NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Romi van etera

Iako je Jugoslavija bila prva zemlja u kojoj je državna televizija emitovala emisije na romskom, trenutno romski elektronski mediji gotovo da ne postoje

      Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj romskim medijima i njihovom uticaju na emancipaciju romskog naroda, zaključeno je da je za razvoj romskih medija, koji su se kod nas gotovo ugasili, neophodno osnovati centralnu redakciju pri državnoj televiziji i tražiti pomoć od države da se pokrene romski nedeljnik.
       Povod za konferenciju bile su dve godišnjice - 65 godina postojanja lista "Romano lil" (najstariji romski list na svetu) i 15 godina dečjih novina "Čavrikano lil".
       Konferenciju je finansijski pomoglo republičko Ministarstvo za informisanje, a otvorio ju je predsednik Vojislav Koštunica.
       "Iskreno govoreći, dok se predsednik Koštunica nije javio, niko nije bio posebno zainteresovan za nas", kaže Dragoljub Acković, direktor "Rominterpres (Rrominterpress) koji je izdavač novina i organizator konferencije. "Do sada smo opstajali samo zahvaljujući Soros fondaciji, a ako se nešto ne promeni, tako će i ostati. Na ovoj konferenciji se videlo da mnogo zaostajemo za svetom, a naš status nije isti čak ni u poređenju sa drugim manjinama u zemlji."
       Iako je Jugoslavija bila prva zemlja na svetu u kojoj je počeo TV program na romskom (TV Priština 1984), trenutno su kod nas romski mediji svedeni na jedan sat nedeljno na loklanim stanicama ANEM-a i isto toliko na novosadskom radiju. Mada je na kolegijumu RTS-a još pre pet godina doneta odluka o emitovanju emisije na romskom na Drugom programu Radio Beograda, ona nikada nije realizovana. Udružene radio-stanice Srbije prenosile su jednu emisiju, ali je to za vreme bombardovanja prekinuto i do danas nije obnovljeno.
       "Mi smo nacija sa usmenom kulturom i malim brojem pismenih, tako da nam radio i TV program mnogo znače", kaže Acković. "Neophodno je da se napravi centralna redakcija pri RTS-u i da se programu na romskom, kao i u drugim zemljama, da prostor na državnoj televiziji. Uostalom, naše emisije su uvek bile slušane i gledane jer su dvojezične i titlovane."
       Mediji bi trebalo da odigraju važnu ulogu i u održavanju i standardizaciji romskog jezika, što je, prema Ackovićevim rečima, problem još samo kod nas. Iako je još 1989. godine u SANU oformljena Komisija za proučavanje života i običaja Roma, koja je trebalo da reši problem standardizacije jezika i objavi rečnik, do sada se sve svelo na nekoliko zbornika radova. "Preko medija bismo se lako dogovorili", kaže Acković. "Mi ionako prenosimo tekstove iz inostranih romskih časopisa i nema nikakvih problema."
      
       I. JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu