NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jezik
Ostanite uz naš program

Valjda je najzad došlo vreme i za legaliste...

      I dalje se čuje pogrešan izgovor skraćenice imena oca novog predsednika Skupštine Beograda, gospodina Milana Protića" - piše mi Staniša B. Jovanović povodom pitanja koje je dotaknuto u ovoj rubrici krajem oktobra. "Još nisam čuo na radiju ili televiziji da je rečeno 'St' (zajedno), već samo 'S T'."
       U međuvremenu, dr Protić je saopštio da bi više voleo da bude ambasador u Vašingtonu. Ko zna, ako ode tamo, možda će ga naši spikeri nazivati "Milan Es Ti Protić".
       Zašto se greška, kao i u 99 odsto slučajeva, ne da ispraviti? Razmišljajući o tome, g. Jovanović piše: "Svojevremeno sam u 'Među nama', u 'Politici', tvrdio da novinari (i spikeri!), ne čitaju ni 'svoje', a kamoli 'tuđe' listove. Dokaz: godinama ih ubeđujem da je najviši vrh SRJ i Srbije (bio?) Đerovica u Prokletijama; da jubilej nije bilo koja godišnjica, nego su jubilarne godine deseta, dvadeset peta, pedeseta i tako dalje; da novi milenijum nije počeo prvog januara 2000, već će to biti za koji dan, prvog januara 2001. godine - džaba!"
       Našeg čitaoca ljuti i poziv "Ostanite uz naš program" koji se čuje na završetku mnogih emisija na televiziji, ponekad i na radiju. "O tome sam poslao faks novim i oslobođenim TV stanicama, s molbom da me (nas) oslobode tog tužnog i ružnog poziva, koji podseća na jednoumlje, i da mi dozvole mogućnost slobodnog izbora! Ali opet - džaba! Imam utisak da me traže u auditorijumu i sa ostrašćenim zadovoljstvom izgovaraju udvorički poziv: 'Ostanite...'."
       Biće da je g. Jovanović u ovom slučaju malo preosetljiv. Ja pomenutu rečenicu ne shvatam kao poziv na zbijanje redova, nego kao ekvivalentnu onim drugim verzijama, "Na pravom ste mestu", "Ne menjajte frekvenciju" i slično. Pitanje je samo kako imaju obraza da me s ljupkim osmehom pozivaju da "ostanem uz" njihov program, kad je taj program (važi za sve naše televizije) toliko prazan i dosadan, toliko isprekidan beskrajnim reklamama i nafilovan spotovima, da bih više zabave i uzbuđenja doživeo gledajući kroz prozorče veš-mašine!
       Velimir Popović, novinar, javlja se iz Srpskog Itebeja. "S vremena na vreme" - piše on - "u naš jezik 'ulete' neke reči i obično se na startu toliko izraubuju da postanu klišei. Do pre godinu-dve niko nije govorio da je nešto TRANSPARENTNO niti da je neko LEGALIST(A). Sad nema govornika koji već u prvim rečenicama ne upotrebi obe te reči. To važi i za izvesnog političara koji na francuski način valja glas R i koji katkad ustvrdi da je TRANSPARENTNO LEGALISTIČKI obavljati pravne radnje (da li su baš pravne?) protiv 'žabljačkog' Ustava, iako je i sam učestvovao u njegovom donošenju..."
       Zaista, ova dva latinizma su "hit sezone". Nije slučajno što je upravo ovih dana u "Večernjim novostima", u svojoj redovnoj rubrici "(M)učenje jezika", Miroslav Turudić objavio napis pod naslovom "Transparentna implementacija monitoringa". Cilj mu je bio, kako kaže, "da ukorimo novinare koji se nepotrebno razmeću tuđicama, ne znajući često njihovo pravo značenje".
       Takvi ukori su potrebni, a pomodni izrazi mogu zaista da prevrše meru. Ipak, pridev transparentan, ma šta mislili o njegovoj trenutnoj učestalosti, nije se pojavio bez razloga. U svom doslovnom značenju, 'providan', uopšte nam ne bi trebao. U figurativnoj upotrebi, međutim, naši pridevi providan i proziran redovno imaju negativan prizvuk. Govorimo o providnim lažima, prozirnim izgovorima, providnim planovima naših neprijatelja i slično. Ako hoćete da pohvalite nekoga ko deluje pred očima javnosti, neskriveno, pa kažete da su mu postupci providni - ne ide: zvuči kao da ste rekli "Znamo mi šta taj mućka, čitamo ga kÚ knjigu!" S izrazom transparentni takvog nesporazuma nema.
       Što se tiče legaliste i prideva legalistički, njih nema ni kod Vujaklije: zabeleženi su, zasad, samo u rečniku SANU. Dobro je što su sada učestali. Valjda je, posle tolikih političara i sudija titoista, marksista, slobista, socijalista i tako dalje, došlo vreme i za političare legaliste, koji će delovati transparentno. Neka nam tim rečima svakodnevno probijaju uši, ako mora, samo nek rečima odgovaraju i dela.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu