NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prepoznatljiv "rukopis"

Jedna obična, rutinska policijska intervencija prošle subote u Leposaviću, na severu Kosova, za posledicu je imala smrt dvojice ljudi. Treći je, srećom, samo ranjen. Na domaćem i međunarodnom političkom planu posledice tek treba sagledati

      Ovoga puta nije bilo reči o multietničkom sukobu. Kako su domaći i strani dnevni mediji objavili, policajac UNMIK-a, Srbin, priveo je dvadesetogodišnjeg Srbina iz Leposavića Vladimira Tomovića zbog kršenja saobraćajne discipline. Sve ostalo odvijalo se po već viđenom scenariju, uobičajenom za ove prostore poslednjih deset godina. Neko je alarmirao stanovnike ove male varoši, ljudi su se okupili ispred sedišta UNMIK policije i Kfora (bivša zgrada SUP-a). Nenaviknuti na ovakve situacije u ovom delu Kosova, pripadnici međunarodnih snaga su reagovali prvo suzavcem, zatim šok bombama a onda su se začuli i pucnji.
       Tomovićev vršnjak Bojan Joković je poginuo na licu mesta od hica u predelu grudnog koša. Četrdesetdvogodišnji Trifun Milenković je preminuo na istom mestu od posledica srčanog udara, dok je devetnaestogodišnji Kruševljanin Mladen Obradović, student DIF-a, srećom dobio samo lakšu prostrelnu ranu. Revoltirani građani su zapalili nekoliko vojnih i policijskih vozila međunarodnih snaga. Srbima iz Leposavića stigla je i pomoć iz Kosovske Mitrovice od članova već ranije poznate grupe MOST. Sa zgrade Skupštine opštine začulo se zavijanje sirene što je bilo dovoljno da se i ostali građani okupe.
      
       Povlačenje
       Pripadnici belgijskog kontingenta Kfora i UNMIK policajci su se već iste noći povukli iz Leposavića. "Pojačanje" iz Kosovske Mitrovice je nakon toga nastavilo da "čisti" zgradu Skupštine opštine gde je, pored ostalog, i sedište civilnog administratora za ovu opštinu. Sve je ličilo na već poznate događaje u Kosovskoj Mitrovici i borbu za očuvanje mosta na Ibru.
       Predstavnici političkih partija Srba u Leposaviću, koji su okupljeni u Srpskom nacionalnom veću ove opštine, reagovali su u cilju smirivanja situacije, ali je tragičan ishod ovog incidenta bio dovoljan da stanovnici Leposavića nastave svakodnevne proteste.
       "Ja kao predsednik Srpskog nacionalnog veća i kao predsednik Regionalnog odbora Nove demokratije smatram da nam ovaj incident nije doneo ništa dobro" - kaže inženjer Nenad Milosavljević." Taman su se tenzije u južnom delu Srbije, na granici sa Kosovom smirile, a pojavilo se novo opasno političko žarište i to u jednoj gotovo stoprocentno srpskoj sredini. Nekome je očigledno stalo da ponovo pokuša da isprovocira sukob sa međunarodnom zajednicom. Jasno je da je reč prvenstveno o ostacima poraženih 'patriotskih levičarskih' partija, ali me iznenađuje simptomatična umešanost i nekih lidera doskorašnjih opozicionih partija. Ponovo se pojavljuje grupa MOST koja nam nudi svoju pomoć."
       Međunarodne vojne i policijske snage su se trenutno povukle iz Leposavića. Zajedno sa njima iz ovog rubnog dela Kosova povukle su se i brojne međunarodne humanitarne i nevladine organizacije. Poslovi koji su u proteklih godinu i po dana započeti u oblasti infrastrukture društvenih delatnosti i razvoja privrede, sada su stopirani. Kada će se ponovo nastaviti započeti poslovi, u ovom trenutku niko u Leposaviću nije u prilici da da tačne informacije.
       "Ako neko želi sopstvenu političku promociju poput Olivera Ivanovića, predsednika Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća iz Kosovske Mitrovice, i doktora Vuka Antonijevića, predsednika Skupštine ovoga veća, onda to treba činiti mnogo pametnije i ne na štetu Srba sa Kosova i čitave srpske države" - kaže Dragoš Nedeljković, predsednik DHSS-a u Leposaviću i član SNV-a u Leposaviću. "Mi smo i letos imali pokušaje 'patriotskih' mitinga i 'ispomoć' u tome iz Kosovske Mitrovice. I tada su zajedno 'pomagali' žestoki momci grupe MOST i aktivisti SPS-a, a sve u cilju da se obezvredi ono što smo od završetka ratnih operacija na Kosovu postigli u ovoj sredini."
      
       Saradnja
       Problemi na relaciji Kosovska Mitrovica - Leposavić datiraju još od prošle godine kada su političari iz ove male sredine otvoreno rekli da im je cilj da što pre uspostave saradnju sa pripadnicima međunarodne zajednice koji tu borave. "Patrioti" iz Kosovske Mitrovice su ovakve aktivnosti dočekali na nož i trudili se da na svaki način to spreče. Srpsko nacionalno veće iz Leposavića se zato opredelilo za političku koncepciju koju zastupa Srpsko nacionalno veće iz Gračanice sa vladikom Artemijem na čelu. Tako je iz ove sredine potekla i platforma o razrešenju problema na Kosovu koja podrazumeva čvršću saradnju sa međunarodnom zajednicom i teritorijalnu regionalizaciju po slovenačkom modelu. Ta ideja je naišla na pozitivan odjek i kod međunarodne zajednice i kod umerenih političara albanske nacionalnosti. Vrlo ozbiljno su je shvatili i politički lideri Demokratske opozicije Srbije.
       Prepoznatljiv način "organizovanja" naroda je očigledno u funkciji predizbornih aktivnosti. Rukopis SPS-a je više nego vidljiv. Kakav će biti odgovor međunarodne zajednice i srpske države, videće se uskoro. Stanovnici Leposavića još nisu mirni. Nevine žrtve, bez obzira na čiju odgovornost, u ovom trenutku potpuno su nepotrebne.
      
       LJUBIŠA POPOVIĆ
      
      
Meka zona raj za šverc

Kao posledica poslednjih političkih zbivanja u Leposaviću i povlačenja međunarodnih snaga, jeste uklanjanje vojnog punkta belgijskog kontingenta Kfora u Jerinju na putu Leposavić - Raška. U takozvanoj mekoj zoni između Rudnice i Jerinje nikli su brojni fri šopovi koji nude cigarete, tehničku robu i naftne derivate. Sada oni zadovoljno trljaju ruke jer je broj kontrola znatno smanjen.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu