NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bacanje koske

Novi slučajevi bolesti "ludih krava", najpre u Francuskoj i Nemačkoj, izazvali su opštu paniku u Evropi. Političari su pokazali da ipak nisu dorasli zadatku koji su kolege u Velikoj Britaniji jedva i valjda savladali

      (Od dopisnika NIN-a iz Pariza)
       Modni kreatori nisu mogli ni da pretpostave koliko će, nažalost, biti u pravu kada su i za ovu sezonu poklonicima trendova preporučili motiv kravlje kože i dlake. Jer, pet godina posle agonije u Velikoj Britaniji, "lude krave" prešle su Lamanš.
       Drama na kontinentu počela je u oktobru kada su tri francuska supermarketa objavila da se možda zaražena govedina našla na njihovim rafovima, a možda i u stomacima kupaca. Zatim je francusko Ministarstvo za poljoprivredu saopštilo da je devet novih slučajeva obolelih krava otkriveno na zapadu zemlje, da bi i predsednik Žak Širak - ne slučajno u vreme ručka - preko televizije narodu poručio da se apsolutna ispravnost goveđeg mesa ne može garantovati. Privremeno su bili zabranjeni bifteci, odnosno takozvani T-bone steaks (zbog blizine kostiju), kao i posebne vrste slatkog hleba koje se prave sa sadržinom kravlje timus žlezde.
      
       Provereni mesar
       Predstavnici prehrambene industrije danas ne mogu da se pravdaju novinarskim "prenaduvavanjem". Panika je uhvatila maha. Prodaja govedine opala je za 50 odsto, škole su je odmah povukle iz jelovnika, "Mek Donalds" obnovio asortiman toplim sendvičima. Petina francuskih porodica tvrdi da više ne jede govedinu. Uveliko traju i rasprave o tome da li se čovek može inficirati transfuzijom krvi, mada se i dalje o samoj bolesti ne zna mnogo, čak ni koliki je period inkubacije. Znači li to da se prava epidemija tek očekuje?
       Stručnjaci se pribojavaju da će broj žrtava rapidno porasti, predviđaju između hiljadu i 136 000 prijava. U Velikoj Britaniji do sada je obolelo 85 osoba, od kojih je četvoro još živo. U Francuskoj je do sada dvoje ljudi umrlo. No, dok na Ostrvu broj zaraženih krava kontinuirano opada, u Francuskoj raste. Prošle godine registrovano je 31, ove godine - skoro stotinu. (Veoma zli jezici prisetiće se odluke vlade Lionela Žospena da, uprkos prošlogodišnjem ukidanju EU embarga, samostalno produži zabranu uvoza britanske govedine.)
       Prirodno, javnost se mora umiriti i zdravlje zaštititi. Vlada je zato uvela opet privremenu zabranu stočnog brašna koje sadrži meso, to jest samleveni drob drugih životinja. Trajna zabrana biće na snazi, rekao je Žospen, kada Francuska agencija za hranu bude završila opsežnu procenu rizika.S tim u vezi je i očigledna neusaglašenost konzervativnog predsednika i socijalističkog premijera. Naime, na Širakov zahtev da se zauvek i za sve domaće životinje čije meso jedemo zabrani stočna hrana životinjskog porekla, Žospen je odgovorio da bi radije sačekao mišljenje naučnika.
       Ni u ostalim zemljama Evropske unije reakcija političara, čini se, nije bila odgovarajuća. Nemački ministar za poljoprivredu Karl-Hajnc Funke 20. novembra izjavljuje da je nemačka govedina "sigurna", da bi svega nekoliko dana kasnije sunarodnike posavetovao da je kupuju "od mesara kome veruju". Bilo je to prvi put da je Nemačka identifikovala bolest u nemačkom govedu. Nesumnjiva i već viđena inertnost političara kao da je iznenadila i njih same, pa je "velika mama", Evropska unija morala da reaguje objedinjujući do početka meseca uglavnom jednostrane pokušaje evropskih vlada da pronađu rešenje. Ali tako da udovolji i zvaničnicima i uplašenom stanovništvu.
       Na hitnom sastanku resornih ministara EU, 4. decembra, odobrena je šestomesečna suspenzija upotrebe sporne stočne hrane za sve domaće životinje počev od 1. januara 2001 (u poslednjem času isključili su ribu i mast). Takođe su preporučili isključivanje svih krava starijih od 30 meseci iz lanca ishrane, osim ukoliko testovi ne pokažu da su zdrave. Ovo otuda što je u Velikoj Britaniji 99,9 posto slučajeva pronađeno kod životinja starijih od 30 meseci, što, međutim, nije sprečilo vlasti u Londonu da definitivno zabrane prodaju "starih" krava. Dakle, ne računajući pogubno umanjivanje opasnosti, još jedna lekcija koju ostali Evropljani izgleda ni kampanjski nisu pročitali.
      
       Vegetarijanski ceh
       Istina je da stavove zemalja-članica Unije s druge strane Kanala nije lako dovesti u liniju. Problem "ludih krava" je i veliki ekonomski problem. Na prošlom sastanku EU, s istim dnevnim redom, odluka o zabrani mesoždera među domaćim životinjama nije dobila zeleno svetlo. Pobunile su se nordijske zemlje i Austrija pošto njihove krave nisu "poludele", te se stoga prvobitno nisu smatrale spremnim za astronomske troškove koji će Evropu svakako sačekati na prvom ćošku. Treba platiti klanje, spaljivanje, ispitivanje. Treba platiti uzgajivačima, posao im ubrzano propada. Prodaja ide slabo, a suočavaju se s naredbom da treba uništiti celo krdo ako samo jedna krava oboli. U horu kažu da nisu odgovorni za aktuelnu krizu. Dok su ministri zasedali u Briselu, oko
       2 000 farmera protestovalo je u Nantu tražeći finansijsku pomoć. Evropska unija i vlade je obećavaju.
       Poreski obveznici, pak, neće dobiti bilo kakvu naknadu. Naprotiv, tek će da uvide posledice pojave "ludih krava": kada budu platili uništavanje miliona grla, embargo drugih zemalja, kada budu platili "vegetarijansku stoku", kada i ukoliko budu kupovali govedinu čija će cena, kako se očekuje, posle svih "mera" skočiti (bez obzira što je sada, recimo u prodavnicama Pariza, bar duplo niža u odnosu na cenovnik od leta).
       Uvideće posledice kada budu platili neophodnu alternativnu zamenu za visokoproteinske "mesne" obroke stoke. Trenutno se priča samo o jednoj. Soji. Ali, potrebnu količinu soje nije moguće zasaditi u Evropi, jer jednostavno nema toliko prostora. Drugim rečima, izlaz je u uvozu soje, naravno iz Amerike. Nevolja je u tome što se u prekookeanskim krajevima soja uglavnom podiže iz genetski modifikovanog semena. I "lude krave", veruje se, nastale su genetskom mutacijom.
      
       ANA VUČKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu