NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jedino se ja još nisam raspao

Ne znam da li je ovoliko interesovanje zbog mog minulog rada ili zbog novih pesama, u svakom slučaju, polaskan sam

      Neki kažu da čovek celi život peva istu pesmu, ali i u okviru toga postoji prostor za istraživanje - kaže Darko Rundek, posle pune decenije, opet u Beogradu. NJegov poslednji (drugi) solo album "U širokom svijetu", kako kaže, nije ni pop, ni rok, ni etno, već "autorski album koji sam sebi bira formu". To je i logičan razvoj jednog, od možda dvojice, rok autora iz perioda SFRJ, koji bi mogao da se pohvali da je zaista nešto duboko imao da kaže svojom muzikom (drugi je Branimir DŽoni Štulić).
       - Postoji kod mene fascinacija zvukom koji ne mora nužno biti muzički - objašnjava beogradski gost, koji se zbog toga bavio i pozorišnom režijom, a uradio je muziku za nekoliko filmova i dvadesetak pozorišnih predstava. Poslednjih godina živi sa porodicom u Francuskoj, nadomak Pariza, koji je za njega prestonica "njorld music" produkcije i gde za to postoji velika publika.
       Prvi nastup u Beogradu grupa "Haustor" održala je u Studentskom kulturnom centru pre 15 godina, pre deset godina na istom mestu održali su svoj poslednji koncert. Sada se Darko Rundek solo, istina uz prateći bend, sa dva nastupa vraća istom prostoru. Zbog velikog interesovanja sviraće i treći put za tri dana, u petak u Hali sportova na Novom Beogradu:
       - Ne znam da li je ovoliko interesovanje zbog mog minulog rada ili zbog novih pesama, u svakom slučaju, polaskan sam. Naša stara muzika zvuči danas svežije od mnogih stvari iz tog vremena i to nam je donelo novu publiku. Pojavila se neka nostalgija za novim valom, za boljom prošlošću.
       "Apokalipso" sa istoimene prethodne ploče bio je veliki uspeh i Rundek tvrdi da bi u prevodu na francuski mogao da postane i svetski hit. To je pesma koja mu je donela i mnogo nagrada. "Što se muzike tiče, ja sam srećan čovek jer radim nešto što me veseli, a mogu da zaradim za život."
       Tokom tri dana beogradska publika čuće pesme sa dva solo projekta Darka Rundeka, ali i onaj deo "Haustorovog" opusa čiji je on autor. Grupa koja svira, uključujući i njega, zove se "Darko Rundek": "Čuo sam da postoji bend 'Klint Istvud', po poznatom glumcu. Tako se i ovaj bend zove po onom poznatom pevaču grupe 'Haustor' iz osamdesetih."
       Po sopstvenom priznanju, ovaj autor ne poznaje dobro nove muzičke scene Srbije i Hrvatske, ali ističe Ramba Amadeusa: "NJemu kapa dole, zaista sam impresioniran. On je mnogo slušan u Hrvatskoj." Voli grupe svog izdavača, Jabukatona: "'Majke' su se raspale, 'Pips, čips i videoklips' su tu negde, ostaje jedino Rundek, koji se još nije raspao", kaže uz smeh, pred koncerte posle deset godina izbivanja iz prestonice države koja se raspadala više puta, u serijama.
      
       D. JELISAVČIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu