NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Kuće i mačke

Zašto se potpredsednik SPS Živadin Jovanović žalio OEBS-u

      Vučelić je imao sreće da ga na vreme izbace, i to dvaput. S tom, moralno-politički podobnom biografijom osnovao je partiju. Vraća se u politiku kao iskošen pogled. (Sam se tako izrazio). Oni koji su posle raspleta čekali da vaskrsne pusto tursko, pa su dva meseca kasnije uvideli da im prethodna Partija i prethodni Vođa nisu valjali, a u srcu se osećaju socijalistima, ljutito su napustili SPS i, hteli ne hteli, pristupili su Miloradu Vučeliću. Po sebi se razume da bi svi ti uzorni srpski sinovi, na čelu s Vučelićem, odmah prešli u DOS, kad bi ih DOS primio i pristojno nagradio. Ali su svesni, na osnovu lične prošlosti, da je Bog prvo sebi stvorio bradu. Ono što im pripada, ovi iz DOS-a nude sebi.
       Važno je učestvovati. Što rekao Vuk Drašković: bili smo i bićemo!
       Svi nekuda prelaze, čak i kad se ne isplati, u SPS-u ostaje samo tvrdo jezgro, a na vetrometini levice samuje dr Mira Marković, u uverenju da je 21. vek ipak njen. Uostalom, Mira Marković, čiji je muž heroj ("U velikom delu sveta preovladava mišljenje da je on heroj"), nije bila u istoj partiji s tim istim mužem, nego u svojoj, tako da se ne može govoriti o nepotizmu. Ona je, s decom, jedva čekala da istekne mandat njenom mužu, i kad je istekao 5. oktobra, ušla je u Skupštinu da bi im bilo lakše. Kaže: "Za nas je bilo veoma teško dok je on bio na vlasti."
       Od poštenja nema odbrane. Novi potpredsednik SPS-a Ivica Dačić pošteno poručuje DOS-u: Nemojte da budete kao mi! Žali se, na TV, kako su mediji zatvoreni za njih: ako smo mi zatvarali za vas, zašto da vi zatvarate za nas!? Čime smo to zaslužili? - pita se Dačić, ne može da se seti zašto je Dragoljub Milanović dobio batine!
       JUL, koji se takođe žali, ne seća se zašto je Ivan Marković nestao...
       Drugi potpredsednik SPS-a Živadin Jovanović - ovde uzet kao paradigma - u svojstvu bivšeg ministra spoljnih poslova, potražio je pomoć od međunarodnog faktora. Je li sada Žika, shodno logici bivšeg režima, strani plaćenik!? Živadin je optužio (izdao?) svoju zemlju tako što se požalio posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na predizborne uslove pred 23. decembar i prijavio da se članovima i rukovodstvu SPS-a fizički preti bagerom i overom! U razgovoru s posmatračkom misijom, koju je predvodio šef Nikolaj Vulčanov, Živadin Jovanović je rekao (za šaku dolara?) da su narušena pravila i uslovi za održavanje slobodnih i fer izbora...
       NJegova partija, po tradiciji sklona ilegalnim metodama, zatvorila se za javnost u radu i otvara se tek kad Miki Vujović Slobodanu Miloševiću ponudi šansu na "Palmi" ili kad Biserka Matić pozove u goste Ivicu Dačića na neutralnom terenu RTS-a. Sada se, povodom Živadinove interpelacije, oglasila informativna služba preostalih socijalista: "Posebno je naglašeno", veli služba, "i vrlo oštro osuđeno široko korišćenje plakata, čiji je cilj unošenje pometnje i straha među birače, sve do pretnji fizičkoj bezbednosti članova i rukovodstva SPS. Ovakve poruke su i u moralnom", a SPS drži do morala, "i u zakonskom", a SPS drži do zakonitosti, "smislu nedopustive i suprotne demokratskoj suštini i karakteru izbornog procesa, za koje se SPS zalaže" (kao što se uvek zalagao)!
       Još je Živadin rekao da su pojedine stranke, misli na nekad sestrinski JUL, a posebno SPS diskriminisane u medijima, što se naročito odnosi na Radio televiziju Srbije, u Živadinovo vreme otvorenu za sva gledišta, i na pisanje većine dnevnih listova koji su se priklonili narodnoj volji.
       Ovde bih dodao lično zapažanje. Sa stanovišta proporcija, Živadin je u pravu. Mediji dejstvuju prekomernom silom. Romantične, takoreći ekološke pričice iz Živadinovog doba ko koliko ima mačaka, sada su zamenjene epskim novinskim prilozima kako je opljačkana država; devize su, kažu, letele na Kipar, u Moskvu i u Bejrut, nestalo je 87 miliona dolara od prodaje struje, predsednikova frizerka dobila je pola miliona maraka kredita, predsednikova kći milion maraka za TV "Košavu" (reč je o bivšem, Živadinovom predsedniku), Zorica Brunclik 800 880 i još milion i 230 984 dinara honorara za umetnička ostvarenja "Raduj se tugo" i "Ostavi ga, ostavi". Nije izostao ni detalj kako je bivši predsednik Milošević, dva dana pred bombardovanje Jugoslavije, uknjižio i drugu kuću, a tokom bombardovanja i zaokružio plac svog stambenog prostora na Dedinju...
       Mi o mačkama, vi o kućama - nije fer!
       Ko prvi mač potrgne, plaši se da od mača ne pogine. A nije mač, nego bager!
       U drugom izlaganju, na televiziji, Živadin Jovanović je procenio kako je diplomatija kojoj je bio šef zabeležila vidne uspehe. Imali smo prijatelje. Ali na pogrešnoj strani, primetili su oponenti. Niti su se naši prijatelji, kad je uprkos Živadinovoj diplomatiji počelo bombardovanje, busali u prsa. Srce im je kucalo za nas, ali u rat nisu hteli. Prijateljstvo je zanat najstariji, samo i prijatelji imaju svoju računicu.
       Bilo je i pojedinaca, tradicionalnih prijatelja naše zemlje i našeg naroda. Pravi profesionalci! Šifer, na primer, filozof i humanista!
       Na ličnu inicijativu, upozorio bih predsednika Koštunicu, ministra spoljnih poslova Svilanovića i ostatak državnog rukovodstva da pažljivo provere, legalnim metodama, sve pojedince, kandidate za nove srpske prijatelje. Kad ih, pojedince, uhvate u butiku u krađi, ili kako zavlače prste u novčanike svojih srpskih supruga zbog kojih su zavoleli ceo narod, biće kasno. Upravo je takav slučaj s filozofom i humanistom Šiferom. Smotao je haljinu u Novom Sadu...
       Uprkos nevoljama na koje se Živadin Jovanović žalio OEBS-u, njegova partija poručuje biračima da glasaju za nju. Kaže: Nije kasno!
       Kasno je! Svakog trenutka Kertes bi mogao da progovori...


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu