NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Teatar u tranziciji

Savezni ministar pravosuđa zahvaljuje na ulozi v.d. predsednika Upravnog odbora SNP. Zaposleni žele Jovana Ćirilova za upravnika pozorišta

      Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, kako se to popularno kaže "najstariji profesionalni teatar u Srba", trebalo bi da slavi 140. jubilarnu sezonu, ali razloga za slavlje nema. Posle desetogodišnjeg provincijalnog i političko-komesarskog upravljanja ovom kućom, SNP je došao u situaciju da mu sve nedostaje, i u Drami, i u Operi, i u Baletu i, naravno, u upravi.
       Posle buldožer-revolucije, sada već bivši upravnik ove kuće, kadar levice Stevan Divjaković, podneo je, na zahtev umetnika, ostavku na tu funkciju. U SNP-u je tada formiran krizni štab, eufemistički nazvan "privremena uprava". Potom se i ta uprava, budući da nije imala ovlašćenja i pravnu potporu, okrnjila. Takođe privremena, prelazna republička vlada, do 13. decembra nije se mogla usaglasiti ni o tako naizgled benignom pitanju kao što je imenovanje vršilaca dužnosti upravnika i članova upravnog i nadzornog odbora SNP-a. Bivši upravnik do 13. decembra nije bio razrešen dužnosti pa je redovno dolazio na posao iako ništa nije radio.
      
       Grubač neće
       Tog 13. decembra republička "ko će koga da pređe" vlada konačno se sastala i postigla kompromis o imenovanju v.d. rukovodstva SNP-a (vidi okvir!). Za v.d. upravnika, na predlog zaposlenih, imenovan je prvak Opere ovog pozorišta, bas Branislav Jatić. Takođe na predlog umetnika, za predsednika v.d. Upravnog odbora SNP-a vlada je imenovala saveznog ministra pravosuđa Momčila Grubača, a za v.d. predsednika Nadzornog odbora člana Izvršnog odbora Skupštine Novog Sada Stanislava Novakovića.
       Imenovanje novosadskog profesora krivičnog procesnog prava Momčila Grubača na tu funkciju izazvalo je različite komentare u javnosti, uglavnom negativne kritike i optužbe da se nastavlja stara praksa uvođenja politike, ovaj put ne levičarske, u pozorište. Momčilo Grubač rekao je za NIN da je funkciju predsednika v.d. Upravnog odbora prihvatio pre imenovanja za saveznog ministra:
       "Međutim, u saveznoj vladi smo se dogovorili da ne prihvatamo članstva u bilo kakvim upravnim odborima, pa ću se i ja zahvaliti na toj funkciji i zamoliti zaposlene da predlože nekog drugog", kaže Grubač.
       Kad Jatić odigra svoju v.d. rolu, odnosno, po sopstvenom priznanju, "raščisti i pripremi teren" za novog stalnog upravnika, zaposleni u SNP-u predlažu da tu funkciju preuzme prerano penzionisani bivši upravnik beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta Jovan Ćirilov. U opticaju su bila i imena glumca Voje Brajovića i dramskog pisca Siniše Kovačevića, ali kako se čini, na oduševljenje novosadske pozorišne publike, novi upravnik biće ipak Ćirilov. Prema Jatićevim rečima, poslednji upravnik SNP-a Stevan Divjaković podneo je ostavku "iz više razloga" i ostavio pozorištu brojne probleme. "Već godinama SNP beleži nazadovanje, a sada imamo velike ekonomske i pravne probleme. Prosečna plata prvaka SNP-a je oko 2 100 dinara", navodi. On dodaje da "ima implikacija" da je u pozorištu bilo finansijskih malverzacija, što će se i istražiti. Posle svega, zadovoljan je što je SNP konačno dobio bar v.d. upravu, ali ima zamerke i na račun DOS-a.
      
       Zamerke DOS-u
       "U DOS-u su više zauzeti rešavanjem ekonomski isplativih problema. Kao što je rekao Velja Ilić, svi se otimaju za carinu, a niko za muzeje", ocenjuje Jatić. Posle preuzimanja v.d. funkcije, Jatić je rekao NIN-u da je situacija u pozorištu teža nego što se činilo i da ima mnogo više posla nego što se v.d. uprava nadala. Prvakinja Drame SNP-a Lidija Stevanović kaže da će se zahtevati da u pozorište dođe finansijska policija kako bi se proverilo poslovanje kuće u poslednjih pet godina. "Želimo da se naš novi upravnik ne bavi potragom za finansijskim malverzacijama, već repertoarom".
       Dodaje:
       "Već su dati nalozi da se pripreme izveštaji o poslovanju i da se snimi presek stanja. Najviše spornih stvari čini se da će biti iz oblasti radnog prava". Predsednik nedavno formiranog sindikata "Nezavisnost" u SNP-u, član baletskog ansambla Momčilo Nenadović kritikovao je sindikalne kolege iz "državnog" sindikata i optužio ih da se nisu borili ni za interese zaposlenih ni za interese pozorišta, zbog čega je većina zaposlenih prešla u sindikat "Nezavisnost".
      
       U raljama politike
       U SNP-u ima i velikih kadrovskih problema. Balet treba što pre da se popuni muškim igračima i baletskim pedagogom, a Opera šefom-dirigentom, šefom orkestra i glavnim koncert-majstorom. Da štošta ne valja ni u Drami, pokazuje i činjenica da se SNP već pet godina nije pojavio na Sterijinom pozorju.
       Međutim, da se SNP neće tako lako izvući iz ralja politike, pokazuje i inicijativa Izvršnog veća Vojvodine da se ustanove iz oblasti obrazovanja, nauke i kulture čije je sedište u Pokrajini, vrate u nadležnost vojvođanske vlade i skupštine. Naravno, centralizovanje ingerencija, kao i sve ostalo kada je problem autonomije Vojvodine u pitanju, desilo se posle "jogurt-revolucije" 1988. godine. Pokrajinski sekretar za obrazovanje, nauku i kulturu Zoltan Bunjik rekao je za NIN da konkretna inicijativa za vraćanje ingerencija nad SNP-om još nije pokrenuta, ali da postoji takva tendencija.
       Svoj uticaj u pozorištu traži i gradska vlada, koja je velikodušno ponudila materijalnu pomoć SNP-u.
       "Spremni smo da pomognemo našem najznačajnijem teatru, čije je sedište u Novom Sadu. Spremni smo da SNP pomognemo u materijalnom smislu. Iako nemamo nikakve ingerencije nad tom kućom, Novi Sad ima interes da SNP jača i da vrati stari sjaj", kaže za NIN gradski sekretar za kulturu Robert Kolar. Posle preuzimanja v.d. funkcije Branislav Jatić je kazao da će se uprava i svi zaposleni u SNP-u truditi da ovo pozorište "funkcioniše kao moderan teatar, kompatibilan svetskim teatrima". Trenutno, u SNP-u u jubilarnoj 140. sezoni održava se samo postojeći repertoar. Čini se da će i pozorišta u tranziciju.
      
       DINKO GRUHONJIĆ (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu