NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sa strahom od izolacije

Poslanici drugih nacionalnih stranaka odbili su da polože zakletvu i napustili skupštinsko zasedanje dok su se njihove srpske kolege zaklinjale po tekstu verske zakletve

      Na ultimatum međunarodnih zvaničnika u BiH pred konstituisanje Narodne skupštine Republike Srpske, sadržan u prilično jasnoj poruci: ili Srpska demokratska stranka (SDS) izvan vlasti, ili RS ostaje bez svih vidova međunarodne pomoći, odgovoreno je konstituisanjem stabilne parlamentarne većine od SDS-a, Partije demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića, Socijalističke partije RS i Demokratskog narodnog saveza (DNS) i izborom Dragana Kalinića (SDS) za predsednika Narodne skupštine.
       Šta će biti od pretnji da to vodi RS u novi period izolacije, može se naslućivati po tome što na konstitutivnu sednicu parlamenta nije došao nijedan predstavnik međunarodne zajednice. Amerikanci su ostali kategorični u pretnji da se obustavljaju projekti pomoći RS, ali se veruje da će faza konačnih odluka uslediti nakon ishoda imenovanja mandatara i sastava njegovog kabineta.
       Znaci "ideološkog preobražaja" SDS-a mogli su se, na opšte iznenađenje, videti u skupštinskom dekoru. Prvi put su se narodni poslanici zaklinjali ispod zastave BiH, prvi put je izvedena himna BiH i prvi put je skupštinskom zasedanju prisustvovao jedan poglavar Islamske verske zajednice (muftija banjalučki). Signal o 'demokratskom sazrevanju' upućen je i izborom narodnog poslanika i visokog partijskog funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića za potpredsednika Narodne skupštine.
      
       Demokratski pomaci
       Zbog svih ovih "bizarnosti" u velikom povratku SDS-a na vlast, bivši premijer Milorad Dodik će pred kamerama televizije, nakon skupštinskog zasedanja, reći da ga je sve to što je video, uverilo u veliku izbornu prevaru SDS-a. NJegov stranački kolega Krstan Simić podsetiće javnost koliko je Dragan Kalinić penio samo nekoliko meseci ranije na predloge njihove stranke (SNSD) da bi jedno mesto potpredsednika parlamenta trebalo dati strankama iz Federacije BiH.
       Iako se pouzdano zna da su "demokratski pomaci" srpskog parlamenta samo deo uslova sa velikog spiska, koji je njegovim visokim zvaničnicima nedavno u Srpskom Sarajevu izdiktirao visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič, mnogi su zaključili da je Dodik bio mnogo tvrđi Srbin od Kalinića i Čavića. Portparol Srpske radikalne stranke Ognjen Tadić reći će da je nova vlast u jednom danu uspela uništiti sve ono za šta su se oni borili četiri godine rata i četiri godine mira.
       Tvorci parlamentarne većine nerado govore o "koaliciji"; valjda i sami svesni koliko je svaki savez sa SDS-om neprirodan i politički opasan.
       Otuda PDP i socijalisti uporno ponavljaju da ovo partnerstvo nije koalicija, nego "zajedničko delovanje na povećanju stabilnosti RS i BiH i ostvarenju prioritetnih ciljeva, kao što su jačanje institucija na svim nivoima, pravne države, ljudskih prava, borbe protiv korupcije i sprovođenja ekonomskih i socijalnih reformi"(socijalisti).
      
       Dogovori sa SDS-om
       Kako izgledaju dogovori sa SDS-om mogli su odmah da se uvere socijalisti, kojima je SDS u poslednjem momentu "oteo" obećano mesto predsednika Narodne skupštine. Izvori bliski njihovom partijskom vrhu tvrde da je dan pre skupštinskog zasedanja dogovoreno da se za predsednika parlamenta predloži njihov visoki funkcioner i dosadašnji predsednik parlamenta Petar Đokić, da bi se u poslednjem momentu pojavio predlog Kalinića. Đokiću je nakon svega stigla poruka da već sutradan preda kabinet Kaliniću.
       O tome koliko vrede dogovori sa SDS-om mogli su da se uvere i poslanici stranaka iz Federacije BiH. Dogovor oko skupštinske zakletve, postignut, kako se tvrdi, teškim kompromisom dan pre, SDS je izmenio, izbacujući iz sekularne zakletve reč "BiH" ("...poštovati ustave i zakone RS i BiH"). Tako se priča oko zakletve ponovila po ko zna koji put u istoj formi, ostavljajući mučan osećaj već viđenog jalovog nadmudrivanja.
       Poslanici SDA, Stranke za BiH, Socijaldemokratske partije BiH i Nove hrvatske inicijative odbili su zbog toga da polože zakletvu i napustili skupštinsko zasedanje, dok su se njihove srpske kolege zaklinjale po tekstu verske zakletve.
       Predsednik RS Mirko Šarović najavio je izbor mandatara za kraj ove nedelje i gotovo je sigurno da će to biti predsednik PDP-a Mladen Ivanić. Ivanić je jedina respektabilna politička ličnost za međunarodne zvaničnike u BiH, ali i za domaću javnost i niko i ne pomišlja da bi se moglo računati na neku drugu varijantu.
       Međutim, Ivanić je javno saopštio političke uslove svoje partije za sastav kabineta, prema kojima u vladi ne želi nikog iz kolekcije ratnih i poratnih ministara, za sebe traži ministarstva finansija, policije i pravosuđa i insistira da ministri odgovaraju isključivo njemu, a ne svojim partijama. Na to će SDS pristati teška srca, čak i ako bi se ublažio pritisak OHR-a i Amerike da ne žele da ih vide u budućoj vladi.
       Otuda Ivanić s pravom računa na "puno spremnosti na kompromise, i kod SDS-a i kod međunarodne zajednice". "Očekujem da se novoj vladi ostave četiri mjeseca da radi. Ako se nakon tog roka procijeni da nije zadovoljila, neka joj se uskrati povjerenje", kaže Ivanić. Novog mandatara čekaju teška iskušenja na dva koloseka i, po svemu sudeći, velika neizvesnost.
      
       BRANKO PERIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu