkim markama koje su uložene u opremanje televizijskih studija koja su tokom leta otvorena u Novom Sadu, Somboru, Kikindi, Čačku, Kragujevcu, Užicu, Raškoj i Kraljevu. U tim studijima rade uglavnom zaposleni u lokalnim dopisništvima RTS-a, a kao v.d. urednika pominjala se Spomenka Jović, da bi tu funkciju nedavno preuzela Aleksandra Ivanov. Posle 5. oktobra većina ovih televizija na kratko je zaćutala, a u Čačku je Velja Ilić oduzeo opremu S kanalu.
       Zoran Anđelković tvrdi da on nema veze sa drugim S televizijama. "Sa S-TV nemam nikakve veze. Naši mediji koji nisu dobijali donacije sa strane, u teškoj su finansijskoj situaciji. U TV studiju S u Varvarinu je VHS tehnika, i sa opštinskim vlastima pregovaramo o programu, a u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, gde je Momčilo Trajković preuzeo program, S grupa je samo vlasnik opreme. Socijalistima nije smetalo što je u Srbiji postojalo preko 300 stanica, a sada bi neki voleli da u informativnom prostoru ne postoji ni minut prostora za SPS."
       Nenad Ristić, direktor Radio televizije Srbije, kaže da je osam S televizija oformljeno pred septembarske izbore u gradovima koje je držala tadašnja opozicija. "Ne zna se ko je uvezao najmoderniju opremu, negde se ne zna ni ko je vlasnik. Pokušali smo da ustanovimo da li RTS ima deo vlasništva u tim televizijama, ali smo do sada ustanovili samo da naši radnici tamo tezgare. Najmodernija oprema uvezena je početkom godine i ona nije vlasništvo RTS-a čija je oprema zastarela."
      
       ANA OTAŠEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu