NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Kondolisa

      Posle krize prebrojavanja koja je pretila da ugrozi ustavni poredak najmoćnije sile, 43. predsednik SAD je najzad DŽordž Buš Mlađi. O njegovom ocu DŽordžu Herbertu Vokeru Bušu pisao sam pre tačno dvanaest godina povodom izbora za 41. predsednika, analizirajući pomenuto prezime.
       DŽordž Buš Mlađi ovih dana ima pune ruke posla. Valja popuniti na stotine mesta nove administracije. Mesto savetnika za nacionalnu bezbednost ponuđeno je Kondolisi Rajs, saradnici i tate-Buša dok je bio predsednik (pomogla je demokratske reforme u Poljskoj i stručnjak je za Rusiju). General Kolin Pauel je imenovan na mesto budućeg državnog sekretara, što odgovara mestu šefa diplomatije. Vuk "pustinjske oluje" svojevremeno je izjavio da ga ne zanima posao političara, ali ljudi se menjaju. I Kolin i Kondolisa pripadaju američkoj crnačkoj populaciji ili, kako ih Amerikanci zovu, Afroamerikancima.
       Ovaj gest novog predsednika očigledno je usmeren da popravi svoj imidž. Na deset crnih glasača, devet je glasalo protiv republikanca Buša, znači za predsedničkog kandidata demokratu Ala Gora.
       Kandidat za mesto, koje je u doba Kartera držao Zbignjev Bžežinski, ima neobično ime, a obično prezime. Kondolisa (Condoleezza) veoma je retko ime španskog porekla, a znači sažaljenje, sućut. U osnovi reči se nalazi latinski glagol dolere žaliti. Ne bih se čudio da se ustanovi da su je izmislili njeni roditelji. Prezime Rajs, srodno prezimenu Prajs, potiče od imena Rhdžs i znači žar. U Velsu je na 43. mestu po učestalosti.
       Ime kandidata za državnog sekretara Colin po jednima znači mladunče vuka ili psa, a po drugima je derivat od imena Nikola, dok prezime Ponjell potiče od imena Pavle.
       Većina ovdašnjih komentatora smatra da je nama bolje što su pobedili republikanci. Kad nam je loše, sa demokratima nam je još lošije. A kad nam je dobro, sa republikancima će nam biti bolje.
       Naš predsednik Koštunica neće imati razloga da, kao u slučaju Medlin Olbrajt sa bombama kao učilom demokratije, izbegava susret sa novim državnim sekretarom niti sa savetnicom za nacionalnu bezbednost. Oboje deluju veoma simpatično i nasmejano.
      
      


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu